מאת: ; ;

לא מרוצים מקביעת מס רכוש? - כך תערערו

חוק מס רכוש במתכונתו הנוכחית כולל שני מתווי פיצוי על נזק עקיף, המסלול האדום, והמסלולים הירוקים. המסלול האדום הינו מסלול קבוע בחוק, ומכוחו זכאים ניזוקים מרשימה מצומצמת וסגורה של "יישובי ספר", לתבוע פיצוי בגין נזקיהם העקיפים שנגרמו עקב מלחמה ו/או פעולת איבה.
המסלולים הירוקים לעומת זאת הינם מסלולים זמניים אשר חוקקו באופן של הוראות שעה ומטרתם להרחיב את מעגל הזכאים לפיצוי על נזק עקיף, כך, למסלול הירוק, זכאים ניזוקים הממוקמים באזור אשר הוגדר בחוק  כ - "אזור מיוחד". ובמתווה הרחב ביותר – "מסלול הוצאות מזכות " זכאים לפיצוי עסקים מכל רחבי הארץ.
מתווים אלו נבדלים זה מזה הן בפן המהותי והן בפן הפרוצדורלי, במאמר זה נעמוד על ההבדלים בין מתווים אלו וכן נסקור את אופן התנהלותם מהגשת התביעה והן בהליכי השגה, ערר וערעור.
 
אופן חישוב הפיצוי
מסלול אדום
המסלול האדום מפצה על נזק ממשי כהגדרתו בתקנות העיקריות, ובהתאם לכך כרוך הוא בהוכחה של קשר סיבתי והיקף כספי מדויק.
מסלול ירוק
המסלולים הירוקים לעומת זאת אינם מבוססים על נזק ממשי, אלא על נוסחאות קבועות המשתנות בהתאם למסלול הירוק בו בחר הניזוק. על אף האמור חשוב לציין כי למנהל מס רכוש סמכות להתערב ולשנות את הנוסחה מקום בו הוא סבור כי הדבר נדרש לפסיקת פיצוי אמת.
 
אופן הגשת תביעה
מסלול אדום
תביעה במסלול האדום הינה תביעה המוגשת בתום המלחמה לאחר התגבשות הנזק, על מנהל מס רכוש לתת החלטה בעניינה תוך 6 חודשים מהגשתה, כאשר הניזוק זכאי לקבל מקדמות על חשבון הפיצוי עד שתינתן החלטה בתביעה.
מסלול ירוק
בשונה מהמסלול האדום, המסלולים הירוקים הינם מסלולים זמניים אשר נחקקו באופן של הוראת שעה לתקופת המלחמה, והם מוארכים מתקופה לתקופה. על כן, הפיצוי במסגרתם ניתן באמצעות הגשת תביעות לתקופות הזכאות אשר נקבעו על ידי המדינה.
בגין תביעה אשר הוגשה במסלול הירוק עקב נזקי מלחמת חרבות ברזל, על המנהל לתת החלטה תוך 8 חודשים ממועד הגשת התביעה, ואם ביקש מסמכים מהעוסק רשאי הוא להאריך את המועד ב – 30 ימים נוספים. לא נתן המנהל את החלטתו במהלך התקופה האמורה, יראו את התביעה כאילו התקבלה.
 
הליך ההשגה
מסלול אדום
הליך ההשגה אינו קיים בהחלטות במסלול האדום, כפי שיובהר בהמשך, על החלטה בתביעה במסלול האדום ניתן להגיש ערר.
מסלול ירוק
בעוד שעל החלטה בתביעה במסלול האדום ניתן להגיש ערר, במסלולים הירוקים קיים שלב אחד נוסף, כך על החלטות בתביעות שהוגשו במסלול הירוק ניתן להגיש השגה שתדון בפני מנהל מס רכוש.
על ההשגה בתביעה להיות מוגשת תוך 60 ימים, במסגרתה יוכל לצרף הניזוק מסמכים שונים להוכחת טענותיו, ועל מנהל מס רכוש לתת החלטה בהשגה בתוך 8 חודשים מהגשתה, אם זאת מקום בו ביקש מנהל מס רכוש פרטים נוספים מהניזוק, ניתן להאריך תקופה זו ב-30 ימים. המנהל רשאי מטעמים מיוחדים להאריך את התקופה האמורה עד שנה מהיום שנמסרה לו הודעת ההשגה.
כפי שיובהר בהמשך, הליך ההשגה הינו הליך קריטי, שבמסגרתו על הניזוק להעלות את כל הטיעונים המוכיחים את זכאותו.
 
הגשת ערר
ועדת הערר יושבת כביקורת שיפוטית על החלטת מנהל מס רכוש, כלומר ועדת הערר בוחנת את סבירות החלטת המנהל בהתאם לנתונים שהוצגו בפניו.
מכאן, שבהליך זה הניזוק אינו יכול לעלות טענות, נתונים או ראיות נוספות ויכול הוא לכלול בערר טענות אשר עלו בהשגה או בתביעה. בהתאם לכך, וועדת הערר מוגבלת מלפסוק פיצוי בדרך אחרת מזו שהוצגה למנהל בתביעה ו/או בהשגה.
מסלול אדום
על החלטה בתביעה במסלול האדום ניתן להגיש את הערר בתוך 30 ימים מקבלת ההחלטה.
מסלול ירוק
על החלטת המנהל בהשגה, ניתן להגיש בתוך 60 ימים מיום ההחלטה ערר.
 
הגשת ערעור לביהמ"ש
על החלטות וועדת ערר במסלול האדום, ניתן להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי בתוך 30 ימים ממתן ההחלטה בערר. כאשר זכות זו קיימת גם על החלטות ערר במסלול הירוק.
בשונה מהליכים קודמים, במסגרת הערעור בית המשפט מתמקד בשאלות משפטיות בלבד ואינו מתערב בקביעות עובדתיות של ועדת הערר אלא במקרים חריגים ביותר.
הרעיון מאחורי הגבלת מידת התערבותו של ביהמ"ש בממצאים עובדתיים, הוא שלהבדיל מוועדת הערר, במסגרת הערעור לא מתנהל בפני ביהמ"ש הליך הוכחות. משכך נוטה ביהמ"ש להתערב בטעויות משפטיות בלבד, אשר נמצאות גם בתחום מומחיותו, ולא להתערב בהחלטת וועדה על ממצא עובדתי, אשר לה היה יכולת להעריכו באופן מדויק מכיוון שהוצג בפניה.
מנגד במקרים חריגים, בית המשפט יתערב גם בקביעות עובדתיות של הוועדה, כך לדוגמא מקום בו לא התקיים הליך הבאת ראיות, השמעת עדים וכיוב', מקום התערבות ביהמ"ש יהיה רחב יותר.
 
לסיכום
חוק מס רכוש קובע שני מסלולי פיצוי עבור נזק עקיף. בעוד, במסלול האדום מוגשת תביעה אחת מקיפה בתום המלחמה במסגרתה נדרש הניזוק להוכחת קשר סיבתי והיקף כספי מדויק, הפיצוי במסלול הירוק מוגש באמצעות מספר תביעות – אחת לכל תקופת זכאות.
מסלול זה נועד להיות מהיר וקל לחישוב, ולכן מחושב הוא באמצעות נוסחאות קבועות שנקבעו בחוק ובתקנות. עם זאת, למנהל מס רכוש הסמכות לשנות את הנוסחאות באופן שנראה לו נכון במקום בו הוא סבור כי הדבר נחוץ.
על ההחלטות בתביעה ניתן להגיש השגה ו/או ערר וכן בהמשך ערעור לבית משפט מחוזי – אולם כפי שניתן לראות ככל ומדובר בהליך מתקדם יותר, כך פוחתת מידת ההתערבות והיכולת להעלות טיעונים וראיות חדשות – משכך, מומלץ שלא להקל ראש, ולכלול את כל הטיעונים והראיות כבר בשלב התביעה או לכל המאוחר בשלב ההשגה – ערר/ערעור אשר הוגש על סמך תביעה/השגה לא מנומקת דינו להיכשל. לכן, קיימת חשיבות להתייעצות עם מומחים רלוונטיים כבר במועד הגשת התביעה.
 
צוות משרדנו טיפל במהלך השנים במאות רבות של תביעות לפיצוי ע"פ חוק מס רכוש וזאת משני צידי המתרס, אם בגין נזקים ישירים ואם בגין נזקים עקיפים / אובדן רווחים וכדומה.
צוות משרדנו ידע להנחות ו/או ללוות את הניזוק, כבר מהשלבים הראשונים, בכל הקשור בהתנהלות אל מול מנהל מס רכוש והרשויות  וזאת לטובת מתן מענה אופטימאלי, כזה המפצה את הניזוק -  באופן מלא !!!.
צוות משרדנו ידע גם להדריך את הניזוק, במיידי, בכל הנדרש ובכל הקשור בתיעוד הנזק ובמתן הנחיות קריטיות לטובת הבטחת פיצויי אמת.
אנו, מעומק ובדם ליבנו נתונים  בזמינות מלאה עבור כלל אזרחי המדינה
 
 
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 6 גולשים

עשוי לעניין אתכם

הגשת ערר על החלטת מנהל מס רכוש בעקבות מלחמת “חרבות ברזל”

מאת: אלי דורון, עו"ד

במאמר מקצועי זה נפרט את הזכאות לפיצויים בגין אובדן רווחים, נסביר על “המסלול האדום” להגשת תביעות, ונדריך כיצד להתמודד עם דחיית תביעה על ידי מנהל מס רכוש באופן חלקי או מלא – עד להגשת ערר בפני ועדת הערר. נדגיש גם את החשיבות של ייצוג משפטי מיומן, וכיצד בניית אסטרטגיה נכונה עשויה להוביל במקרים רבים לפשרה מועילה לניזוק ו/או פס"ד מנצח.

הגשתם תביעת מס רכוש או השגה באיחור ונדחיתם? אין לומר נואש

מאת: אלי דורון, עו"ד

ועדות ערר מגלות גמישות בבחינת החלטות בתביעות והשגות שנדחו על ידי רשות המיסים רק בטענה כי הוגשו באיחור. במקרים המתאימים וועדות הערר מורות לרשות המיסים לבחון את התיק לגופו של עניין חרף האיחור.

פיצוי על אובדן רווחים בעקבות מלחמת חרבות ברזל

מאת: אלי דורון, עו"ד

“המסלול האדום” מהווה את האמצעי לממש זכות זו עבור הנפגעים הקשים ביותר, תוך הבטחה לפיצוי מלא על מלוא הנזק. תביעה במסלול האדום דורשת השקעת מאמץ בהכנתה – איסוף ראיות, עריכת תחשיבים וקיום דרישות משפטיות – אך התמורה היא הכיסוי הכלכלי ההכרחי לבניית העסק מחדש. כדי להבטיח שהתביעה תהיה אפקטיבית ומדויקת, חיוני לפעול בליווי עורך דין ובשיתוף אנשי מקצוע, ולא להשאיר מקום לטעויות. בעזרת ניהול נכון של התהליך, הניזוקים יוכלו לקבל את שמגיע להם לפי חוק . מדינת ישראל התחייבה בחוק ובהצהרה לפצות את ניזוקי המלחמה – וחשוב שהניזוקים יממשו הבטחה זו במלואה, לטובת שיקום המ

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.