מאת: ; ;

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מלחמת "חרבות ברזל" פקדה את מדינתנו בחודש אוקטובר והותירה יזמים ובעלי עסקים רבים בעת הקמת של עסק חדש או השבחתו, ללא יכולת לקטוף את פירות ההשקעה אותה ביצעו בימים אשר קדמו לפרוץ המלחמה.
מכאן עולה השאלה האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?
סעיף 35 לחוק מס רכוש וקרן הפיצויים, התשכ"א-1961 מגדיר נזק עקיף כ"הפסד או מניעת ריווח כתוצאה מנזק מלחמה בתחום ישוב ספר, או מחמת אי אפשרות לנצל נכסים המצויים בתחום ישוב ספר..."
ניזוקים אשר היו בתהליך של הקמת מיזם ו/או השקעה מהותית בעסק או לקראת פתיחת עסק/סניף חדש המצויים ביישוב ספר, זכאים לפיצוי ממס רכוש בגין אי היכולת לנצל את נכסיהם ולאובדן הרווחים עקב המלחמה.
כך לדוגמא:
  • מסעדות ומתחמים שמועד פתיחתם היה קבוע מראש, ונדחה לרוב בשל אילוצים ביטחוניים, כגון הפיכת האזור לשטח צבאי סגור, מסוכנות, הגבלות פיקוד העורף, אי יכולת לסיים את הבניה;
  • צימרים שהושבחו בהשקעות ענק בתקווה להגדלת התפוסה והפדיון;
  • בית מלון שהיה אמור להיפתח בחודש אוקטובר ולא נפתח עקב המלחמה;
  • סניף שהיה אמור להיפתח, ולא נפתח עקב המלחמה;
כל אלה רשאים להגיש תביעה במסלול האדום. הבעיה העיקרית שעסקים כגון דא, אינם בעלי מחזורי בסיס אשר ניתן להתבסס לכימות הפעילות שנפגעה, אולם, הדבר אינו מונע מהם לקבל פיצוי לפי החוק. זאת משום שניתן לאמוד את הנזק בדרכים אלטרנטיביות כגון: סיוע במומחים, שמאים וחוות דעת מקצועיות, המסתמכות על התדריך הכלכלי של מס הכנסה ועוד. במקרים אלו, יש להוכיח את הנזקים שנגרמו ולאמוד את אובדן הרווחים הצפויים באם המלחמה לא הייתה פורצת.
בעניין עש (חי') 706/03 מנהל מס רכוש וקרן פיצויים נ 'מטבוגל בע"מ, לא שללו פיצוי בגין נזקים עתידיים שנגרמו כתוצאה מפרוץ המלחמה. שם נקבע כי התכלית העומדת מאחורי חוק מס רכוש במהותה הנה תכלית ביטוחית, שמטרתה להביא את הניזוק למצב בו היה נמצא אלמלא המלחמה. במקרה דנן, מדובר בחברה העוסקת בתחום הביוטכנולוגיה – פיתוח ומחקר של תרביות צמחיות שונות, וממוקמת בקריית שמונה. משרדיה נפגעו ישירות כתוצאה מירי קטיושות ומכאן תביעתה של חברת "מטבוגל".
התביעה התבססה על מספר ראשי נזק ובין היתר ביקשה החברה פיצוי בגין מיזם שלא יצא אל הפועל, החברה רשמה פטנט על טכניקה ייחודית לגידול תאים צמחיים בקנה מידה תעשייתי ממנו הייתה אמורה להפיק הכנסות בעתיד ובקשה פיצוי בגין אובדן רווחים אלו.
חברת "מטבוגל" הסתמכה על התוכנית העסקית שהוכנה עבורה, וכן על הצגת נתונים מפעילות דומה ואופן הרווחים בה. בית המשפט קבע, כי חברה העוסקת במחקר ופיתוח יכולה להיות זכאית לפיצויים בגין אובדן רווח עתידי, גם על בסיס הערכות ואומדנים אשר יש לבססם, ולגבותם באסמכתאות.
בית המשפט הבהיר כי ישנו קושי לקבוע פיצוי בשל פרמטרים חסרים, ובגינם קיים מנע לפסוק פיצוי, לא בשל העדר הגיון כלכלי-מחקרי, אלא כי הפגיעה האמורה היה בה לגרום נזק גם מבחינת רווחים צפויים. בנסיבות אלה, היה מקום לקבוע פיצוי, בהעדר פרמטרים מדויקים, ניתן היה לעשות כן על דרך הערכה.
תביעה בגין נזק עקיף על פי המסלול האדום, אינה מוגבלת בסכום כספי ומאפשרת להביא את בעל העסק הניזוק למקום בו עתיד הוא היה להימצא לולא הייתה מלחמה. התביעה במסלול האדום מביאה בחשבון את כלל ראשי הנזק העולים בנסיבות המקרה, שיש להתאימם למקרה ספציפי, תוך הצמדות להוראות החוק, לפרשנותו, להבהרות, הנחיות והוראות השעה שמוציאה הכנסת מעת לעת, וזאת על מנת לקבל את הפיצוי המקסימלי לו הניזוק זכאי.
בנוסף, המסלול האדום מפצה על תקופת השיקום, והתאוששותם של בעלי העסקים הניזוקים ממועד סיום המלחמה. כך, לדוגמה, סביר כי עוסק בעל וילת אירוח לא יתאושש במהרה, ותיקח לו תקופה מסוימת עד להשבת המצב לקדמותו. ולכן, בהתאם לסעיף 38 לחוק מס רכוש וקרן פיצויים, תשכ"א-1961, רשאי הוא לתבוע את הנזק בגין תקופת ההתאוששות שהיא זמן סביר לסילוק הנזק.
כמו כן, הואיל והנטל הראייתי הוא על הניזוק, יש להכין תשתית עובדתית שתבסס ותתמוך בטענות לעניין כל ראשי הנזק האפשריים העומדים בפני הניזוק. במובן שעל הניזוק להוכיח כי מיזמו היה יוצא לפועל ולא נמנע מכל סיבה כזו או אחרת, אלא עקב המלחמה בלבד.
 
לסיכום, ניזוק אשר יש ביכולתו להוכיח כי כתוצאה מהמלחמה נמנע ממנו להפיק רווחים עקב מיזם שלא יצא אל הפועל, זכאי לפיצוי על פי חוק מס רכוש. שכן, תכלית הפיצוי במסלול האדום להעמיד את הניזוק במקום שבו היה נמצא אלמלא הייתה פורצת המלחמה. 
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

מועד הגשת התביעות במסלול האדום

מאת: אלי דורון, עו"ד

בהתאם לסעיף 36 לחוק מס רכוש וקרן פיצויים התשכ"ח 1961, תביעה לפיצוי בגין נזק עקיף במסלול האדום תוגש תוך שלושה חודשים מקרות הנזק. אך מאחר ומלחמת חרבות ברזל נמשכת כבר חודשים ארוכים הובהרו פרטים נוספים.

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.