מאת: ; ;

צוואה הדדית משותפת - יתרונות וחסרונות

במאמר זה נסביר ונגדיר מהי צוואה הדדית, מהם היתרונות של צוואה זו, ומדוע קיימת חשיבות לערוך צוואה זו ע"י עורך דין המומחה בתחום.
צוואה הדדית הינה צוואה המבטאת רצון והחלטה משותפת של בני זוג. בסיס הצוואה ומהותה הינו כי התנאים וההסדר שנקבעו במשותף על ידי בני הזוג בחייהם ימשיכו לחייב את בן הזוג הנותר בחיים לאחר פטירתו של בן זוגו.
נקודת המוצא בחוק, כי צוואה הדדית ניתנת לעריכה רק ע"י בני זוג. בית המשפט לענייני משפחה פסק  כי מטרתו של חוק הירושה הוא להגן על בני זוג שערכו צוואה הדדית. ע"ר 15431-09-20 פלוני נ' האפוטרופוס הכללי .
התנאי הראשון כי המדובר ב"צוואה הדדית" הוא שההחלטה על הוראותיה התקבלה במשותף ובהסכמה ע"י בני הזוג, כאשר הסכימו על כל סעיפיה. בשלב זה המדובר בצוואה המוגדרת כ"צוואה משותפת" בשלב השני, צוואה משותפת תיחשב כצוואה הדדית, כאשר ההסדרים שקבע אחד מבני הזוג מבוססים על ההסדרים שקבע בין הזוג האחר ולא היה נערך ללא הסדרים אלה.
 

ההבדל המשמעותי בין צוואה משותפת לבין צוואה הדדית

צוואה משותפת הינה צוואה רגילה אשר בני הזוג הסכימו לגבי תוכנה ועורכים אותה יחד, היא נערכת במסמך אחד משותף, ואילו צוואה הדדית מבוססת על הסתמכות של בני הזוג באופן שבו הוראותיה מסתמכות על הוראות המקבילות של הצוואה של בן הזוג האחר.  צוואה הדדית יכולה להיערך בשני מסמכים נפרדים או במסמך אחד משותף של בני הזוג.
צוואה הדדית יכולה להכיל גם הסדר של יורש אחר יורש, כלומר בן הזוג הנותר בחיים יורש את עזבונו של בן הזוג שנפטר עפ"י הצוואה הדדית שערכו. לאחר פטירת בן הזוג שנותר, יעבור העיזבון שנותר לידי היורש הסופי, בהתאם לאמור בסעיף 42 לחוק הירושה.
בשנת 2005 תוקן ס' 8א לחוק הירושה בתיקון מס' 12 בנושא צוואות הדדיות. הכלל הוא כי צוואה אשר נערכה לפני התיקון לא יחולו עליה הוראות ס' 8א לחוק. לפיכך כאשר ברצון אחד מבני הזוג לבטל את הצוואה הדדית שנערכה לפני התיקון, הוא יכול לעשות זאת ללא הודעת ביטול כך שרצון המצווה גובר על הצוואה שערכו בני הזוג.
 

בכדי לבטל צוואה הדדית צריך להתקיים אחד מאלה:

בחייהם של שני בני הזוג: כאשר אחד מבני הזוג מבקש לבטל את צוואתו, ימסור הודעה בכתב לבן הזוג האחר על ביטול הצוואה. כאשר נמסרה הודעה זו יבוטלו הצוואות ההדדיות של שני בני הזוג.
כאשר מת אחד מבני הזוג: במצב זה ישנה חשיבות לעצם חלוקת העזבון כדלקמן :
כל עוד לא חולק העיזבון: בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו צריך להסתלק מעיזבון בן הזוג המנוח שהיה אמור לקבל עפ"י הוראות הצוואה ההדדית. אסור שההסתלקות תהיה לטובתו, אחיו או ילדיו.
לאחר חלוקת העיזבון: בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו צריך להחזיר את כל העיזבון שירש עפ"י הוראות הצוואה הדדית, כאשר  השבה בעין (כלומר בפועל) עדיפה ואם לא ניתן לעשות כך, ישיב בשווי החלק שקיבל מן הצוואה ההדדית.
ניתן לקבוע בצוואות הדדיות הוראות אחרות שתואמות את החוק, החייבת לכלול אפשרות כלשהי לבטל את הצוואה בחיי שני בני הזוג.
 

יתרונותיה של "צוואה הדדית"

צוואה זו מגשימה את הרצון של בני הזוג לדאוג זה לזה, ויכולה למנוע דרישה של מי מהיורשים החוקיים לקבל את עזבונם לאלתר.
 יתרון נוסף הוא כי בני הזוג מגבילים אחד את האחר לשנות את הצוואה, כך שכאשר אחד מבני הזוג הולך לעולמו לא ניתן לבצע שינוי בצוואה, אלא בכפוף למגבלות שצוינו לעיל.
 

חסרונותיה של צוואה הדדית

בעקבות התיקון לחוק לא ניתן לשנות צוואה הדדית גם אם בדיעבד היה מסכים בן הזוג אשר הלך לעולמו לשינוי בצוואה ההדדית, כגון: שינוי במצב היורשים אשר מצריך שינוי או ביטול של הצוואה. מצב זה גורם לכך שצוואה הדדית יכולה לפגוע בחופש רצון המצווה שנותר בחיים ולעיתים אינה לוקחת בחשבון שינוי בנסיבות אשר היה מצריך שינוי בצוואה באופן רגיל.
על מנת להתמודד עם קשיים אלה, ניתן ומומלץ לקבוע בצוואה ההדדית מנגנונים מפורטים יותר של שמירה על הרכוש המשותף לאחר פטירתו של אחד מבני הזוג. כך למשל, ניתן לקבוע שנכסים משותפים מסוימים ימשיכו להתנהל באמצעות מנהל עזבון או שפעולה בנכסים אלה תחייב אישור של מנהל עזבון. בפרט, ביחס לנכסי מקרקעין, ניתן לקבוע בצוואה שלאחר פטירתו של אחד מבני הזוג תירשם הערה בלשכת רישום מקרקעין אשר תאסור על בן הזוג הנותר בחיים להעביר את הזכויות שהוא ירש בנכס, או לקבוע תנאים מסויימים בהם הוא יוכל להעביר את הזכויות.
 

למי כדאי לערוך צוואה הדדית ולמה?

בני זוג עם ילדים אשר יש ברשותם נכס משותף וממון, הרוצים להבטיח כי לאחר פטירת אחד מהם, בן הזוג הנותר בחיים יקבל לרשותו את הדירה המשותפת וימשיך להתגורר בה עד קץ חייו – צוואה הדדית היא הפתרון האולטימטיבי בשבילם.
מקרה נוסף שמצריך צוואה הדדית הוא כאשר בני זוג עם ילדים מנישואים קודמים הרוצים להבטיח כי לאחר פטירתם בן הזוג הנותר לא יוכל לנשל את ילדיהם מן הירושה או למשל בני זוג המעוניינים להוריש לצד שלישי לאחר לכתם את כל עזבונם.
 

לסיכום

כמובן, איש מאיתנו אינו יודע את יום פקודתו ואיש מאיתנו אינו יודע מה יעלה בגורל בן זוגו לאחר לכתנו לעולמנו. אולם, יש להניח שכל אחד מאתנו היה רוצה מצד אחד למנוע קרבות ירושה וסכסוכים בתוך המשפחה ומהצד השני לדעת שבן הזוג שנותר בחיים אחרי לכתנו לא יעביר את הנכסים המשותפים שצברנו במהלך החיים המשותפים אל מחוץ למשפחה.

תכנון וניסוח מוקפד של הצוואה על ידי עורך דין המומחה לדיני ירושה ועריכת הסדרים נכונים מראש, יעזרו למנוע מצבים בלתי רצויים מסוג זה ויעזרו בשמירה על שלום המשפחה ואחדות המשפחה.

 
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.