מאת:

אין חולק כי שוק הנדל"ן מצוי כיום בתקופה של אי וודאות וניתן אף לומר שבמידה מסוימת במעין "מצב המתנה". על רקע זה, ניתן להבין את מיעוטן היחסי של עסקאות בהן נרכשת קרקע על ידי חברות יזמיות, בתמורה למזומן, ואת נטייתם הטבעית של יזמים לבצע עסקאות "קומבינציה" בהן אין צורך בריתוק מזומנים בשלב בצוע העסקה עצמה.

זהו גם חלק מההסבר לעניין הרב שמגלות באחרונה חברות יזמיות, בפרויקטים מסוג פינוי בינוי, פרויקטים המתאפיינים הן בהיותם משמעותיים מבחינת היקף (מספר הדירות המיועדות לקום והפדיון הצפוי), והן בכך שהיזם אינו נדרש להוציא מזומנים, מראש, לשם רכישת המקרקעין עליהם מיועד הפרויקט לקום.

עד היום אושרו על ידי רשויות התכנון ומשרד השיכון מאות פרויקטים של פינוי  בינוי ברחבי הארץ ביניהם גם בחיפה ובקריות  כאשר  פחות מעשרה פרויקטים עברו לשלבים הביצועיים של הפרויקט. המכשולים הרבים  ביישום פרויקט בינוי גדול כוללים התמודדות עם פולשים בעייתיים, התמודדות עם דיירים "סחטנים" (הפוגעים למעשה בזכותם של הדיירים האחרים במתחם ליהנות מיתרונותיו),  התמודדות עם בירוקרטיה מסובכת, סחבת משפטית ותכנונית ועוד.

פרויקטים של התחדשות עירונית נועדו להביא לניצול יעיל ומיטבי יותר של הקרקע, התשתיות ומוסדות הציבור באזורים בנויים באמצעות תוספות זכויות בנייה באזורים הללו.

דיני הבתים המשותפים בכללותם מושפעים בשנים האחרונות מהחקיקה ופסיקה העוסקים בתחום פינוי בינוי:

על מנת לשחרר את צוואר הבקבוק בפרויקטים של בינוי פינוי יש לערוך מספר שינויים הכרחיים: קידום ושחרור חסמים בועדות תכנון ובנייה, מסלול ירוק מהיר ליזמים שיקדמו תוכניות פינוי בינוי  בערים  כך שניתן להקים שכונות של מאות ואלפי יחידות  ברחבי הארץ, הקלות במימון ואשראי לקבלנים בתוכניות פינוי בינוי, הקמת ועדה משותפת למשרד ראש הממשלה, משרד השיכון ומנהל מקרקעי ישראל  ולמרכז השלטון המקומי לקידום ומעקב אחר תכניות פינוי בינוי.

ובכל הנוגע לרוכשי ובעלי דירות במתחמים המיועדים לפרויקטים כאלו, אלו יטיבו לעשות אם יבחנו היטב את שאלות המס המתעוררות בכל הנוגע ליישומם והוצאתם לפועל של פרויקטים כאלה, על מנת שלא להיות מופתעים, לאחר החתימה עם ההסכמים עם החברה היזמית הרלוונטית ולכך מומלץ להתייעץ עם עורך דין נדלן או עם יועץ מס.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

ייצוג דיירים בהתחדשות עירונית

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח)

במאמר זה נסקור את החשיבות בבחירת עו"ד בעל ידע וניסיון בתהליך התחדשות עירונית, נבחן את אבני הדרך ואת מקומו של עו"ד בכל אחת מנקודות זמן אלו.

הוצאות פיתוח מגרש אינן מהוות חלק ממחיר המקרקעין לצורך חישוב מס רכישה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

בית המשפט העליון דן בשני ערעורים שבמרכזם השאלה האם בעת רכישת מקרקעין שלא עברו פיתוח, תוך התחייבות לשאת בהוצאת הפיתוח של המגרש, יש לראות בסכום שאותו מתחייב לשלם הרוכש עבור פיתוח המגרש כחלק ממחיר המקרקעין המחויב במס רכישה או שמא יש לראות את ההתחייבות לשאת בהוצאות הפיתוח כהתחייבות נפרדת מההתחייבות לרכישת המקרקעין שאין לשלם עליה מס רכישה.

חברה קבלנית או איגוד מקרקעין ?

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

ביהמ"ש קבע, כי חברה שחתמה על הסכם לביצוע פרויקט תמ"א 38, אך בפועל לא פעלה באופן שוטף ורציף לביצוע הפרויקט, כך שבפועל כל מה שהיה בידי החברה הוא בגדר זכות במקרקעין, תסווג כאיגוד מקרקעין. כפועל יוצא מכך נקבע כי מכירת מניותיה של חברה כזאת - תהיה בגדר פעולה באיגוד מקרקעין ותחויב במס רכישה כדין.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.