מאת:

השכן משפץ את הדירה וכתוצאה מכך בדירה שלך הקיר רטוב או הרצפה שוקעת - מה עושים?

החלטת לרכוש או לשכור דירה, השכן בצמוד שיפץ את דירתו והנה גילית להפתעתך כי השיפוץ בדירת השכן גרם לך נזק משמעותי בדירה וסיוט מתמשך.

במקרים רבים שיפוץ של דירה אחת בבניין אשר חולקת קיר עם דירה שכנה או נמצאת מעל או מתחת לדירה אחרת גורם נזק לדירה השכנה - רטיבות, סדקים בקירות, התקלפות הטיח ושקיעת רצפות הינם רק חלק מהנזקים הנגרמים משיפוצים לא זהירים של שכנים בבנייני דירות ועלולים להצריך תיקון בשווי עשרות אלפי שקלים ויותר. ככלל, לכל אדם הזכות לעשות במקרקעין  שהינם קניינו הפרטי, ככל העולה על רוחו. אך מה עושים כאשר שיפוץ בדירת השכן פוגע  בדירה שלי?


ראשית יש לזכור כי זכות הקניין הינה זכות יחסית, אדם אינו יכול לעשות שימוש בקניינו באופן שבו נפגעת זכותו של אחר. גם בחוק הישראלי קיימת התייחסות למקרים מעין אלו. סעיף 3(ב) לתקנון המצוי בחוק המקרקעין קובע כי בעל דירה זכאי לדרוש מבעל דירה שכנה לתקן מפגע העלול לפגוע בדירתו ולהחזיר את המצב לקדמותו. כך גם מזה שנים רבות, ההלכה הפסוקה היא כי האחריות בגין נזקים אשר נגרמו בדירה כתוצאה משיפוץ דירה אחרת הינם באחריות בעל הדירה המשפץ ועל כן זכאי בעל הדירה שנפגעה לדרוש ממנו כי יתקן את הנזקים, להחזיר את המצב לקדמותו ולבצע פעולות תיקון דחופות. לכן, בעת הופעת הנזקים רשאי בעל הדירה הניזוקה לדרוש מהשכן לתקן את הנזקים, ובהיעדר הסכמה להגיש תביעה לבית המשפט ובמסגרתה לבקש סעד שיורה לשכנים המשפצים לאפשר לבדוק את הדירה בפיקוח מהנדס ו/או שמאי מוסמכים ולתקן את הנדרש. על מנת לקבל את הסעד המבוקש מבית המשפט על בעל הדירה שניזוקה להוכיח שקיים קשר סיבתי בין שיפוץ השכן לנזקים שנגרמו לדירה, משמע כי הנזקים אכן נגרמו כתוצאה מהשיפוץ שביצע השכן ולולא היה משפץ באופן ששיפץ, לא היו נגרמים הנזקים לדירה. בעלי דין רבים מתפתים "לנפח" תביעות על שיפוצים בתקווה כי ינצלו את המצב לשיפוץ דירתם. בתי המשפט לא נותנים יד למהלכים מסוג זה וחשוב מאוד להגיש תביעה כנה בגין הנזקים האמתיים שנגרמו עקב השיפוץ. על מנת להוכיח כי השיפוץ גרם לנזק יש להיעזר במהנדס ו/או שמאי אשר יעריכו את הנזקים ויקבעו כי הסיבה לנזקים היא אכן שיפוץ דירת השכן. לרוב, ייעזר השכן המשפץ במהנדס ו/או שמאי משלו אשר יתמכו בגרסתו ובית המשפט יצטרך לקבוע איזו גרסה הוא מקבל. לעיתים, הגרסאות יהיו סותרות לחלוטין ובית המשפט ימנה מומחה מטעמו שיעריך את סיבת הנזקים ועלותם.

 

עקרון הקטנת הנזק

אחד העקרונות החשובים בתביעות מעין אלו הינו עיקרון הקטנת הנזק. על בעל הדירה שניזוקה, ולאחר שפנה לשכן המשפץ והלה סירב לתקן את הנזקים, לוודא שאינו מזניח את הנזקים שנגרמו ועלולים להצטבר לנזק גדול הרבה יותר. חשיבות גדולה ישנה לפניה לשכן ובקשה מהקבלן המבצע את השיפוץ אצלו לתקן את הנזק. תיקון זה על ידי הקבלן, עולה לקבלן פחות מאשר יעלה להזמין קבלן חדש. בהיעדר פניה מעין זו, ייטה בית המשפט להקטין את הפיצויים המגיעים לתובע. ככלל, על מנת לשמור על יחסי שכנות טובים תמיד כדאי לפנות תחילה לשכן. הרי אחרי הכול בסוף השיפוץ אנחנו נמשיך לפגוש אותו מידי יום במדרגות, בלובי או ברחוב. רק אחרי שמיצינו את כל האפשרויות וכאשר אין מנוס, נפנה לבית המשפט אשר יורה לשכן לתקן את הנזקים או לפצות במידה והנזקים כבר תוקנו. בכל מקרה כזה מומלץ להיוועץ עם עורך דין המתמחה בנושא, עצה טובה טרם הגשת תביעה עשויה לחסוך זמן ומשאבים רבים, ואולי אף לשמור על יחסים טובים בין השכנים בבניין.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4.33 ע"י 3 גולשים

עשוי לעניין אתכם

ייצוג דיירים בהתחדשות עירונית

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח)

במאמר זה נסקור את החשיבות בבחירת עו"ד בעל ידע וניסיון בתהליך התחדשות עירונית, נבחן את אבני הדרך ואת מקומו של עו"ד בכל אחת מנקודות זמן אלו.

הוצאות פיתוח מגרש אינן מהוות חלק ממחיר המקרקעין לצורך חישוב מס רכישה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

בית המשפט העליון דן בשני ערעורים שבמרכזם השאלה האם בעת רכישת מקרקעין שלא עברו פיתוח, תוך התחייבות לשאת בהוצאת הפיתוח של המגרש, יש לראות בסכום שאותו מתחייב לשלם הרוכש עבור פיתוח המגרש כחלק ממחיר המקרקעין המחויב במס רכישה או שמא יש לראות את ההתחייבות לשאת בהוצאות הפיתוח כהתחייבות נפרדת מההתחייבות לרכישת המקרקעין שאין לשלם עליה מס רכישה.

חברה קבלנית או איגוד מקרקעין ?

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

ביהמ"ש קבע, כי חברה שחתמה על הסכם לביצוע פרויקט תמ"א 38, אך בפועל לא פעלה באופן שוטף ורציף לביצוע הפרויקט, כך שבפועל כל מה שהיה בידי החברה הוא בגדר זכות במקרקעין, תסווג כאיגוד מקרקעין. כפועל יוצא מכך נקבע כי מכירת מניותיה של חברה כזאת - תהיה בגדר פעולה באיגוד מקרקעין ותחויב במס רכישה כדין.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.