מאת:

ביום 31.1.2019 קיבל בית המשפט המחוזי, באופן חלקי, ערעור על פסק דינו של בית המשפט השלום שעניינו הלוואה העומדת בניגוד להוראות חוק הסדרת הלוואות חוץ בנקאיות וקבע כי גם במקרה בו ההסכם נוגד את הוראות החוק, אין לדחות את התביעה, אלא לבצע השבה הדדית (ע״א 31360-03-18 אסרף ואח' נ' שעתל ואח׳).

רקע כללי

המערערים הם ילדיו ויורשיו של המנוח אלי אסרף ז"ל (להלן: "המנוח"). לטענת המערערים, טרם פטירתו של המנוח, הורה לבתו (המערערת 2) לגבות המחאות ששמר בכספת להבטחת הלוואות שנתן. בתקופה לא ידועה בין השנים 2012-2013 הלווה המנוח למשיבים (או מי מהם) הלוואה בסך של 150,000 ₪ בארבעה שקים. לצורך הבטחת פירעון ההלוואה, המשיבים הפקידו בידי המנוח 3 המחאות בסכום כולל של 150,000 ₪ בחתימתה של המשיבה 2 (סיגלית שעתל). לאחר שהמנוח הלך לבית עולמו, הגישו המערערים תביעה לפירעון ההלוואה לבית משפט השלום. המשיבים טענו כי ההלוואה ניתנה בניגוד להוראות חוק הסדרת הלוואות חוץ בנקאיות, תשנ"ג-1993 (להלן: "החוק") ועל כן, דין התביעה להידחות על הסף. בנוסף, העלו המשיבים טענה כי ההלוואה נפרעה במלואה.


פסק דינו של בית המשפט השלום

בית משפט השלום קבע כי ההלוואה אינה עומדת בהוראות החוק ודין התביעה להידחות. כך, בין היתר, נקבע כי ההלוואה ניתנה במסגרת עיסוקו של המנוח במתן הלוואות ולא כטענת המערערים כי מדובר בהלוואה חד פעמית על רקע יחסי חברות בין המנוח למשיבים. כן נקבע כי ההלוואה לא עומדת בהוראות החוק הדורש קיומו של מסמך בכתב הכולל סדרה של פרטים חיוניים. בנוסף, קבע בית המשפט כי למשיבה 2 (סיגלית שעתל) לא היה חלק בהלוואה ודחה את התביעה כנגדה. עם זאת, נקבע כי גרסתו של המשיב 1 (אריה שעתל) בעניין פירעון ההלוואה רצופה סתירות וספק אם ניתן לבסס עליה טענה לפירעון ההלוואה. המערערים לא השלימו עם קביעתו של בית המשפט השלום וערערו על פסק הדין, כאשר טענתם המרכזית התייחסה לקביעה בעניין ביטול הסכם ההלוואה.


דיון והכרעה

בית המשפט המחוזי מפי סגן הנשיא, כבוד השופט יעקב שינמן, קבע כי במקרה בו החוזה בטל ואף בשל אי חוקיות, הדין מורה על השבה הדדית של הכספים שהועברו בין הצדדים. בנסיבות העניין, נקבע כי עצם קיומה של ההלוואה הוכח מעבר לכל ספק, באופן ברור ואף בהודאת המשיבים, ואף אם ההסכם בין הצדדים נכרת בניגוד להוראות החוק, אין לדחות את התביעה לגמרי, אלא יש להכריז על ההסכם כבטל ולקבוע הסדר השבה הדדית. בית המשפט המחוזי קבע כי לאור ממצאי בית משפט השלום, טענת "פרעתי" שהעלה המשיב 2 לא מהימנה ודינה להידחות. משנקבע כך, דן בית המשפט בהשבה הדדית וקבע כי המשיב 2 (והוא בלבד) ישיב למערערים סך של 95,775 ₪.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4 ע"י 2 גולשים

עשוי לעניין אתכם

דין בכיר בחברה ציבורית בעל תנאי העסקה מנוגדים לדין ומדיניות התגמול

מאת: אלי דורון, עו"ד

בפסק דין שניתן לאחרונה על ידי בית הדין הארצי לעבודה נדרש בית הדין לענות על מספר שאלות מהותיות לצורך הכרעתו בסוגיה: מה דינו של נושא משרה בחברה אשר קיבל שכר החורג מגובה השכר המאושר על פי מדיניות שאותה קבע דירקטוריון החברה על פי הוראות חוק החברות? האם יש לחייב את העובד בהשבה מלאה או חלקית של השכר והבונוס שקיבל מעבר להוראות מדיניות התגמול?

חשיבות חובת הגילוי מטעם היזם בקניית דירה בפרויקט

מאת: אלי דורון, עו"ד

לאחרונה, נידונו בשלוש ערכאות משפטיות סוגיות משפטיות מעניינות לגבי חובת הגילוי, משמעותה והיקפה, של יזמות / קבלניות בהסכם מכר כלפי רוכשי דירות מגורים, באשר לקיומן או לבנייתן או הפעלתן בעתיד של קומות מסחר בבנייני מגורים.

גניבה ממעביד

מאת: אלי דורון, עו"ד

עבירת הגניבה בידי עובד הינה עבירה אותה ראה המחוקק כעבירה בנסיבות מחמירות. וזאת כיוון שבנוסף לפגיעה בקניין מתווספת הפרה של חובת הנאמנות שבין עובד ומעביד.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.