מאת: ;

פסק דין תקדימי - הפטר על חוב מזונות 

הכלל הוא כי חוב מזונות לעולם לא נמחק בהליך פש"ר / חדל"פ, פס"ד תקדימי וחשוב זה קבע כי בתנאים מסוימים ניתן ליתן הפטר לחוב מזונות בהליך פש"ר או חדל"פ​ - חדל"פ 66271-05-22
בית משפט השלום בראשון לציון קיבל לאחרונה בקשה שהגיש חייב נכה בשנות השבעים לחייו, לפטור אותו מחוב מזונות ולהוציאו לדרך חדשה.
החלטת השופט טל ענר הייתה חריגה, שכן מחיקת חוב מזונות היא דבר נדיר. עם זאת, השופט התחשב בנסיבות חייו הקשות של החייב, שכללו התמכרות לסמים ומאסרים, וכן בעובדה שהנושה הראשי, ביטוח לאומי, לא הגיש אפילו תביעת חוב.
בבקשה למתן ההפטר, שהוגשה באמצעות עו"ד אתי חסן, פורטו נסיבות חייו הלא פשוטות של החייב בן ה-74. בין היתר, צוין שהוא היה בעברו מכור קשה לסמים, נכנס ויצא מהכלא לסירוגין ועבר תהליך גמילה ביחידת התמכרויות של אחת העיריות במרכז הארץ. לאחר גמילתו מסמים, החל החייב לעבוד כאב בית בחברה שמקימיה הם יוצאי טייסות.
החייב טען שהוא בעל רצון עז לשקם את חייו ובנסיבות אלה יש ל  בפסק דין משנות התשעים. הוא ציין שקרן החוב עמדה בשנת 1994 על 20,000 שקל בלבד, והיא הלכה ותפחה בשל ריביות בזמן שהחייב כבר פרע לאורך השנים יותר מ-55,000 שקל.
הממונה על הליכי חדלות פירעון, שיוצג באמצעות עו"ד משה סויד, לא התנגד למתן ההפטר, אך טען כי לפני כן יש לקבל את עמדת הביטוח הלאומי, שהוא למעשה הנושה של חוב המזונות.
בנסיבות אלה, הורה השופט עמר לביטוח לאומי להגיש את עמדתו תוך חודש, אך ביטוח לאומי לא עשה זאת. לטענת הנאמן, העדר תגובה מצד ביטוח לאומי כמוה כהסכמה שבשתיקה למתן ההפטר, ולכן הוא מצטרף לבקשת החייב.
 

בבסיס החלטתו של השופט ענר, עמדו מספר שיקולים:

החייב עמד בדרישות ההליך, הגיש דוחות באופן סדיר, עמד בתשלומים ולא נטען כנגדו כי הפר את חובותיו בהליך.

החייב הוא גרוש ואב ל-3 ילדים, כאשר בנו הבכור כבר בגר.

החייב הוא נכה בשיעור של 100% המתקיים מקצבת נכות זעומה.
ביטוח לאומי לא הגיש תביעת חוב על חוב המזונות.
השופט קבע כי במקרה זה מתקיימות נסיבות המצדיקות להחיל את ההפטר על חוב המזונות, גם אם מדובר בחריגה מהכלל.
השופט ציין כי "החייב עבר דרך ארוכה ומפרכת כדי לנסות לשקם את חייו. הוא עבד קשה, עמד בדרישות ההליך והוכיח נכונות לשלם את חובותיו. עם זאת, הוא לא מסוגל לעמוד בתשלום חוב המזונות, וביטוח לאומי, שהוא הנושה העיקרי, לא פועל לגבייתו. בנסיבות אלה, אני סבור כי יש לפטור את החייב מחוב המזונות ולהעניק לו הזדמנות חדשה להתחיל את חייו".
ההחלטה של השופט ענר היא תקדימית, שכן היא מעניקה לחייב נכה פטור מחוב מזונות, גם אם חוב זה נובע מפסק דין. החלטה זו עשויה להשפיע על הליכי חדלות פירעון עתידיים של חייבים נכים.
 
לסיכום מאז כניסת חוק חדל״פ אנו עדים לשינוי בגישת ההליך השם דגש על שיקום כלכלי של החייב ע״מ לאפשר לו לחזור למעגל החיים הנורמטיבי והיצרני לטובת כלל הציבור והמדינה.
 
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.