מאת:

לאחרונה נקבע בפסק דין 44818-01-12 עלי כנאני נ' מוניר אסעד רו"ח, מפי כב' השופטת רננה גלפז מוקדי, כי רואה חשבון רשאי לעכב מסמכי הנהלת חשבונות של לקוחו בידיו עד להסדרת תשלום שכרו.

ובמה דברים אמורים?
המבקש הגיש בקשה למתן סעד זמני אשר יורה למשיב, רואה חשבון, להמציא לידיו חומר הנהלת חשבונות השייך לו וכל מסמך אחר השייך למבקש ועודנו מצוי בידי המשיב, ואשר מעוכבים אצלו שלא כדין.

המשיב, רו"ח, הבהיר כי יסכים למסור את המסמכים או להמשיך לטפל בענייניו של המבקש, אך זאת רק אם ישולם לו שכר טרחתו (בסך 24,000 ₪) או שסכום זה יופקד בקופת בית המשפט, על מנת להבטיח את יכולתו להיפרע מן המבקש.

בית המשפט קבע כלהלן:
חוק לשכת עורכי הדין, מסדיר זכות עיכבון, אך עיון בחוק רואי החשבון, מעלה כי חוק זה אינו כולל הוראה דומה. העיכבון מטרתו החזקה לצורך שכנוע בעל הנכס לפרוע את חובו.
זכות עיכבון היא ערובה לחיוב המתקיימת ע"י החזקה של נושה בנכס. עיכוב הוא אמצעי בידי הנושה ליצור לחץ על החייב על מנת להניעו לקיים את חובו לנושה.
לערך הכלכלי של הנכס, אובייקט הזכות, אין משמעות לעניין זה, אלא רק כאחד הגורמים העשויים להשפיע על כוחו של העיכוב להשיג את ביצוע החיוב. אין כל מניעה לעשות שימוש בזכות העיכבון, אף אם אין, בפועל, בנכס כל ערך למעכב.

בחוק המיטלטלין, בחוק חוזה קבלנות ובחוק התרופות, אשר מכוחם שואב המשיב את זכותו לעיכוב במסמכים, אין כל דרישה כי לנכס המעוכב יהיה ערך עבור המעכב ולא קיימת בפסיקה או בספרות דרישה לכך. למשיב זכות לעכב המסמכים בידיו עד להסדרת תשלום שכרו הנטען על ידי המבקש.

מן המסמכים שצירף המבקש לבקשתו עולה בבירור כי למבקש עלול להיגרם נזק רב ומוחשי, זאת לאור ההליך הפלילי המתנהל בעניינו, בגין אי הגשת הדו"חות למס הכנסה. ברי כי בלא המסמכים, לא יוכל המבקש להסדיר חובותיו על פי חוק, ואולם בשל החשש כי אם יינתן צו כמבוקש והמסמכים יימסרו כך סתם לידי המבקש, מבלי שיובטחו זכויותיו של המשיב, יימצא המשיב בפני שוקת שבורה כאשר יבקש לקבל את שכרו הנטען.

בנסיבות העניין, נקבע כי יש מקום לחייב את המבקש בהפקדת סכום בקופת בית המשפט, זאת על מנת להבטיח יכולת תשלום מסוימת למשיב.

לסיכום, מדובר בהחלטה נכונה הבאה להגן על זכויותיהם של רואי החשבון לבוא על שכרם, שעה שלקוחותיהם מבקשים את מסמכיהם טרם תשלום, תוך הכרה בזכות רו"ח לעיכבון וקביעה כי אין כל פסול בהפעלת לחץ על החייבים על מנת שיסדירו חובם.

 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

מועד הגשת התביעות במסלול האדום

מאת: אלי דורון, עו"ד

בהתאם לסעיף 36 לחוק מס רכוש וקרן פיצויים התשכ"ח 1961, תביעה לפיצוי בגין נזק עקיף במסלול האדום תוגש תוך שלושה חודשים מקרות הנזק. אך מאחר ומלחמת חרבות ברזל נמשכת כבר חודשים ארוכים הובהרו פרטים נוספים.

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.