מאת:

ישראלים שנעצרו באוסטריה בגין עבירות סמים – מדריך משפטי

חוקי הסמים באוסטריה: החזקת סמים קלים וקשים ומה שביניהן

החוק האוסטרי לסמים (Suchtmittelgesetz, SMG) אוסר באופן מוחלט על החזקת סמים מכל סוג ללא היתר רפואי. בניגוד לתפיסה רווחת, באוסטריה אין “כמות מותרת לשימוש עצמי” – גם כמות קטנה של קנאביס או כל סם אחר היא בלתי חוקית . החוק מבחין בין סוגי עבירות על פי מהות וכמות החומרים:
  • שימוש עצמי והחזקה לצריכה אישית: החזקה או רכישה של סם בכמות קטנה ולשימוש עצמי נחשבת לעבירה פחות חמורה. במקרה כזה העונש המקסימלי נמוך יותר – עד 6 חודשי מאסר או קנס. לעיתים, במיוחד אם מדובר בעבירה ראשונה או בצרכן המכור לחומרים, מערכת החוק האוסטרית עשויה להתמקד בטיפול ושיקום במקום ענישה מחמירה. למשל, עבריין סמים “קטן” עשוי להיות מופנה לתכנית טיפול גמילה (Therapie statt Strafe) במקום למאסר. במקרים רבים של עבירה ראשונה, ההליך עשוי להסתיים בקנס מנהלי (בסדר גודל של €100–€1,000).
  • סחר והפצה (עבירות סמים “קשות”): החזקה של כמויות גדולות או אינדיקציה לכוונה לסחור (למשל אריזה במנות, כלי שקילה, או כמות העולה על סף מסוים בחוק) תיחשב כסחר בסמים. החוק מגדיר “כמות סף” (Grenzmenge) לכל סם – למשל, כ-40 גרם חומר פעיל בקנאביס (THC) או 3 גרם הירואין . החזקה מעל סף זה עשויה להקים חזקת כוונת סחר, והעונשים במקרים כאלה חמורים הרבה יותר. סחר בסמים באוסטריה עלול לגרור ענישה של שנות מאסר ממושכות, בהתאם לכמות: עבירות בהיקף העולה פי 15 או 25 מעל כמות הסף מוגדרות בדר”כ כחמורות במיוחד ועלולות להביא לעונשי מאסר של עד 10 שנים. בנוסף, גורמים מחמירים כמו מכירה לקטינים, הפצה במקומות ציבוריים או פעולה במסגרת ארגון פשע, מעלים את רף הענישה (עד 2-3 שנות מאסר גם בעבירות “קלות” יחסית).
לסיכום: באוסטריה סמים “קלים” כמו קנאביס וסמים “קשים” כמו קוקאין והירואין – כולם אסורים בחוק. ההבדל המרכזי הוא בגישת רשויות האכיפה והענישה: משתמש מזדמן או מכור יופנה לרוב למסלול טיפולי או ענישה מקלה, בעוד שסוחר או מי שנתפס עם כמות מסחרית צפוי להליך פלילי מחמיר ועונשי מאסר כבדים. אין להקל ראש – אפילו החזקה למטרת שימוש עצמי היא עבירה פלילית שעלולה להוביל למעצר, קנס ואף מאסר.
 

זכויות החשוד בעת מעצר באוסטריה

אם נעצרת על ידי המשטרה באוסטריה בחשד לעבירת סמים, יש לך מספר זכויות בסיסיות שעל הרשויות לכבד. חשוב להכיר את זכויותיך כדי להגן על עצמך בהליך הפלילי:
  • זכות היוודע עילת המעצר בשפתך: עם מעצרך, חובה על המשטרה ליידע אותך מהי סיבת המעצר והחשדות נגדך, ובשפה שאתה מבין. אם אינך דובר גרמנית, דרוש מיד מתורגמן או תרגום – החוק האוסטרי קובע שיש לספק לך מידע והסברים בשפה מובנת לך, כולל מסמך זכויות כתוב בשפתך או בשפה שאתה מבין.
  • זכות השתיקה (הזכות לא להפליל את עצמך): לכל חשוד עומדת הזכות לא לענות על שאלות הנוגעות לחשד, מלבד מסירת פרטים מזהים בסיסיים. המשטרה מחויבת ליידע אותך שיש לך זכות לסרב לענות או למסור עדות . ניצול זכות השתיקה הוא קריטי במיוחד בעבירות סמים – כל דבר שתאמר עלול לשמש נגדך בהמשך. עדיף להימנע מלתת גרסה לפני שהתייעצת עם עורך דין. זכור: השתיקה אינה נחשבת כהודאה או כהפרת שיתוף פעולה, זו זכותך החוקית.
  • זכות לייצוג משפטי (עו”ד): מרגע מעצרך, זכותך לדרוש שיותר לך ליצור קשר עם עורך דין לפי בחירתך. באוסטריה, בדומה לישראל, על הרשויות לאפשר לך להתקשר לעו”ד בהקדם האפשרי . אם אין לך עו”ד זמין, באפשרותך לבקש מינוי סניגור ציבורי מקומי. אל תוותר על זכות זו – עו”ד מנוסה יגן על האינטרסים שלך, יוודא שממוצים כל זכויותיך, וימנע טעויות קריטיות מצידך במהלך החקירה.
  • זכות למתורגמן: אם אינך דובר גרמנית שוטפת, מגיע לך מתורגמן בחקירה ובכל הליך. החוק באוסטריה ובאיחוד האירופי מבטיח חשוד תרגום סימולטני בשפה שהוא מבין במהלך חקירות ודיונים, וכן תרגום של מסמכים מהותיים. אל תהסס לדרוש מתורגמן מוסמך במקום – אל תסתמך על היכרות חלקית שלך עם השפה. הבנה מלאה של הנאמר לך והנשאל ממך היא חיונית להגנתך.
  • יידוע הקונסוליה או קרוב משפחה: כאזרח זר, זכותך שהמשטרה תיידע את השגרירות שלך על מעצרך. בישראל ואוסטריה הן צד לאמנות בינ”ל המבטיחות זכות זו. השגרירות הישראלית בווינה יכולה לסייע במעקב אחר שלומך, להמליץ על עורכי דין מקומיים ולהתריע אם זכויותיך נפגעות. בנוסף, יש לך זכות להודיע לשיחה טלפון אחת לקרוב משפחה או אדם קרוב כדי ליידע על מעצרך . נצל זכות זו בחכמה – הודע לקרוב שיוכל לסייע בהשגת עו”ד ובהתקשרות עם גורמים מתאימים.
חשוב: בזמן המעצר והשהייה במעצר, שמור על קור רוח ועמוד על זכויותיך בנימוס אך בתקיפות. ודא שהבנת כל מסמך שמציגים לך לפני חתימה. אם אינך מבין את המסמך, אל תחתום! דרוש תרגום והסבר מעורך דינך. זכויותיך באוסטריה דומות במהותן לזכויות חשוד בישראל, וכוללות את הזכות להליך הוגן וליחס אנושי מכבד. על אף הלחץ והחשש, עמידה מודעת על זכויותיך עשויה להשפיע משמעותית על מהלך העניינים בהמשך.
 
מה קורה אחרי המעצר: תהליך פלילי באוסטריה
ההליך הפלילי באוסטריה בעקבות מעצר בעבירת סמים מתנהל במספר שלבים עיקריים, וישנם לוחות זמנים מובנים בחוק כדי להבטיח שלא תישאר במעצר ללא ביקורת שיפוטית:
  1. חקירת משטרה ומעצר ראשוני: לאחר מעצרך, תועבר לתחנת משטרה לחקירה ראשונית. החקירה תתבצע ככל הניתן מיד ובשפה שאתה מבין. למשטרה מותר להחזיק אותך במעצר ללא החלטת בית משפט לפרק זמן מוגבל – עד 24 שעות לכל היותר . במהלך זמן זה, המשטרה תחליט אם יש הצדקה לבקש את הארכת מעצרך מעבר לכך. אם יתברר בחקירה שאין עילה מוצקה למעצר (למשל, אם יתברר שהחשד מופרך או שאין ראיות מספיקות), עליהם לשחרר אותך בתום החקירה הראשונה. במקרים של עבירות סמים קלות במיוחד, ייתכן שתקבל שחרור מותנה (לדוגמה, בהתחייבות להמשך התייצבות או בהפקדת דרכון).
  2. הבאה לפני שופט (מעצר ימים/הארכת מעצר): אם המשטרה סבורה שיש יסוד להמשך מעצר (כגון סכנת שיבוש הליכים, חשש מהימלטות מהמדינה, או חומרת העבירה), היא חייבת להביא אותך בפני שופט תוך 48 שעות מרגע המעצר . בית המשפט יקיים דיון בהארכת מעצרך (שמקביל ל”מעצר עד תום הליכים” במונחים ישראליים, אך בתחילה זמני וקצוב). השופט יבחן את חומר הראיות הראשוני, את עילת המעצר ואת אפשרות שחרורך בערובה או בתנאים מגבילים. באוסטריה, בית המשפט יכול להורות על שחרור תחת תנאים מגבילים (“צעדים מקילים” כמו התייצבות תקופתית בתחנת משטרה, הפקדת ערבויות, איסור יציאה מהמדינה) במקום מעצר, אם הדבר יבטיח את התהליך. במידה והוחלט על מעצרך בהמשך ההליכים, מדובר במעצר בבית סוהר (ולא בתחנת משטרה) שיימשך בכפוף לפיקוח ואישור שיפוטי חוזר בפרקי זמן קצובים.
  3. חקירה ופענוח (שלב ביניים): לאחר החלטת בית המשפט על המשך ההליך, התיק עובר בדרך כלל לידי תובע (תובע מדינתי) שממשיך בחקירה, איסוף ראיות ועדויות. זהו שלב שבו עורך הדין שלך יכול לפעול מול הרשויות – להגיש בקשות לשחרור בערובה, לעיין בחומרי החקירה, ולהכין את קו ההגנה שלך. שלב זה עשוי להימשך שבועות או חודשים, בהתאם למורכבות התיק (למשל, המתנה לתוצאות בדיקות מעבדה של הסמים, זיהוי מעורבים נוספים וכו’). אם אתה במעצר במהלך תקופה זו, החוק מחייב ביקורת מעצר תקופתית על ידי בית המשפט כדי לוודא שההצדקה למעצר עדיין קיימת.
  4. הגשת כתב אישום (Anklage): אם נאספו ראיות מספיקות, התובע יגיש כתב אישום רשמי לבית המשפט המוסמך (בדרך כלל בית משפט מחוזי – Landesgericht, כאשר מדובר בעבירות סמים חמורות). כתב האישום מפרט את העובדות, העבירות המיוחסות לך והוראות החוק הרלוונטיות. בשלב זה ייקבע הרכב השופטים (לרוב שופט מקצועי ולעיתים שלושה שופטים בתיקים חמורים במיוחד) ומועד לניהול המשפט. אם התיק לא חמור או במקרים מיוחדים, ייתכן סיום ההליך בהסדר טיעון מקל או ביטול כתב האישום, למשל אם השלמת בהצלחה תוכנית טיפול.
  5. משפט וגזר דין: המשפט יתנהל בפני בית המשפט הפלילי האוסטרי. במהלך המשפט, התביעה וההגנה יפרשו את ראיותיהן, יעידו עדים ומומחים, ותחCross Examination.. כל הזמן הזה זכאי אתה לתרגום סימולטני ולליווי עורך דינך. בית המשפט יכריע בסופו של דבר אם אתה אשם או זכאי. במקרה של הרשעה, ייגזר עונש בהתאם לחומרת העבירה ונסיבותיה. עבירות סמים באוסטריה עלולות כאמור לשאת ענשי מאסר בפועל, במיוחד בסחר או כמות גדולה, אך במידה ומדובר בעבירה ראשונה בכמות קטנה ייתכן שהעונש יהיה קל יותר (מאסר על תנאי, קנס, או טיפול). כמובן, לכל צד שמורה הזכות לערער על פסק הדין לערכאה גבוהה יותר.
נקודה חשובה: ההליך הפלילי האוסטרי שונה במעט מזה הישראלי, אך העיקרון דומה – קיימת הפרדת רשויות בין חקירת המשטרה לבין הכרעת בית המשפט. לאורך כל התהליך, קריטי שתהיה מיוצג על ידי עורך דין הבקיא הן בדין האוסטרי והן בזכויותיך כזר. עורך הדין יעקוב שהמשטרה והתביעה פועלות כחוק (למשל, שלא בוצעו חיפושים בלתי חוקיים, שלא הופעל עליך לחץ פסול, ושכיבדו את זכותך למתורגמן ולהיוועצות). מערכת המשפט באוסטריה אמנם ידועה בהגינותה, אך עבור זר שאינו מכיר את הנהלים והשפה – הניווט ללא ייעוץ מתאים עלול להיות מכשול רציני.
 
מה לעשות (ומה לא לעשות) אם נעצרת בגין סמים באוסטריה
 
מעצר בחו”ל, ובפרט בעבירת סמים, הוא מצב מלחיץ – אולם התגובות וההתנהלות שלך מיד עם המעצר יכולות להשפיע במידה רבה על סיכויי שחרורך ועל אופן הטיפול בעניינך. להלן המלצות משפטיות ברורות כיצד לנהוג מרגע המעצר:
  • שמור על קור רוח ושיתוף פעולה בסיסי: ברגעי המעצר הראשונים, הימנע מתגובות אלימות או מתנגדות. אל תנסה לברוח, להתעמת פיזית או לצעוק על השוטרים. התנגדות רק תחמיר את מצבך ועלולה להוסיף עבירות נוספות. במקום זאת, הפגן נכונות לשתף פעולה באופן כללי – מבלי לוותר על זכויותיך. למשל, תוכל לומר באנגלית לשוטרים: I understand and will cooperate (אני מבין ואשתף פעולה). גישה רגועה ומכבדת עשויה להפחית מתיחות ולהראות שאינך מהווה איום . עם זאת, שים לב: שיתוף פעולה אין משמעותו ויתור על זכויותיך החוקיות. אתה יכול לכבד את השוטרים ולעמוד בהוראותיהם (כמו להתלוות אליהם, להזדהות, להמתין בשקט), ובמקביל לא למסור מידע מפליל או לוותר על עורך דין.
  • הצהר מיד על רצונך בעורך דין ואל תמסור גרסה ללא ייעוץ: כבר במעמד המעצר או בתחנת המשטרה, אמור בבירור שאינך מעוניין להשיב על שאלות ללא עורך דין. למשל: I want to speak to a lawyer (אני רוצה לדבר עם עורך דין). זוהי זכותך המלאה, והשוטרים חייבים לכבד זאת . אל תתפתה “להסביר את עצמך” או לספר סיפורים בתקווה לשכנע את השוטרים לשחרר אותך – כל דבר שתאמר ללא ייעוץ עלול לפגוע בך בהמשך. גם אם השוטרים לוחצים או מציגים את המצב כ”רק שיחה”, עמוד על כך שעורך דינך יהיה נוכח. במידה ואין לצדך עו”ד פרטי, בקש עו”ד מטעם הסניגוריה הציבורית לפני כל חקירה מעמיקה.
  • נצל את זכות השתיקה בחוכמה: אם נשאלת שאלות מהותיות לפני הגעת עורך דין, הסר לחץ בנימוס וסרב לענות. אתה יכול לומר: “אני מממש את זכותי לא למסור עדות בשלב זה”. חשוב לעשות זאת באופן מכבד וללא התרברבות. זכור שהחוק לצידך כאן – זכותך לא להשיב ללא ייעוץ משפטי. לעיתים חוקרים ינסו לזכות בשיתוף פעולה שלך דווקא לפני שיש לך עו”ד, בנימוקים כמו “זה ייראה רע אם תשמור על זכות השתיקה” או “רק תסביר לנו ואולי נסגור את זה מהר”. אל תיפול למלכודת זו. עדיף דקות של שתיקה עכשיו מאשר שנים של חרטה מאוחר יותר על אמירות לא מחושבות.
  • דרוש מתורגמן והקפד להבין כל מילה: אל תניח שאתה מבין “בערך” את הגרמנית של החוקרים. דרוש מתורגמן מקצועי בכל מצב שאתה לא מבין 100% מה שנאמר. כמו כן, לאחר המעצר המשטרה אמורה לספק לך דף מידע על זכויותיך בשפה שאתה מבין – ודא שקיבלת אותו, וקרא בעיון (או בקש שיתרגמו לך). אם נותנים לך מסמך כלשהו לחתום (למשל פרוטוקול חקירה או הסכמה לחיפוש), אל תחתום בלי הבנה מלאה של התוכן. יש לך זכות להמתין עם כל חתימה או הצהרה עד לאחר התייעצות עם עו”ד.
  • צור קשר עם עורך דין בדחיפות: הזמן פועל לרעתך כשאתה יושב במעצר ללא ייצוג. התקשר או בקש שיתקשרו בשמך לעורך דין פרטי המנוסה בפלילים ובעל היכרות עם הדין האוסטרי. עורך דין בישראל לבדו לא מספיק – חשוב שיהיה מישהו שמכיר את הנהלים המקומיים או עובד בשיתוף עם עו”ד אוסטרי. במקרים רבים, התערבות מוקדמת של עו”ד (אפילו לפני החקירה הראשונית) יכולה למנוע טעויות, לשפר סיכויי שחרור בערובה ולהשיג יתרון משמעותי בהמשך ההליך. אם יש לך ביטוח נסיעות עם כיסוי משפטי, הפעל אותו מיד לסיוע במימון עו”ד מקומי.
  • יידוע שגרירות ישראל: במקביל, בקש מהמשטרה ליצור קשר עם השגרירות הישראלית (השגרירות בווינה בטלפון: +43-1-531-39-0). הקונסול הישראלי יכול לעזור לך לאתר עו”ד מתאים, לעדכן את משפחתך בארץ, ולוודא שאתה זוכה ליחס נאות. שגרירות לא יכולה להתערב ישירות בהליך המשפטי, אך היא “עין מבחוץ” שדואגת לרווחתך.
  • אל תדבר עם שותפים לתא או אחרים על המקרה: בהיותך במעצר, ייתכן שתשהה עם עצירים נוספים. אל תשוחח על פרטי המקרה שלך עם איש מהם, גם לא “באופן חברי”. אינך יודע מי מאזין, ומה שייאמר עלול להגיע בחזרה לרשויות. שמור את כל הדיון בפרטי הפרשה אך ורק בינך לבין עורך דינך תחת חסיונו.
  • שמור ראיות ומסמכים: אם יש בידיך מסמכים חשובים (למשל מרשם רפואי אם מדובר בקנאביס רפואי, כרטיס טיסה שמראה מתי הגעת, וכד’), דאג שישמרו ולא ייעלמו. אמור לעורך דינך או לקונסוליה מה ברשותך. אל תחבל או תשמיד ראיות כמובן – זה כשלעצמו עבירה – אבל כן וודא ששום דבר לטובתך לא “יילך לאיבוד”.
זכרו: הדקות והשעות הראשונות למעצר הן קריטיות. התנהלות חכמה וזהירה מצדך יכולה לעשות את ההבדל בין שחרור מהיר יחסית לבין אישום כבד ומעצר ממושך. אל תאמר דבר מיותר, אל תחתום, ואל תדחה יצירת קשר עם עו”ד. עדיף להצטייר “עקשן” בעיני החוקרים מאשר להתחרט מאוחר יותר על פליטת פה. יש לך רק הזדמנות אחת לעבור את ההליך בצורה הטובה ביותר – נצל אותה על ידי נקיטת צעדים נכונים מיד עם המעצר.
 

פנייה מיידית לעורך דין – זמינים עבורך 24/7

מעצר בחו”ל הוא מצב חירום לכל דבר. פנייה מוקדמת לעורך דין עשויה להציל אותך מהסתבכות קשה ולהשפיע לטובה על תוצאת התיק. משרדנו, המתמחה בייצוג ישראלים בחו”ל ובעל ניסיון ספציפי במקרים של עבירות סמים באוסטריה, זמין עבורך בכל שעה, 24/7. אנו מפעילים שלוחה מקומית באוסטריה ועובדים בשיתוף עם עורכי דין ורשויות מקומיות, כדי לספק מענה מיידי בשטח. במקרה של מעצר באוסטריה, אל תחכה – צור איתנו קשר באופן מיידי:
 
טלפון חירום: 054-4251054 (מענה 24/7)
 
צוות המשרד כולל עורכי דין דוברי עברית, אנגלית וגרמנית, המוכנים להיכנס לפעולה באופן מידי. אנו נדאג למימוש זכויותיך, לטיפול מהיר בבקשות לשחרור בערבות, ולהגנה משפטית מיטבית לאורך כל ההליך – מהמעצר ועד תום המשפט. אל תתמודד עם המצב לבדך: ברגע הקריטי הזה, עורך דין מנוסה הוא המשענת החשובה ביותר. פנה אלינו עכשיו, ואנו נפעל ללא דיחוי כדי לסייע לך ולשמור על זכויותיך.
 
כשמדובר בעתיד שלך – אין זמן להתמהמה. התקשר עכשיו לקבלת סיוע משפטי דחוף, ואנחנו נדאג לכל השאר. יחד נפעל למזער נזקים, להקל עליך ועל משפחתך, ולהשיג את התוצאה הטובה ביותר בנסיבות הקיימות. זכור: עם ליווי משפטי נכון, ניתן לנווט גם במשבר כזה למען סיכוי אמיתי לחזור הביתה בשלום.
 
 
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

התמודדות עם מחלוקות מול מעסיק באוסטריה

מאת: אלי דורון, עו"ד

במאמר זה נסקור את עיקרי חוקי העבודה האוסטריים, נבין אילו מחלוקות נפוצות בין עובדים למעסיקים, נלמד על המנגנונים המשפטיים העומדים לרשות העובד, ונציע הנחיות מעשיות להתמודדות נכונה. לסיום נדגיש את חשיבות הייצוג על-ידי עורך דין מקומי מנוסה – כי בסופו של דבר, הזכויות שלכם חשובות מדי מכדי להתמודד לבד.

רכישת בית שני בישראל על ידי יהודי אוסטריה

מאת: אלי דורון, עו"ד

במאמר זה נסקור את הרקע והמניעים לרכישת נדל”ן בישראל על ידי יהודי אוסטריה, נפרט כיצד ניתן לאתר נכס מתאים מרחוק (באמצעות פלטפורמות דיגיטליות, תיווך, ביקורים פיזיים וייפוי כוח), ונדגיש את החשיבות הקריטית של ליווי משפטי ישראלי מקצועי החל משלב החיפוש ועד השלמת העסקה. כמו כן נציין את היתרונות בקיום שלוחה של משרד עורכי הדין באוסטריה המסייעת ללקוחות המקומיים, ונפרט את הסיכונים הכרוכים בפעולה ללא ליווי משפטי הולם.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.