מאת:

כשמס הכנסה שואל: "מאיפה הכסף?"

דרך שכיחה של מס הכנסה לזהות רווחים חשודים היא באמצעות השוואה בין הצהרות הון בתקופות שונות. קפיצה גדולה "פתאומית" או נכס שצץ פתאום, יחשב כחשוב וידרוש הסבר מספק - ג' בעל עסק בתחום התיווך נתן תשובה שלא סיפקה את מס הכנסה ולא הסכים לוותר.


לא בכדי רשות המס מקפידה, על פי רוב בסמוך למועד בו נפתח עסק, להגיש דרישה להצהרת הון ובהמשך מוציאה גם בקשה להמצאת הצהרת הון אחת לחמש שנים, כך שניתן יהיה לדעת בחלוף 5 שנים מה אירע להונו של האזרח, האם גדל או קטן ולקבל החלטות בהתאם. כידוע בהצהרת ההון יש לכלול גם נכסים שהגיעו לאדם בירושה / במתנה או בכל דרך אחרת. לרשות המס הכלים לבחינת סבירות דיווחיו של האזרח תחת עריכת ההשוואה בין שתי הצהרות הון ובחינת קצב גדילת ההון. תחשיב המתבסס על ההנחה כי לאחר שימוש סביר בהכנסתו לטובת מחייתו, הכספים הנותרים הם אלו שהיוו בסיס להגדלת ההון. לאור זאת תבחן הרשות את ההכנסות המדווחות במהלך תקופת ההשוואה, למולן את הוצאות המחייה שלו ושל משפחתו בתקופה המדוברת וזאת אל מול הגדילה בהון. היה והגדילה בהון אינה מתיישבת עם הנתונים, משמע "גבוהה מהמצופה" צריך לתת הסבר הגיוני לגידול הבלתי מוסבר בהון - האם הקפיצה בהון הייתה בשל מתנה מבן משפחה? אירוע משפחתי? זכיה פרס או אולי ירושה?
 
במקרה של ג' ממפתח תקווה, בעל עסק בתחום התיווך, טענה רשות המס כי לאור ההוצאות המדווחות, לא ייתכנו רווחי ההון וכי ישנה הכנסה נוספת עליה לא דיווח. במקרה זה ג' בחר להגיש השגה ולנמק מהיכן העלייה הזו. מאחר והצדדים לא הגיעו להסכמה, הגיש ג' ערעור בפני בית המשפט המחוזי, הליך שכיח אליו מגיעות לא מעט השגות. בעניין זה חשוב לדעת כי הפרשי הון בלתי מוסברים אינם דבר נדיר ואין תמיד תשובה חד-ערכית בנושא וישנם כלים לבחון את כל הפרמטרים הקשורים לסוגיה - הצהרות ההון, אופן השוואת ההון שערכה הרשות וכו'. ג' לדוגמא, ערך השוואת הון נגדית ועל בסיסה נקט בפעולות משפטיות. עם זאת, הנסיון מלמד כי השאיפה במחלוקות מסוג זה הינה להביא לידי פתרון בדרך של התנהלות בתוך כותלי משרדי רשויות המס או בדרך של דיון שומתי, או באמצעות התנהלות מול מפקחי/רכזי המס, רפרנטים מקצועיים ואף מול מול פקיד השומה עצמו. הסכמה בין הצדדים בשקיפות ובחוקיות עדיפה מכניסה להליך משפטי, אם כי בשניהם ההמלצה לקבל ליווי מסודר של עו"ד מאחר וזהו תחום הדורש ידע והבנה במושגים שהציבור אינו בקיא בהם בהכרח. "מאיפה הכסף?" דורש מס הכנסה להבין כאשר מזהה הוא הפרשי הון בלתי מוסברים - ג' מפתח תקווה, כמו גם נישומים אחרים, טוענים שהתשובה שלהם הנה שונה מהתשובה של פקיד המס ולא היה מוכן לוותר על כך. לייעוץ ראשוני ודיסקרטי בעניין ניתן לפנות למשרדנו המורכב מעורכי דין ורואי חשבון יוצאי רשויות המס המתמחים בכל הקשור בייצוג אזרחים הנתונים במחלוקת שכזו אל מול הרשויות. אנו נדע לבחון את כל הפרמטרים הקשורים לעניין, את הצהרות ההון ואת השוואת ההון שנערכה על ידי הרשות וכן לערוך השוואת הון נגדית כזו המבוססת על עמדת הלקוח האזרח ולנקוט בפעולות משפטיות נדרשות לטובת הוכחת טענותיו.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 3 גולשים

עשוי לעניין אתכם

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

מסלול אדום לבוקרים, בעלי עדרי בקר בקו העימות

מאת: אלי דורון, עו"ד

את התביעות במסלול האדום יש לקדם ללא דיחוי, מועד הגשת התביעות נגזר משורה של פרמטרים, אם כי אין בנמצא צורך ב"הפסקת פעילות" שכן התקנות אינן דורשות הפסקת פעילות בענף החקלאות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.