יש בבעלותך נדל"ן בחוץ-לארץ? - כדאי שתכיר את הליך גילוי מרצון 2018
בשנים האחרונות, עקב מחירי הנדל"ן הגואים בארץ ומלחמת שר האוצר בבעלי הדירות, ישראלים רבים החלו לרכוש נדל"ן לרבות דירות ו/או נכסים מניבים אחרים ברחבי העולם, לרבות מבנים, מגרשים, קרקעות להשקעה ועוד.
נכסים אלו מניבים לאותם ישראלים הכנסות שכירות ו/או הכנסות שמקורן ממימוש אותם נכסים. חלק מאותם ישראלים, כך המציאות מלמדת, נמנעים מלדווח על הכנסות אלה בפני רשויות המס ובמקרה ה-"טוב" מסתפקים בדיווח על אותן הכנסות במדינה בה מצויים הנכסים. את אותם הכספים מפקידים הישראלים בחשבונות בנק בחו"ל ונמנעים הם מלהעבירם לבנקאות הישראלית וזאת מתוך אמונה כי כך הם יוכלו להעלים מעיניי רשויות המס בישראל את דבר המצאות אותם כספים. בעשותם כאמור מבצעים אותם ישראלים עבירות מס שהינן עבירות פליליות לכל דבר ועניין.
לשון אחר, ישראלים רבים, אם מחוסר ידיעה ואם מרצון להימנע מתשלום מסים, נמנעו מלדווח בישראל על ההכנסות מנדל"ן ובכך "השחירו" את ההון ו/או את ההכנסות שהתקבלו, מה שחושף אותם בפני עבירות מס. משכך, לאחרונה ממש, רשות המסים פתחה ב-"מבצע גילוי מרצון אנונימי 2018", אשר באמצעותו ניתן להכשיר את הנכסים הלא מדווחים ו/או את הכסף "השחור" אשר נמצא מעבר לים ולנטרל את החשיפה הפלילית של אותם ישראלים והכל באופן אנונימי ודיסקרטי.
כלומר, נכון להיום החוק מאפשר לאותם ישראלים אשר לא דיווחו על נכסים בחו"ל ו/או על הכנסות שהתקבלו ממימוש ו/או מהשכרה של נכסים בחו"ל, לעשות זאת עתה באופן אנונימי ובכך גם להכשיר את ההון וגם לנטרל את החשיפה הפלילית.
במאמר זה נסקור את החובה החוקית לדווח על הכנסות משכר דירה, ננתח את הסיכונים המשפטיים והפליליים באי-דיווח, נסביר את ההבדלים בין הכנסות שכר דירה בישראל לעומת מחוץ לישראל, נפרט את מסלולי הגילוי מרצון ויתרונותיהם, ונעמוד על חשיבות הייצוג והליווי המשפטי בתהליך הגילוי מרצון.
מאמר זה סוקר את סוגיית גילוי מרצון לגבי נכסים פיננסיים המוחזקים בשם אחר, ומדגיש את ההיבטים הפליליים והאזרחיים של התופעה. נדונה המדיניות העדכנית של רשות המסים בשנת 2025, הליכי הגילוי, העבירות הפליליות הרלוונטיות וההשלכות האזרחיות. כמו כן, נבחנת אחריות צדדים שלישיים ששמם שימש להסתיר את הבעלות לאור הדין והפסיקה בישראל.
גילוי מרצון לישראלים עם עסק לא מדווח בחו”ל אינו רק הליך משפטי אלא גם צעד נכון עסקית ומוסרית. הוא מחזיר את הנישום למסלול החוקי, מנקה את חבות המס העבר, ומונע הסתבכות קשה בהמשך. באמצעות הליך זה ניתן “לפתוח דף חדש” מול רשויות המס – לשלם את המגיע ולהמשיך לנהל עסקים, בארץ ובעולם, בלי חרב מתהפכת. בהתאם להכוונת המחוקק ולמדיניות הנוכחית, זו בהחלט ההזדמנות המומלצת למי שנמצא כיום מעבר לקווי החוק לשוב ולהיות נישום שומר חוק, בטרם יאחר את המועד.