מאת:

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומשרד הדתות, בשנים האחרונות חלה ירידה מתמדת במספר הנרשמים לנישואין ברבנות, על אף הגידול באוכלוסיה. נראה כי בין יתר הדברים, מגמה זו מהווה ביטוי להתרחקות הציבור בישראל ממוסד הנישואין הדתיים. 
 
עד היום מדינת ישראל לא הסדירה את מוסד הנישואין האזרחיים בתחומי המדינה וכל יוזמות החקיקה אשר הוצעו בעניין זה עד כה - כשלו. יחד עם זאת, המדינה בהחלט מכירה בנישואין אזרחיים שנערכו בחו"ל ומעניקה לבני הזוג שנישאו בחו"ל מעמד חוקי השווה למעמדם של אלה שנישאו בנישואין דתיים בישראל.
ישנן סיבות רבות שבגינן עשויים בני זוג לבחור להינשא בנישואין אזרחיים. בין היתר ישנם רבים שעל אף רצונם אינם יכולים להינשא בישראל בטכס נישואין דתי כגון, בני זוג בעלי דת שונה; כאשר אחד מבני הזוג הינו "חסר דת" (אב יהודי ואם שאינה יהודיה); פסולי חיתון על פי ההלכה (כגון כהן וגרושה); בני זוג חד מיניים וכד'. בנוסף ישנם רבים אחרים אשר משיקולים אישיים, מצופניים, עקרוניים מעדיפים להינשא בטכס אזרחי ואינם מעוניינם לערוך טכס דתי.
לכל אלה מצוי פתרון בדמות נישואים אזרחיים במדינה זרה. בתוך מגוון המדינות הזרות המאפשרות לאזרחים זרים לערוך בהן טכס נישואין, בולטת אוסטריה כאחת המדינות המושכות ביותר. אין זה סוד שאוסטריה היא אחד היעדים התיירותיים האטרקטיביים עבור ישראלים, מדינה שניחנה ביופי מרהיב, אוירה רומנטית, תודעת שירות גבוהה, אתרי נופש נהדרים ועוד יתרונות רבים ומגוונים.
מלבד כל אלה, ניתן לערוך נישואין אזרחיים באוסטריה בהליך פשוט ומהיר שאליו ניתן להירשם ולהיערך מראש, עוד בזמן השהות בישראל. ראוי לציין, כי בעקבות החלטה תקדימית של בית המשפט העליון באוסטריה, החל משנת 2019 רשאים גם זוגות חד מיניים להינשא במדינה זו בנישואין אזרחיים - נישואין המוכרים גם בידי משרד הפנים בישראל.
אז מה בעצם צריך לדעת לפני שמחליטים לערוך נישואין אזרחיים בחו"ל ומדוע ליווי של עורכי דין יכול לסייע בתהליך?
 

היתר נישואין

כמו מדינות רבות אחרות, זוג המעוניין להינשא באוסטריה נדרש לקבל תחילה היתר נישואין. כלומר, עליו לקבל אישור מוקדם של הרשויות באוסטריה המעיד על כך שהוא אכן רשאי להינשא. במסגרת תהליך קבלת האישור בודקות הרשויות באוסטריה בין היתר שבני הזוג הם בגירים ובעלי כשרות משפטית, שאין ביניהם קרבת דם או קשר משפחתי אחר (כגון יחסי הורה מאמץ ומאומץ) וכי מי מבני הזוג אינם נשואים בנישואין קודמים.
המסמכים העיקריים הנדרשים לצורך קבלת היתר נישואין הם:
  • תעודה מזהה (דרכון);
  • תמצית רישום ממרשם האוכלוסין הישראלי;
  • תעודת לידה של כל אחד מבני הזוג;
מסמכים אלה צריכים להיות מתורגמים לשפה הגרמנית באמצעות מתורגמן מוסמך בעל רשיון באוסטריה וכן מאומתים באישור "אפוסטיל" על מנת להקנות להם תוקף משפטי בינלאומי.
בנוסף לכך, נדרשים בני הזוג העתידיים למלא ולחתום על הצהרה על כשרות להינשא. מדובר במסמך אשר מטרתו לוודא את הכשרות החוקית של בני הזוג להינשא אשר במקור ערוך בשפה הגרמנית על כן עליו להיות מתורגם תחילה לשפה העברית, להיחתם בפני נוטריון, לקבל אישור אפוסטיל ולאחר מכן להיות מתורגם חזרה לשפה הגרמנית באמצעות מתורגמן מוסמך.
ככלל, הליך קבלת היתר הנישואין מתבצע באופן פרונטלי מספר שבועות לפני מועד עריכת טכס הנישואין. יחד עם זאת, עורך דין מקומי (באוסטריה) יוכל לסייע לכם לערוך את ההליך גם מרחוק, בהיותכם בישראל. סיוע זה יכול להתבטא מילוי כל הטפסים הנדרשים, תרגום משפטי של המסמכים ואימות של המסמכים כך שיהיה להם תוקף משפטי לצורך הגשתם לרשויות באוסטריה. 
 

תיאום מועד לעריכת הטכס

עם מתן היתר נישואין יש לתאם מועד לעריכת טכס הנישואין ולתכנן את כל הסידורים הלוגיסטיים הנדרשים (כגון הזמנת כרטיסי הטיסה, בתי המלון, מקום לאירוע או חבילת ירח דבש).
טכס הנישואין האזרחיים באוסטריה מתבצע בפני רשם נישואין והוא מצריך תיאום של מספר שבועות מראש. גם שירות זה יכול להיעשות מרחוק באמצעות עורך דין מקומי באוסטריה.
 

עריכת הטכס ואימות מסמכים

לאחר תיאום המועד המיועד, מגיע היום החגיגי שבו נערך הטכס וגם כאן עורך דין מקומי יוכל ללוות אתכם במהלך הטכס, לדאוג לכך שהטכס יתורגם לשפה שבה אתם דוברים ולוודא שבתום הטכס מונפקת תעודת נישואין כחוק.
בנוסף, במהלך הטכס יוכלו בני הזוג או אחד מהם להביע את רצונם לשנות את שם המשפחה.
עם קבלת תעודת הנישואין האוסטרית יש לדאוג לאימותה באישור אפוסטיל על מנת להקנות לה מעמד חוקי מחייב בישראל.
 

הודעה על שינוי מצב משפחתי בישראל

חשוב להיות ערים לכך שעל פי החוק בישראל (סעיף 17 לחוק מרשם האוכלוסין, תשכ"ה- 1965), אדם שחל שינוי במצבו המשפחתי, גם אם השינוי נובע מנישואין אזרחיים בחו"ל, מחויב להודיע על כך לרשות האוכלוסין וזאת בתוך 30 יום ממועד השינוי.
 

הסכם נישואין ויחסי ממון

לצד מיסוד קשר הנישואין קיימת חשיבות עליונה במעלה למסד גם היחסים העתידיים בין בני הזוג, הן במישור הכלכלי, הן במישור הטיפול בילדים, בין אם קיימים ובין אם רק עתידיים והן למקרה המצער של פרידה.
עריכת הסכם יחסי ממון מסודר וברור תאפשר לכם כבני זוג להגיע לתיאום ציפיות מירבי ולהגביר את הוודאות לגבי עתידכם, הן למקרה של עתיד משותף בתקווה שתזכו בו עד 120 והן למקרה של פרידה עתידית, חו"ח.
עריכת הסכם נישואין ויחסי ממון הוא תהליך בעל חשיבות רבה שבו ניתנת לבני הזוג העתידיים הזדמנות לקיים הידברות כנה ורצינית ולהגיע להסכמות אמיתיות לגבי האופן שבו ייראה הקשר העתידי. תהליך זה וההסכם שנחתם בעקבותיו יכול לחסוך אי הבנות וסכסוכים רבים בעתיד ולמנוע פערי ציפיות ופערי מידע שלעיתים עשויים להעיב על הקשר הזוגי.
כך תוכלו לקבוע מראש את האופן שבו ייראו חייכם המשותפים בנקודת הזמן המיטבית של כיבוד הדדי ורצון אמיתי למסד את הקשר הזוגי.
עריכת הסכם נישואין ובמקרים המתאימים גם קבלת צו הורות פסיקתי, הינם בעלי חשיבות מכרעת במיוחד עבור מי ששוקל לגדל ילדים שאינם ילדיו הביולוגיים (כגון בני זוג חד מיניים). היעדר הסדרה של  מעמד ההורה שאינו הורהו הביולוגי של הילד עשויה להוביל לניהול הליכים משפטיים קשים ומורכבים במקרה של חילוקי דעות עתידיים בין בני הזוג.
כמובן, אם בחלוף הזמן תחליטו לעדכן את ההסדרים שעליהם הסכמתם במסגרת הסכם יחסי הממון וככל שתהיה בין בני הזוג הבנה והסכמה הדדית בעניין זה תוכלו, בכל עת, לערוך הסכם חדש שיבטא את ראיית עולמכם העדכנית. 
 

לסיכום

אם אתם שוקלים למסד את הקשר הזוגי שלכם באמצעות טכס נישואין אזרחיים, תהיה הסיבה לכך אשר תהיה, פתוחה בפניכם הדרך לעשות זאת באחת המדינות המופלאות באירופה- אוסטריה.
יום הנישואין הוא אחד הימים המשמעותיים ביותר בחייו של כל אדם ורצוי מאוד לעשות את כל הניתן על מנת שהיום הזה יהיה באמת שמח וחסר דאגות וישאיר אלצכם רק זכרונות טובים. איש לא רוצה להזמין חבילת ירח דבש, לטוס למדינה זרה, להגיע עם בן/בת הזוג למקום המיועד לעריכת הטכס ולגלות ברגע האחרון שחסר מסמך, חתימה או אישור או להיתקל בקושי אחר העשוי להעיב על השמחה. ליווי של עו"ד מקומי באוסטריה, הניתן לכל אורך הדרך יכול בהחלט לפתור את הקשיים שעשויים להתעורר במהלך התהליך. ליווי זה יכול להיות יעיל במיוחד כאשר הוא ניתן על ידי עוה"ד האוסטרי בשיתוף פעולה עם עורכי דין ישראלים באופן המאפשר הסדרה כוללת של כל ההיבטים המשפטיים של מוסד הנישואין הן באוסטריה והן בישראל.
 
ליווי ע"י עו"ד מקומי באוסטריה, הניתן לכל אורך הדרך יכול בהחלט לפתור את הקשיים שעשויים להתעורר במהלך התהליך. ליווי זה יכול להיות יעיל במיוחד כאשר הוא ניתן על ידי עוה"ד האוסטרי בשיתוף פעולה עם עורכי דין ישראלים באופן המאפשר הסדרה כוללת של כל ההיבטים המשפטיים של מוסד הנישואין הן באוסטריה והן בישראל.
 

תנו לעו"ד מומחים ומנוסים לייצג אתכם נאמנה – בדיסקרטיות מלאה

לייעוץ ראשוני, פרטים נוספים ובכל שאלה פנו אלינו כעת: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054, ​סניף אוסטריה +43-720-231-775.

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

אוסטריה - יעד אטרקטיבי להשקעות

מאת: אלי דורון, עו"ד

עם סביבה פוליטית וכלכלית יציבה, אליה מתווסף כח עבודה מיומן ביותר, אוסטריה מציעה הזדמנויות רבות ומגוונות למשקיעים. בנוסף, ישנה מידה גבוהה של ודאות משפטית באוסטריה, שזוכה להערכה רבה בקרב קהל המשקיעים.

שיטת המס באוסטריה

מאת: אלי דורון, עו"ד

אוסטריה מהווה מקור להתעניינות עבור משקיעים זרים אשר מחפשים אפיקי השקעה רווחיים למשאביהם.

אוסטריה יעד אטרקטיבי להשקעות ישראלים

מאת: אלי דורון, עו"ד

האמנה בין ממשלת ישראל לממשלת הרפובליקה של אוסטריה בדבר מניעת כפל מס נחתמה בשנת 1970. בשל השינויים וההתפתחויות כלכליות, נחתמה אמנה עדכנית בדבר מניעת כפל מס ביום 28.11.2016, ונכנסה לתוקף בתאריך 1.1.2019.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.