מאת:

שוב הקיץ כאן, ובני נוער רבים (מעל 60,000 לפי ההערכות) צפויים לנצל את חופשת הקיץ כדי לעבוד ולהרוויח דמי כיס. מאחר ומדובר בקטינים, מעניק החוק לאוכלוסיה זו הגנה ספציפית ומסדיר את העסקתם בהוראות מיוחדות שנועדו להבטיח כי הללו לא ינוצלו לרעה.
עו"ד גיל מור ממשרד דורון טיקוצקי צדרבוים השיב לנו על מספר שאלות בנושאים המהותיים ביותר בהקשר של עבודת נוער בחודשי הקיץ:

בני בן 14.5. האם מותר לו לעבוד בחופשת הקיץ?
לפי חוק עבודת הנוער תשי"ג-1953, ילד שמלאו לו 14 שנה, מותר להעבידו בתקופת חופשת לימודים רשמית, בעבודות קלות שאין בהן כדי להזיק לבריאותו ולהתפתחותו.

מהן הדרישות הרפואיות להעסקת בני נוער?
חשוב להדגיש שאין להעסיק עובד מתחת לגיל 18 ללא אישור רופא המשפחה שלו, המעיד כי בדק אותו ומאשר את העסקתו. לצד זאת, החוק קובע איסור על העסקת נער בעבודה שעלולה לפגוע בהתפתחותו הגופנית (למשל, הרמת משאות כבדים, ריתוך, מגע עם חומרי הדברה ועוד). את האישור הרפואי, לצד צילום תעודת הזהות, יש להפקיד במשרדו של המעסיק- והללו מהווים תחליף לפנקס עבודה,בו אין עוד צורך, לפי הודעת משרד הכלכלה שפורסמה בפברואר השנה.

מהו שכר המינימום כיום לנערים?
שכר המינימום השעתי לבני נוער מחושב לפי חודש עבודה בן 173 שעות (40 שעות עבודה שבועיות), ותעריפיו הינם כדלקמן:
בני נוער עד גיל 16 זכאים ל-17.39 שקלים לשעה (3,010 ₪ משרה מלאה); נערים עד גיל 17 זכאים ל-18.64 שקלים לשעה (3,225 ₪ משרה מלאה); נערים עד גיל 18 זכאים ל-20.63 שקלים לשעה (3,569 ₪ משרה מלאה), ונערים מעל גיל 18 זכאים לשכר המינימום במשק- 23.12 שקלים לשעה (4,300 ₪ למשרה מלאה).
בנוסף, חלה חובה על המעביד לשלם לנער או לנערה את הוצאות הנסיעה ממקום מגוריהם למקום העבודה, בהתאם למחיר נסיעה בתחבורה ציבורית (חופשי חודשי וכד'), אך לא יותר מ-26.40 שקלים ליום עבודה.

המעסיק הציע לשלם לבתי תוספת שכר על מנת לעבוד בשבתות, בלילות, ובמשמרת כפולה. האם הדבר אפשרי?
החוק קובע איסור העסקת נערים עד גיל 18 בשעות נוספות. עד גיל 16 המגבלה היא 8 שעות עבודה ביום, ובין גילאי 16-18 עד 9 שעות ביום, ובכל מקרה- לא יותר מ- 40 שעות בשבוע. מבחינת יום מנוחה, קיים איסור על העסקת נוער ביום המנוחה השבועי (שבת בציבור היהודי, שישי/שבת/ראשון לבחירת העובד לבני עדות אחרות). בנוגע לשעות היממה, ככלל אין להעסיק בני פחות מ-16 לאחר השעה 20:00 ועד לשעה 8:00 למחרת. לגבי בני 16-18, העסקתם אסורה בין 22:00 ל-6:00, אך ניתן בהיתר מיוחד ממשרד הכלכלה להעסיקם עד 23:00.

בתי הוזמנה לתקופת ניסיון בבית קפה במשך 3 ימים, ולאחריה הודיעו לה שלא התקבלה לעבודה. האם היא זכאית לשכר?
מדובר בסוגיה נפוצה ביותר ככל שמדובר בהעסקת בני נוער, ומרבית התלונות מתעוררות בהקשר זה. לעניין זה חשוב לדעת שימי תקופת התלמדות / ניסיון / הכנה וכד' נכללים כולם בהעסקתו של בן הנוער (כמו כל עובד רגיל) וחייבים בתשלום!

על מי חלה החובה לתעד את שעות העבודה?
החוק מטיל את חובת תיעוד השעות על המעביד- באמצעי ממוחשב או בהחתמת בן הנוער על פנקס נוכחות. עם זאת, מומלץ גם לעובד לתעד בעצמו את שעות עבודתו.

בני נקנס על ידי המעסיקה שלו כיוון שאיחר להגיע למשמרת. האם הדבר חוקי?
באופן עקרוני, הפחתה משכרו של הנער העובד, בין אם באמצעות קנס, או כל "עונש" אחר היא אסורה ובלתי חוקית
יחד עם זאת, בהתייחס לשאלה, הרי שיש לאבחן בין המקרה שתואר לעיל, לבין מקרה לדוגמא בו מתוך 8 שעות משמרת עבד הנער 7 שעות בלבד, וזאת בעקבות איחור. במקרה כזה, המעביד נדרש לשלם לנער אך ורק עבור שעות עבודתו בפועל, קרי 7 שעות.

מה הכלים העומדים לרשותי במידה וזכויותיו של בני נפגעו?
למרבה הצער, המציאות מלמדת כי לעיתים קרובות בוחרים מעסיקים לנצל את היעדר מודעותם של בני נוער עובדים לזכויותיהם, ופוגעים בזכויותיהם של אלה בדרכים שונות.
לפיכך, לשם הגברת המודעות והגנה על בני נוער עובדים, מפעיל משרד הכלכלה, אפליקציה ייעודית המאפשרת לבני הנוער בראש ובראשונה להכיר את זכויותיהם ואת חובות מעסיקיהם, וכן כלי עזר שונים דוגמת כלי עריכת רישום מסודר של שעות העבודה, מחשבון שכר ואפילו אפשרות הגשת תלונה למשרד הכלכלה במקרה של העסקה פוגענית.

כמו כן, מפעיל משרד הכלכלה טלמסר לפניות ותלונות 1-800-354-354.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

שינויים בכללים להקצאת אופציות לעובדים

מאת: אלי דורון, עו"ד

משרד האוצר פרסם טיוטה לתיקון כללי מס הכנסה בנושא הקלות מס בהקצאת מניות לעובדים. יחד עם זאת יש לעמוד בתנאים נוקשים לצורך זכאות להטבות אלו. מומלץ להיעזר בייעוץ משפטי לצורך עריכת תוכנית אופציות והגשתה באופן שיעמוד בתנאי הדין.

ביטוח פנסיוני לעובדים זרים

מאת: עמית גרוס, עו"ד

נושא הביטוח הפנסיוני לעובדים זרים, מעורר שאלות רבות, בין היתר, האם עובד זר זכאי להפרשות פנסיוניות? ככל שכן, האם ניתן לבצע הפרשות על שמו? האם עובדים זרים מסתננים זכאים גם כן להפרשות פנסיות? ועוד. במאמר זה, ננסה לענות על השאלות אשר הצטברו במשרדנו מקהל לקוחותינו הרחב.

ייצוג גברים במקרי הטרדה מינית בעבודה

מאת: צוות האתר

למשרדנו ניסיון עשיר בייצוג חברות, גורמים פרטיים וכן עסקיים, בתלונות ו/או תביעות אשר מוגשות על פי החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה כנגד עובדים ועובדות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.