כיצד יש לפעול באם הוציא המפקח שומה 03?
מאת: אלי דורון, עו"ד
כיצד יש לפעול באם הוציא המפקח שומה 03? כל הפרטים במאמר>>
בחוק מע"מ ניתן למצוא חלק עונשי בו העבירות נחלקות לשני סוגים: הראשון, עבירות טכניות של התנהלות פסולה אשר אין בהן דרישה לכוונה פלילית להעלמת מע"מ, ודינן הוא עד שנת מאסר; והשני, עבירות מהותית שבבסיסן העלמה מודעת ומכוונת של תשלומי מע"מ ודינה הוא עד 5 שנות מאסר.
העבירות ה-"טכניות" מופיעות בסעיף 117(א) לחוק מע"מ והנן מסוג של סירוב למסור ידיעה, רישום שגוי, אי פירוט מספק בדו"ח, אי הגשת דו"ח, הגשת דו"ח באיחור ועוד. על פניו נדמה כי מדובר בעבירות קלות ערך מאחר והן נעשות ללא כל כוונה פלילית להתחמק מתשלום מס, אלא שלא כך הדבר. גם עבירות אלו הן כבדות משקל ובאופן אופרטיבי ניתן להיענש על עבירות אלו בחומרה רבה - בפן הכלכלי באמצעות קנסות, ריביות ועוד ובפן הפלילי העונש בגין עבירות אלה אף יכול להיות מאסר מאחורי סורג ובריח. יש עוסקים המקלים ראש באי תשלום מע"מ במועד, מאחר ובכוונתם לשלם את המע"מ בהמשך. אלא שחוק מע"מ קובע אחרת: סעיף 67 לחוק מע"מ קובע כי על העוסק להגיש דו"ח תוך 15 ימים מתקופת החשבוניות המפורטות בו. אמנם לעיתים ניתן לקבל דחייה ואף ניתן לעשות השלמה של דו"ח, אך לא אחת נקבע בפסיקה, שבכל מקרה מדובר בעבירה של אי הגשת דו"ח במועד. כך היה במקרה של דודו כהן, אשר הגיש דו"ח משלים, אולם בית המשפט הרשיע אותו בגין אי הגשת דו"ח במועד ומסירת ידיעה לא נכונה (רע"פ 28/00 דודו כהן עבודות פיתוח ועפר בע"מ נ' מדינת ישראל, "מיסים" יד/2 ה-6).
הבעיה העיקרית הטמונה בהגשת הדו"ח היא שיש חובה לשלם את המס הגלום בו אחרת הדבר ייחשב כאי הגשת דו"ח במועד. לפיכך, כאשר עוסקים נקלעים לבעיה תזרימית ואינם יכולים לשלם את המע"מ המלא, עליהם לבוא מיידית במשא ומתן אל מול ממונה מע"מ בנוגע לפריסת החוב, זאת מכיוון שדו"ח מע"מ חייב להיות מדויק ומשולם במלואו. אי דיווח על מלוא העסקאות בחודש מסוים על מנת להקטין את חבות המס, אף אם יש כוונה לדווח עליהן בהמשך כאשר התזרים יאפשר זאת, כמוה כהגשת דיווח כוזב החוצה את החלק הטכני לעבר החלק המהותי שעניינו עבירות מסוג פשע. מבחינת מע"מ אי התשלום הוא בעיה אקוטית, שכן רכיב המע"מ הוא סוג של תשלום המתקבל בנאמנות בידי העוסק והוא אינו שייך לו, דה פקטו, אלא העוסק הוא רק הצינור שמטרתו להעביר את הכסף לרשויות מע"מ. אלא שלעיתים קרובות עסק נקלע לבעיה תזרימית אשר פוגעת בניהולו התקין, ולכן קורה שעוסקים רבים מנסים לדחות את העברת התשלום, ומשתמשים בכסף שהתקבל אצלם בגין רכיב המע"מ לטובת תשלומים שונים, לרבות כאלו שכל מטרתם לאפשר המשך פעילות תקינה של העסק, כגון שכר לעובדים ודמי שכירות. בפסיקת בתי המשפט נקבע כי קושי תזרימי אינו מהווה הצדק סביר לאי תשלום המע"מ במועד, ועל כן כאשר עסק מגיע למצב כגון דא, מוטב לו לפנות למע"מ ולבקש פריסה ארוכה של חוב המע"מ מאשר לא לדווח כלל או לדווח באיחור, על מנת שלא יהא חשוף לביצוע עבירות פליליות על חוק מע"מ. פרשה מעניינת הממחישה את הבעייתיות באי הגשת דו"חות מע"מ, עוסקת בעניינו של מנהל החברה שהחזיקה במסעדת "דיאנא" המפורסמת. הלה הגיש דו"חות מע"מ באיחור ניכר ובשל כך הוגש נגדו כתב אישום ונגזרו עליו 5 חודשי עבודות שירות ו-6 חודשי מאסר על תנאי, כל זאת בנוסף לקנס כספי שהוטל עליו. פרשה זו חשפה את הבעייתיות שבאי הגשת דו"חות מע"מ שעל פניו נראית כטכנית לחלוטין אלא שהנפקות שלה יכולה להוביל לסנקציות חמורות.
אנו במשרד עורכי הדין דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן & גרוס מציעים כי בכל מקרה של בעיה מול רשות המסים יש להיוועץ בעורך דין מומחה בתחום המסים, המכיר את הנפשות הפועלות ברשות המסים והיודע כיצד להקדים תרופה למכה, וזאת על מנת שהעוסק לא ימצא עצמו כמי שמוגש כנגדו כתב אישום פלילי.
אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054