מאת:

סעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995 (להלן: "החוק") מגדיר תאונת עבודה כתאונה שאירעה למבוטח תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו אצל מעבידו או מטעמו. מה דינה של תאונה שהתרחשה במסגרת טיול אשר התבצע בזיקה למקום העבודה?

 

בפסק דין שניתן לאחרונה במסגרת הליך: בל (חי') 11472-06-14 גטהון אמנון נ' המוסד לביטוח לאומי נפסק כי לא כל אירוע שעיקרו או תכליתו היא פעילות גיבוש יהווה "פעולה נלווית לעבודה" אשר תאונה שארעה במהלכו תוכר כתאונת עבודה ותזכה אתת הנפגע בפיצוי מאת המוסד לביטוח לאומי. התובע הועסק כנהג שכיר ב"אגד" וחבר ב"חוג המשוטטים" (להלן:"החוג") של הסניף אליו הוא שייך. במסגרת חברותו נטל התובע יחד עם בני משפחתו חלק בטיול טרקטורונים המאורגן על ידי החוג. במהלך הטיול איבד התובע שליטה על הטרקטורון והתהפך, כתוצאה מכך נחבל התובע בכל חלקי גופו ונעדר מעבודתו לתקופה של כשלושה חודשים.

 

התובע פנה אל המוסד לביטוח לאומי (להלן: "המל"ל") והגיש תביעה לתשלום דמי פגיעה בגין התאונה, הנתבע דחה את הבקשה בטענה כי התאונה ארעה במסגרת פעילות פרטית של התובע ובני משפחתו, והגם שהתאונה התרחשה במסגרת "חוג המשוטטים" היא אינה קשורה לעבודתו כפי שנדרש בסעיף 80(1) לחוק. בגין קביעה זו פנה התובע לבית המשפט בטענה כי קיימת זיקה ממשית בין החוג ו-"אגד" ולפיכך יש לראות בטיול כ"פעולה נלווית לעבודתו" ובתאונה אשר ארעה לו כ"תאונת עבודה".

 

לטענת התובע החוג הוקם ואושר על ידי "אגד", אשר קבעה תנאים להקמתו ולהשתתפות בו, היא זו אשר התקינה את תקנון החוג, מאשרת את הטיולים ומפקחת עליהם, לפיכך קיימת זיקה ממשית בין פעילות החוג ככלל והתאונה בפרט לבין "אגד". המל"ל טען מאידך, כי האינטרס של "אגד" בחוג הינו קלוש ומרוחק, הפעילות במסגרת החוג הינה פעילות חברתית-וולנטרית ואינה מחויבת על ידי המעסיק, כמו כן טען הנתבע כי מעורבותה של "אגד" היא טכנית בעיקרה וכי אישור קצין הביטחון מטעם "אגד" הינו פורמלי לחלוטין ואף מי שאינם חברי "אגד" ובני משפחותיהם יכולים להשתתף בחוג ובטיולים.

 

במסגרת פסיקתו אימץ בית המשפט מבחן דו שלבי: 

1. ראשית נבחנת התקיימותה של זיקה בין האירוע (הטיול) לבין המפעל (אגד), נפסק כי אחד האינטרסים של המעביד הוא פיתוח יחסי האנוש והעמקת הגיבוש החברתי בקרב העובדים, לפיכך אירוע גיבוש חברתי יכול להוות "פעילות נלווית", ברם, לא כל אירוע שתכליתו גיבוש יוגדר כפעולה שכזו.
2. בשלב השני, יש לבחון את מידת הקשר בין הפעילות הספציפית בה היה מעורב העובד בעת התאונה למכלול הפעילויות שהוצעו לעובדים באירוע, מידת הרלוונטיות לאירוע ועד כמה היוותה הפעילות חלק אינטגרלי מהאירוע.

 

בפסק הדין קבע בית המשפט כי בנסיבות המקרה אין להכיר בטיול החוג כפעילות נלווית וזאת מן הטעמים הבאים: ארגון הטיולים בחוג נעשה על ידי ועד החוג ומשתתפיו, זאת בשונה מפעילויות אחרות המאורגנות מעת לעת על ידי "אגד" באמצעות ועדת התרבות הסניפית או ועד העובדים. כמו כן הקשר בין "אגד" ופעילות החוג הינו פרוצדורלי בעיקרו. מטרת החוג כפי שבאה לידי ביטוי בתקנון הינה החדרת תודעת אהבת הארץ, חישול אופי וחיזוק הכושר הגופני של החבר ובני משפחתו. נקבע כי לאינטרס הגיבוש אין משקל מהותי והדגש מושם בעיקר על צורכי הפרט והנאתו. כמו כן, היות וחוגי המשוטטים אינם מיועדים באופן בלעדי לחברי הסניף אליו הם משויכים, אין לומר כי אינטרס הגיבוש בא לידי ביטוי כאשר לא כל חברי החוג עובדים באותו הסניף. אמנם חברי החוג ובני משפחותיהם מבוטחים בביטוח תאונות אישיות של "אגד" במהלך ימי הפעילויות אולם לגישת בית המשפט אין די בפריסת הביטוח על המשתתפים בחוג בכדי לראות בפעילויות עצמן כ-"פעילויות נלוות". הפעילות ממומנת במלואה על ידי חברי החוג ומעורבותה היחידה של "אגד" היא בניכוי דמי החבר ממשכורותיהם של חברי החוג מדי חודש.

 

לאור האמור נקבע כי מרבית הסממנים מעידים כי לא ניתן להגדיר את פעילות החוג ביום האירוע כ"פעילות נלווית" ולפיכך התאונה שארעה אינה מהווה "תאונת עבודה". בהערת אגב, ציין בית המשפט כי גם לו היה עולה בידי התובע להוכיח קיומה של זיקה בין הפעילות למקום העבודה, עדיין היה מקום לקבל את טענת הנתבע לפיה לא הוכח כי טיול הטרקטורונים במהלכו נפצע התובע היווה התנהגות אשר "אגד" הייתה חפצה בה ועודדה את קיומה (דהיינו: אף השלב השני של המבחן לא התקיים).

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

תאונת דרכים כפעולת איבה

מאת: אלי דורון, עו"ד

מה דינה של תאונת דרכים שנגרמה כתוצאה או במהלך פעולת איבה. מי יכסה את הנזק לנפגע? כל הפרטים המאמר

הכרה בפגיעה נפשית בפעולות איבה

מאת: אלי דורון, עו"ד

כל אזרח או תושב ישראל אשר נפגע פיזית או נפשית מפעולה של מדינה או ארגון עוין לישראל וודאי שנפגעי מלחמת חרבות ברזל נחשבים ככאלה, זכאי לפיצויים לפי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה תש"ל 1970. כאמור גם פגועי נפש נפגעי חרדה ופוסט טראומה וכדומה נכנסים לקטגוריה זו.

שיעור תגמולים לפי חוק נפגעי פעולות איבה

מאת: אלי דורון, עו"ד

מי שהוכר כנפגע פעולות איבה זכאי לתגמולים ע"פ החוק. נפגע בפעולת איבה שהגיש תביעה לתגמול נכות, יוזמן להופיע לפני ועדה רפואית, שבסמכותה לקבוע את דרגת נכותו לתקופה זמנית או קבועה, לפי חומרת הפגיעה.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.