מאת:

מוכרים נכס שקיבלתם במתנה או בירושה בחו"ל? כך תפעלו מול רשות המסים!

כידוע, החל משנת 2003 ובמסגרת תיקון מספר 132 לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה"), שונתה שיטת המיסוי בישראל משיטת מס "טריטוריאלית", קרי מיסוי כל ההכנסות אשר הופקו או נצמחו בישראל בלבד, לשיטת מס מעורבת, גם "טריטוריאלית" וגם "פרסונלית", שבעיקרה ממסה את כל ההכנסות של יחיד אשר עונה על הגדרת תושב ישראל, בין אם הכנסותיו הופקו בישראל ובין אם צמחו בחו"ל.    
 

משמעות הדברים הינה כי יחיד תושב ישראל המוכר נכס בחו"ל, יהיה חייב לדווח על כך לרשות המיסים בישראל ואף לשלם את המס הנדרש (ככל שחל) על רווח ההון שנוצר מהמכירה כאשר רווח ההון מחושב כסכום שבו עולה התמורה המתקבלת על יתרת המחיר המקורי של הנכס. לגבי מכירת נכס שנתקבל בירושה או במתנה, נקבע במסגרת הוראות סעיף 88 לפקודה כי המחיר המקורי של הנכס הינו השווי שהיה נקבע אילו המוריש מכר את הנכס ויום הרכישה הינו היום שהיה נקבע אילו המוריש/מעניק המתנה הוא זה שמכר את הנכס. במילים אחרות, מקבל הירושה או המתנה נכנס לנעלי המוריש או מעניק המתנה ומשלם מס בגין כל רווח ההון שנוצר החל מיום רכישת הנכס על ידי המוריש/מעניק המתנה עד למועד מכירתו.
 
עם זאת, באותם מקרים בהם המוריש או מעניק המתנה הינו תושב חוץ, נקבעה הקלה מסוימת על ידי רשות המיסים לעניין חישוב רווח ההון, "מנגנון ה-"STEP UPבהתאם למנגנון זה, בהתקיימות תנאים מסוימים, תאריך פטירת המוריש או יום מתן המתנה יחשב כיום רכישת הנכס בידי היורש/מקבל המתנה ולא יום רכישת הנכס המקורי על ידי המוריש/נותן המתנה. כמו כן, המחיר המקורי של הנכס לעניין חישוב רווח הון בעת מכירה עתידית על ידי היורש/המקבל, יקבע בהתאם לשווי השוק של הנכס ביום הפטירה או ביום מתן המתנה ולא שווי הנכס בעת רכישתו על ידי המוריש/נותן המתנה.
 
מנגנון ה-STEP UP מוביל לתוצאה לפיה יוטל מס בישראל רק על הרווח שנצמח החל מיום קבלת הנכס בירושה או במתנה ועד למועד מכירתו. בהקשר זה יצוין כי רשות המיסים אף השיקה מסלול ירוק ומהיר יחסית לקבלת החלטת מיסוי בהסכם באמצעות טופס 905 לפיו ייקבע כי תאריך פטירת המוריש או מתן המתנה יהווה כאמור את יום רכישת הנכס על ידי היורש/מקבל המתנה וכי המחיר המקורי של הנכס לעניין חישוב רווח הון יהיה שווי השוק של הנכס ביום הפטירה/ביום הענקת המתנה. מן הראוי לציין, כי במסגרת מנגנון ה-STEP UP נקבעו מספר מגבלות משמעותיות. כך למשל, נקבע כי הפסד שייווצר ממכירת הנכס לא יותר בקיזוז. כמו כן, נקבע כי לא יותר פחת לצרכי מס בגין הנכס. עוד נקבע, כי לא יותרו בקיזוז הפסדים שנוצרו בידי היורש/מקבל המתנה לפני יום הפטירה/קבלת המתנה כנגד רווחים שייווצרו ממכירת הנכס. לאור יתרון המס המשמעותי שמעניק מנגנון ה-STEP UP מחד, אך לאור המגבלות הרבות שנקבעו מכוחו מאידך, בטרם מכירת נכס שנתקבל בירושה/מתנה בחו"ל מתושב חוץ, מומלץ להיוועץ עם אנשי מקצוע בתחום באשר לאופן הדיווח אודות המכירה.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4.2 ע"י 5 גולשים

עשוי לעניין אתכם

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

מסלול אדום לבוקרים, בעלי עדרי בקר בקו העימות

מאת: אלי דורון, עו"ד

את התביעות במסלול האדום יש לקדם ללא דיחוי, מועד הגשת התביעות נגזר משורה של פרמטרים, אם כי אין בנמצא צורך ב"הפסקת פעילות" שכן התקנות אינן דורשות הפסקת פעילות בענף החקלאות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.