מאת:

מעבירים דירה על שם קרוב משפחה כדי להימנע מתשלום מס על דירה שלישית? זהירות, סכנה!

חוק דירה שלישית שנכנס לתוקפו בתחילת שנת המס 2017 כבר נותן את אותותיו בשוק הדיור, כך לפחות לטענת משרד האוצר, שם אומרים כי החוק גרם לשחרור דירות של בעלי שלוש דירות ומעלה לשוק החופשי, דבר שגורם לירידת מחירי הדיור. אולם לא רק 'שחרורים' של דירות אנו רואים מאז נכנס החוק לתוקפו אלא גם התעניינות ניכרת בדרכים 'לעקוף' את החוק, להמשיך ולהחזיק בשלוש דירות ומעלה ועדיין לקבל הקלות במס. אבל, זהירות - לא תמיד הדרכים המקובלות, מועילות לזמן הארוך.

 

לאחרונה יש בנמצא זוגות המבקשים לנקוט במהלך בו הם ייפרדו פיקטיבית וכך יוכלו להמשיך ולהחזיק בשלוש דירות ומעלה כל אחד - הזוגות הללו מתכוונים לנצל סעיף בחוק החדש הקובע כי החוק לא יחול על זוגות החיים בנפרד, הן אם בן או בת הזוג חיים בחו"ל והן אם אחד מהם גר בארץ. בשני המקרים, קובע החוק, ההפרדה מביאה לספירה נפרדת של הדירות כך שהזוג בעצם יוכל להחזיק שלוש דירות ומעלה מבלי שהדבר ייחשב לו לצרכי חיוב במס. מדובר במוקש לא פשוט, נכון, הפיתוי גבוה, בייחוד כאשר אחד מבני הזוג גם כך מתגורר בחו"ל, אולם מהלך מסוג זה חייב להישלל שכן מגלם הוא מרכיב של חשיפה פלילית. לשון אחר, יש לקחת בחשבון כי פרידה פיקטיבית עלולה לגרור את שני בני הזוג להליך פלילי, ממנו נכון יהיה להימנע. לרשות המס הידע והיכולת לבחון את אופן התנהלותם של בני זוג, כך שאלה שידווחו על חיים בנפרד, צריכים לקחת בחשבון כי חקירות מס הכנסה מסוגלים לבחון עד כמה הזוג אכן חי בנפרד ובנסיבות בהן ימצאו ראיות בדבר דיווח כוזב, תפתח כנגד המעורבים חקירה פלילית עם ענישה פלילית בצידה. דוגמאות למקרים מסוג זה נמצא בתיקי חקירה בהם אחד מבני הזוג טוען כי הנו חי ב-"ישוב ספר" המזכה בהקלת מס, בעוד שבני המשפחה האחרים חיים במרכז הארץ וכדומה – גם שם עדים אנו לכך שרשות המס פיתחה כלים לטובת הוכחת החיים בצוותא, בניגוד לנטען.

 

"צוואה מוקדמת" - המורכבות והתרחישים

אולם הבעיות המשפחתיות שעלולות לצוץ בעקבות החוק לא מסתכמות רק בפרידות פיקטיביות, אלא גם בבעיות צפויות בין הורים וילדיהם ו-"בצוואות מוקדמות". אחת השיטות אותן מבקשים בעלי דירות לבחון על מנת ל-"עקוף" את המס החדש, היא להעביר את הדירה על שם אחד מהילדים הבגירים (מעל גיל 18) וכך הדירה לא תיחשב במניין הדירות של ההורה. כך, בטוחים ההורים, יוכלו לרשום את הדירה על שמו של הילד מבלי להידרש לשאת בתשלום המס החדש. אולם גם במקרה זה מדובר בהליך לא פשוט - במקרה כזה העברת הזכויות במתנה חייבת להיות מלאה ואמיתית ולא מלאכותית. כך למשל, שכר הדירה המתקבל מהשכרת הדירה חייב להגיע אל הילד ולא לחזור באופן סיבובי אל ההורה. הורים המתייעצים איתנו בנושא, סבורים כי מדובר במעין "צוואה מוקדמת", כלומר הילדים יירשו את הדירה בעודם בחיים, אולם אנו לא ממליצים לנקוט בהליך זה. הדבר מייצר תלות של ההורה בבנו או בביתו ומעמיד בסכנה את חסכונות החיים של ההורים בייחוד במקרים בהם הבן מסתבך כלכלית, מתגרש או שאשתו לעתיד לא מקבלת את הרעיון שהכסף המתקבל מ-"דירתם" עובר לידי הוריו.

 

במקרים כאלו, כמו שכבר נוכחנו בעבר, סכנת הקרע המשפחתי הרבה יותר מהותית מאשר "סכנת" המיסוי. במילים אחרות - עדיף לשלם עכשיו את המס מאשר אחר כך לזעוק חמס. 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4.5 ע"י 2 גולשים

עשוי לעניין אתכם

ייצוג דיירים בהתחדשות עירונית

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח)

במאמר זה נסקור את החשיבות בבחירת עו"ד בעל ידע וניסיון בתהליך התחדשות עירונית, נבחן את אבני הדרך ואת מקומו של עו"ד בכל אחת מנקודות זמן אלו.

הוצאות פיתוח מגרש אינן מהוות חלק ממחיר המקרקעין לצורך חישוב מס רכישה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

בית המשפט העליון דן בשני ערעורים שבמרכזם השאלה האם בעת רכישת מקרקעין שלא עברו פיתוח, תוך התחייבות לשאת בהוצאת הפיתוח של המגרש, יש לראות בסכום שאותו מתחייב לשלם הרוכש עבור פיתוח המגרש כחלק ממחיר המקרקעין המחויב במס רכישה או שמא יש לראות את ההתחייבות לשאת בהוצאות הפיתוח כהתחייבות נפרדת מההתחייבות לרכישת המקרקעין שאין לשלם עליה מס רכישה.

חברה קבלנית או איגוד מקרקעין ?

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

ביהמ"ש קבע, כי חברה שחתמה על הסכם לביצוע פרויקט תמ"א 38, אך בפועל לא פעלה באופן שוטף ורציף לביצוע הפרויקט, כך שבפועל כל מה שהיה בידי החברה הוא בגדר זכות במקרקעין, תסווג כאיגוד מקרקעין. כפועל יוצא מכך נקבע כי מכירת מניותיה של חברה כזאת - תהיה בגדר פעולה באיגוד מקרקעין ותחויב במס רכישה כדין.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.