מאת:

ישנן תקופות בהן משתלם יותר מבחינה כלכלית לשכור דירה מאשר לרכוש דירה. מצב זה מתרחש כאשר הריבית על המשכנתאות היא גבוהה ומחירי השכירות נמוכים. זעקת העם בקיץ 2011 ככל הנראה לא הספיקה על מנת שאחד משני הדברים הבאים ירדו. לא הספיקה על מנת להוריד את מחיר רכישת דירה ולא את מחיר השכירות של דירה.
 
מצבו הקשה של שוק הדיור בתקופה האחרונה הוציא רבים מבתיהם למחאה החברתית של קיץ 2011. בעוד שמחירי הדירות לרכישה מוסיפים לעלות, הציפייה היא כי לפחות מחירי השכרת הדירות יהיו "שפויים" ושווים לכל נפש.
אך לא כך הדבר. מחסור גדול מאוד בדיור הסוציאלי יחד עם העלייה התלולה במחירי הדיור, הביאו לעלייה משמעותית במחירי השכירות של דירות למגורים בכל רחבי הארץ. 
 
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נכון לשנת 2013 (לפי שלושת הרבעונים הראשונים), הממוצע הארצי לשכר דירה חודשי לדירת 2.5-3 חדרים, הינו 3,048.3 ₪, זאת לעומת 2,954.8 ₪ אשתקד. ב-2013 שכר דירה חודשי ממוצע לדירת 3.5-4 חדרים בתל אביב הינו 6114.8 ₪, לעומת 5,987.7 ₪ אשתקד. כך, בחיפה, ב-2013 שכר דירה חודשי ממוצע לדירת 2.5-3 חדרים, הינו 2156.6 ₪, זאת לעומת 2095.1 ₪ אשתקד. ואילו בשרון, ב-2013 שכר דירה חודשי ממוצע, לדירת 3.5-4 חדרים הינו 4,405 ₪, לעומת 4,276.1 ₪ אשתקד.
 
על מנת להילחם במחירי השכירות הגבוהים, הוגשה לשולחן הכנסת ביום 25.11.2013 הצעת חוק להגבלת דמי שכירות בבתי מגורים (הוראת שעה), התשע"ד-2013. הצעת חוק זו מוצע, בין היתר, להגביל את משכיר הדירה מלגבות דמי שכירות שנתיים בגובה העולה על 2% מערך השוק של דירת המגורים שאותה השכיר. על פי הצעת החוק, קביעת ערך השוק של הדירה יקבע על ידי שמאי מקרקעין מטעמו של השוכר, בתום כל שנת שכירות או ב-1 ביולי בכל שנה, לפי המוקדם מביניהם.
במידה והמשכיר גבה מהשוכר סכום הגבוה מהמותר לפי האמור לעיל, ולא השיב המשכיר סכום זה לשוכר על אף בקשתו של האחרון, רשאי יהיה השוכר לקזז את הסכום העודף מכל תשלום שיהיה חייב לשלם למשכיר, כך לפי הצעת החוק החדשה.
בקריאה ראשונית אולי תראה הצעת חוק זו ככזו הבאה לעזרתם של שוכרי הדירות, על מנת שתשלום שכר הדירה שאותו הם משלמים, יפחת. אך האם זו הדרך? האם המדינה צריכה להפיל את עלות המדיניות אותה היא רוצה להתוות על חשבון המשכירים, אשר מחויבים על פי הצעת חוק זו לגבות פחות, ובכך להרוויח סכום נמוך יותר בכל חודש על דירה אותה קנו על פי שיקולים אישיים וכלכליים אשר נשקלו לפני הצעת החוק?
 
נראה שלא זו הדרך. נראה כי דרך נוספת, אולי טובה יותר, היא ליצור הזדמנויות נוספות על ידי בנייה נוספות, יצירת הזדמנויות, אם בפריפריה ואם במקומות אחרים, לעודד את הבניה להשכרה, ולהמנע מהתערבות בוטה ובלתי נבונה שכזו, בשור השכירות. 
דרך הפעולה שהתוותה הצעת החוק לא תיצור אלא עיוות נוסף כתוצאה מכך שוכרי דירות, יקחו לעצמם "שמאים מטעם" אשר יקבעו את שווי הדירה המושכרת על ידם, באופן הנוח להם, על מנת לנסות ולהפחית באופן מלאכותי את דמי השכירות. יש להניח שכתוצאה מכך, היה ותתקבל הצעת החוק, יכללו תוך זמן קצר הסכמי השכירות גם סעיפים בנוגע לזהותו ה"מוסכמת" של השמאי שיקבע את ערך הדירה וכיו"ב סעיפים נוספים, אשר מטרתם תהא אחת – להחזיר את ה"שליטה" על שוק שכירות הדירות למגורים, לידי "כללי השוק", כפי שמלכתחילה צריך להיות (יתכנו גם  "פתרונות יצירתיים" אחרים, כגון גביית סכומים וסיווגם כ-"דמי התאמה" של הדירה, מראש בתחילת תקופת השכירות וכיו"ב פתרונות יצירתיים).
 
בין אם הינך משכיר או שוכר, קונה או מוכר דירה, מומלץ בחום להתייעץ עם עו"ד אשר הדבר בתחום בקיאותו ומומחיותו על מנת שזה יביא את האינטרסים והזכויות שלך על מנת שיבואו לידי ביטוי בחוזה הנרקם, ואף בעת הצורך ינהל את ההליכים מול הערכאות הרלוונטיות במקצועיות, מהירות ונחישות, תוך מתן יחס אדיב על מנת להביא לך את התוצאה הטובה ביותר לך. למשרדנו הכלים והאמצעים לייעץ ולתת חוות דעת מבוססת ובמידת הצורך להתדיין בבתי המשפט באופן מהיר ומקצועי. לייעוץ ולייצוג פנו למשרדנו ותזכו לליווי צמוד וקשר אישי מן הרגע הראשון ועד קבלת התוצאה הרצויה. נשמח לעמוד לרשותכם בעת הצורך.
 
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

ייצוג דיירים בהתחדשות עירונית

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח)

במאמר זה נסקור את החשיבות בבחירת עו"ד בעל ידע וניסיון בתהליך התחדשות עירונית, נבחן את אבני הדרך ואת מקומו של עו"ד בכל אחת מנקודות זמן אלו.

הוצאות פיתוח מגרש אינן מהוות חלק ממחיר המקרקעין לצורך חישוב מס רכישה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

בית המשפט העליון דן בשני ערעורים שבמרכזם השאלה האם בעת רכישת מקרקעין שלא עברו פיתוח, תוך התחייבות לשאת בהוצאת הפיתוח של המגרש, יש לראות בסכום שאותו מתחייב לשלם הרוכש עבור פיתוח המגרש כחלק ממחיר המקרקעין המחויב במס רכישה או שמא יש לראות את ההתחייבות לשאת בהוצאות הפיתוח כהתחייבות נפרדת מההתחייבות לרכישת המקרקעין שאין לשלם עליה מס רכישה.

חברה קבלנית או איגוד מקרקעין ?

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

ביהמ"ש קבע, כי חברה שחתמה על הסכם לביצוע פרויקט תמ"א 38, אך בפועל לא פעלה באופן שוטף ורציף לביצוע הפרויקט, כך שבפועל כל מה שהיה בידי החברה הוא בגדר זכות במקרקעין, תסווג כאיגוד מקרקעין. כפועל יוצא מכך נקבע כי מכירת מניותיה של חברה כזאת - תהיה בגדר פעולה באיגוד מקרקעין ותחויב במס רכישה כדין.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.