מאת: ;

מדריך דרכי פיצויי לנפגעי גוף ונפש מפעולות טרור ומלחמה

בימים אלו, כאשר מדינת ישראל נלחמת להשגת ביטחון אזרחיה אל מול זוועות הטרור יש לזכור כי פגועי גוף ונפש יכולים לתבוע על פי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, תש"ל-1970 (להלן: "חוק התגמולים לנפגעי איבה").
כך מגדיר החוק "פעולת איבה"
  "פגיעת איבה"
פגיעה מפעולות איבה של כוחות צבאיים או צבאיים למחצה או בלתי סדירים של מדינה עוינת לישראל, מפעולות איבה של ארגון עוין לישראל או מפעולות איבה שבוצעו תוך סיוע לאחד מאלה, בשליחותם או מטעמם או על מנת לקדם מטרותיהם ובלבד שאם פעולות האיבה כאמור אירעו מחוץ לישראל או לאזור – מטרתן היתה פגיעה בישראל.
 
נקדים ונאמר, כי מטרת החוק הינה סוציאלית היינו הענקת פיצוי לאזרחי מדינת ישראל אשר נפגעו בגוף או בנפש. החוק פונה אל מי שהיה בעת אירוע הטרור אזרח מדינת ישראל או תייר אשר שהה בארץ באופן חוקי. את התביעות על פי חוק זה יש להפנות למוסד לביטוח לאומי וזאת עד שנה מיום הפגיעה.
 
ראשית, על המבקש להראות, כי אכן היה עד או חווה אירוע המוגדר כפעולת איבה. למעשה מדובר על חובת הוכחה שמוטלת על כתפיו של המבקש להראות כי נפגע מאירוע טרור. בכדי לעשות כן, על המבקש להציג אישור מאת משרד הביטחון כי הפגיעה הינה אירוע טרור או פעולת הטרור הנופלת באחת מההגדרות  הקיימות בחוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה. זהו השלב הראשון - הכרה בנפגע כנפגע פעולת איבה.

בשלב השני, ולאחר שניתן אישור מאת משרד הביטחון כי מדובר אירוע איבה וברור כי נפגעי מלחמת חרבות ברזל עונים על הגדרה זו, יש להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי לקביעת דרגת נכות לנפגע פעולות איבה.
במקרה זה  המבקש יעבור בדיקה ע"י ועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי אשר תקבע את דרגת נכותו. נציין, כי בסמכות הועדה  לקבוע נכות זמנית או נכות קבועה. באם הועדה הרפואית קבעה דרגת נכות ל-10% נכות אזי המבקש לא יהיה זכאי לתגמול כספי כלל, אלא להחזר הוצאות בכפוף לחוק.

במידה ונקבעה למבקש דרגת נכות של למעלה מ-10% קיימת זכאות לקבלת תגמולים.  התגמולים משולמים בדרך של מענק חד פעמי למי שדרגת נכותו למעלה מ 10% אך נמוכה מ 20% או בדרך של תגמול חודשי למי שדרגת נכותו למעלה מ 20%.  ניתן להגיש ערעור על החלטת הועדה לועדה הרפואית לעררים. על החלטת הועדה הרפואית לעררים ניתן להגיש ערעור לבית הדין לעבודה בשאלת חוק בלבד.
פרט לכך, המוסד לביטוח לאומי אף דואג לשיקום הנכה אשר נקבעה לו דרגת נכות בגובה 20% או יותר, והוא אינו עובד או שאין לו מקצוע, או שזקוק להסבה מקצועית עקב נכותו, או שהפסיד מקום עבודה עקב פציעה או נכות או בעקבות צמצומים במקום עבודתו – וזאת על ידי קבלת סיוע לשיקומו בין אם על ידי עזרה כלכלית לעסקו או בהכשרה מקצועית והשכלה גבוהה.

נוסיף ונציין, כי במקרה של פטירת אזרח או תושב ישראל כתוצאה מפעולת האיבה אזי בני משפחתו יהיו זכאים, לפי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, לתגמולים ולשאר הטבות כפי נקבע בחוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תמלוגים ושיקום), תש"י-1950.
כמו כן, יתכנו מצבים בהם נכה הזכאי, עקב פעולת האיבה, לתגמול נכות לפי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה ובנוסף לאחד לתגמול נוסף (כגון: נכות כללית, פיצויים לפי פקודת הנזיקין [נוסח חדש] , התשכ"ח-1968 יהיה עליו לבחור באחד מהם. קרי, לא ניתן לקבל כפל פיצויים.

אין לראות באמור לעיל כחוות דעת משפטית ו/או כייעוץ משפטי ואין להסתמך על האמור לעיל בביצוע פעולה כזו או אחרת ומומלץ להיוועץ עם עו"ד הבקיא בתחום בטרם ביצוע הפעולה האמורה. 
 
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

משאית זבל דרסה אישה, האישה תפוצה בסכום תקדימי

מאת: אלי דורון, עו"ד

ההבדל בין תביעה נזיקית רגילה לבין תביעה לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים הוא בכך כי במקרה של תאונת דרכים קיימת הגבלה על הסכום אותו ניתן לפסוק בגין ראש נזק של כאב וסבל. כל הפרטים במאמר>>

תאונת דרכים כפעולת איבה

מאת: אלי דורון, עו"ד

מה דינה של תאונת דרכים שנגרמה כתוצאה או במהלך פעולת איבה. מי יכסה את הנזק לנפגע? כל הפרטים המאמר

הכרה בפגיעה נפשית בפעולות איבה

מאת: אלי דורון, עו"ד

כל אזרח או תושב ישראל אשר נפגע פיזית או נפשית מפעולה של מדינה או ארגון עוין לישראל וודאי שנפגעי מלחמת חרבות ברזל נחשבים ככאלה, זכאי לפיצויים לפי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה תש"ל 1970. כאמור גם פגועי נפש נפגעי חרדה ופוסט טראומה וכדומה נכנסים לקטגוריה זו.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.