כיצד יש לפעול באם הוציא המפקח שומה 03?
מאת: אלי דורון, עו"ד
כיצד יש לפעול באם הוציא המפקח שומה 03? כל הפרטים במאמר>>
א. כפל מס "משפטי": כפל מס שנוצר כאשר שתי רשויות (או יותר) מטילות מס מסוים על אותו הנישום (אדם יחיד או תאגיד).
ב. כפל מס "כלכלי": כפל מס שנוצר כאשר שתי רשויות (או יותר) מטילות מס על שני נישומים (אנשים או תאגידים) בקשר לאותה ההכנסה.
1. סיווג מעמד התושב. מדובר בעיקר על תתי מבחנים בלתי-מצטברים לקביעת תושבתו של אדם מסוים על פי אינטרסים, נוהג, שהייה פיזית ועוד.
2. הגדרת מוסדות קבע. מדובר על מספר סעיפים המגדרים מה ייחשב ל-"מוסד קבע", קרי מקום עסקים באמצעותו מתנהלים עסקי מיזם מסוים שעל הכנסותיהם ניתן להטיל מס במדינה התושבת.
3. עניין המקרקעין. קובע כי הכנסה המופקת ממקרקעין מסוים במדינה מקור, יחויבו במס על ידי אותה המדינה. בנוסף, מוזכרת המשמעות הניתנת למונח "מקרקעין".
4. זכות המיסוי על רווחי עסקים במדינת התושבת. כלומר, נקבע כי, ככלל, המדינה בה מתפקדת העסק בפועל היא המדינה שתטיל את המס. עם זאת, נאמר כי אם לחברה המתקשרת יש מוסד קבע במדינה המתקשרת האחרת, אזי הכנסות המוסד יחויבו במס במדינה המתקשרת השנייה בלבד. בנוסף, הוסכם כי לצורך מיסוי מוסד הקבע יוכרו כלל ההוצאות שהוצאו על ידי מוסד זה במדינה בה נמצא ובמדינה השנייה, כל מקרה לגופו.
5. דיווידנדים. נקבע כי ,ככלל, ינוכה מס של 15%, ולגבי בעלי מניות אשר מחזיקים במניות בשיעור של 10% ומעלה, ינוכה מס במקור בשיעור של 5% בלבד. שיעור המס הפנימי בלוקסמבורג (תשלומי דיבידנד על חברה שמקורה בלוקסמבורג) עומד על 20%, ולכן, לכאורה, מדובר בהקלה משמעותית של שיעור המס המנוכה במקור. עם זאת, נקבע כי הוראות אלו לא יחולו כאשר חברה תושבת מדינה מסוימת מתקשרת ומקבלת דיווידנדים מחברה תושבת מדינה מתקשרת אחרת, שמקור הדיווידנדים המחולקים הינו ממוסד קבע של החברה תושבת המדינה המתקשרת. במקרים הללו, לא יחולו הוראות מיסוי דיווידנד אלא יחולו הוראות מיסוי רווחי עסקים. במילים אחרות, זהו סעיף אנטי-תכנוני הנועד למנוע מצב בו התאגדות של חברות תפחית את נטל המס בפועל.
6. ריביות. נקבע כי בתשלום ריבית, זכות המיסוי הראשונית נתונה בידי מדינת המקור. כלומר, המדינה בה נצמחה הריבית היא זו שתטיל את המס. ברם, כאשר מקבל הריבית הינו בעל הזכות שביושר לריבית והוא תושב מדינה מתקשרת, אזי למדינה זו תינתן זכות מיסוי ראשונית; המס שיוטל לא יעלה על 10%, אך אם הריבית משולמת לבנק במדינה מתקשרת אחרת, שיעור המס במדינת המקור לא יעלה על 5%. ככלל, למדינת התושבות תינתן זכות מיסוי שיורית.
7. תמלוגים. הוחלט כי בעת תשלום תמלוגים זכות המיסוי הראשונית ניתנת למדינת המקור לפי דניה הפנימיים. אולם אם בעל הזכות שביושר לתגמולים הינו תושב מדינה מתקשרת שיעור המס לא יעלה על 5%. למדינת התושבות של מקבל התגמולים תינתן זכות מיסוי שיורית.
8. רווחי הון. רווח שהפיק תושב מדינה מתקשרת מהעברת מקרקעין ניתן לחיוב במדינה בה מצויים המקרקעין. מכירת מניות של חברה שמרבית נכסיה הינם מקרקעין, מקנה את זכות המיסוי הבלעדית למדינה בה המצויים המקרקעין
אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054