25/9/2012
פריסת שבח ריאלי במכירת זכות במקרקעין שנתקבלה בירושה
לאחרונה רשות המסים נתנה החלטה בעניין פריסת שבח ריאלי הנוצר כתוצאה ממכירת זכות במקרקעין, החלטה שללא ספק הרימה מספר לא מועט של גבות.
טרם נתייחס למהות ההחלטה שניתנה נבקש להסב תשומת הלב
לסעיף 48א(ה) לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג- 1963 (להלן: "החוק"), אשר על פי הוראותיו רשאי המוכר זכות במקרקעין לפרוס את השבח הריאלי על פני תקופה שאינה עולה על 4 שנים או על תקופת בעלות בנכס, לפי הקצרה שבהן. תקופה זו מתחילה בשנת המס העוקבת לשנה בה הגיעה לידי המוכר זכות במקרקעין ותמה בשנת המכירה.
לעניין זה נזכיר גם את עקרון "כניסה לנעלי המוריש" אשר לפיו המוכר זכות במקרקעין שהתקבלה בירושה, חייב במס גם על שבח שנצמח בתקופת הבעלות של המוריש ולא רק זו של המוכר. בהקשר האמור לעיל עלתה שאלת אורך התקופה האפשרית לעניין פריסת השבח הריאלי בגין זכות במקרקעין שנתקבלה בירושה, בהתחשב בעובדה כי השבח הצומח מתייחס גם לתקופת הבעלות של המוריש ולא רק של המוכר? רשות המסים החליטה בסוגיה הנדונה כי לעניין קביעת תקופת פריסת השבח הריאלי יובא בחשבון גם את תקופת הבעלות של המוריש בנוסף לתקופת הבעלות של המוכר. כפועל יוצא מכך כי התקופה לעניין פריסת השבח הריאלי תחל משנת המס העוקבת עד לשנת רכישת הזכות במקרקעין על ידי המוריש ולא עד לשנת הגעת הזכות במקרקעין לידי היורש.