28/11/2012
בפעולה מהירה של המדינה, אישרה אתמול וועדת הכספים, באופן ראשוני, מנגנון לקביעת פיצויים לתושבי הדרום שנפגעו במסגרת מבצע "עמוד ענן". המנגנון יובא לאישור סופי בוועדת הכספים בשבוע הבא. מנגנון זה, מלבד קביעת דרכי חישוב וגובה הפיצוי, שם דגש רב גם על מהירות תגובתה של המדינה מרגע הגשת התביעה ועד קבלת הפיצוי בפועל, ואולי זהו החידוש הגדול ביותר שבו.
בדומה למבצעים קודמים, הכירה המדינה בכל היישובים בטווח של עד 40 ק"מ מהרצועה כזכאים לפיצויי בגין נזק עקיף, כאשר מנגנון הפיצוי עורך הבחנה בין יישובים בטווח של עד שבעה ק"מ מהרצועה ובין יישובים בטווח שבין שבעה לארבעים ק"מ מהרצועה. ע"פ הנחיות פיקוד העורף, היישובים הנכללים בטווח שבעת הק"מ, יישובי עוטף עזה, הם אלו הנמצאים בתחומי המועצות האזוריות אשכול, שער הנגב, שדות הנגב וחלקה הדרומי של המועצה האזורית חוף אשקלון. בטווח שבין שבעה לארבעים ק"מ נמצאים כל אותם היישובים בתחומי המועצות האזוריות באר טוביה, בני שמעון, חבל יבנה, ברנר, מטה יהודה, מרחבים, רמת הנגב, שפיר, גדרות, הר חברון, יואב, נחל שורק, לכיש וכל היישובים בתחומי המועצה האזורית חוף אשקלון אשר אינם נכללים בטווח שבעת הק"מ. במילים אחרות, כל היישובים שבין רצועת עזה לבין קו הרוחב יבנה – גבעת ברנר, זכאים לפיצוי.
המנגנון קובע לכל היישובים לעיל שלושה מסלולי פיצוי "ירוקים" חלופיים הקובעים נוסחאות על פיהן יחושב הפיצוי, ומוסיף ליישובים בטווח שבעת הק"מ מסלול נוסף, חלופי – "מסלול אדום" אשר קובע את הפיצוי ע"פ הוכחת נזק סובייקטיבית לעסק, אשר יכולה להיות מושתת על תחשיבים כלכלים פרטניים לעסק, כאלה שאמורים להעמיד את העסק כלכלית במקום בו הוא אמור היה להימצא לו המבצע לא היה מתקיים וזאת על סמך כללים ועקרונות הקבועים בחקיקה, בתקנות ובפסיקה.
המסלולים הירוקים הם:
· מסלול השכר – פיצוי בגין שכר ששולם לעובדים שנעדרו מהעבודה בעקבות הלחימה, לרבות הפרשות לתנאים נלווים אך ללא שעות נוספות ופרמיות משתנות.
· מסלול מחזורים – פיצוי עבור הירידה במחזור העסקאות של העסק בתקופת הלחימה.
· מסלול הוצאות שוטפות – פיצוי על הוצאות שוטפות שהיו לבעל העסק בתקופת המבצע.
במסגרת המסלול החלופי הנוסף, "המסלול האדום", עסקים בטווח של עד 7 ק"מ יקבלו פיצוי על מלוא הנזק שנגרם להם, אך יהיה עליהם להוכיח ישירות את הנזק העקיף שנגרם. אותם עסקים, בהסתמך על ייעוץ כלכלי ומשפטי יצטרכו להחליט מהי התביעה הנכונה בעבורם ובאיזה מהמסלולים ומהחלופות לבחור לטובת קבלת פיצוי מתאים וראוי. יש לציין כי אפשרות בחירת מסלול אחד מבין שלושה חלופיים ליישובים עד 40 ק"מ, ומבין ארבעה חלופיים ליישובים בטווח שבעת הק"מ, היא חד פעמית ולא ניתן לשנות מסלול פיצוי לאחר שכבר נבחר. החלופות מושתתות על תביעות מס רכוש אשר יש להגיש, וזאת בהסתמך על מרכיבים עובדתיים וכללים ועקרונות משפטיים שיש לעמוד בהם. התנהלות משפטית וכלכלית נכונה עשויה להביא לידי פתרון ראוי לעסקים שנפגעו ולקבלת פיצוי מהיר, בעוד שהתנהלות שגויה ו/או העלאת טענות עובדתיות או משפטיות שגויות – עלולות להסב נזק בלתי הפיך.
מבחינת משך זמן התביעה, קובע המנגנון כי העסקים יזכו למקדמה של 50% מהיקף התביעה אם התביעה לא זכתה להתייחסות בתוך 45 יום מהגשתה. אם התביעה לא תזכה למענה בתוך שלושה חודשים נוספים, יקבל העסק מקדמה של 40% נוספים. במידה ותביעת הפיצויים תיפסל בהמשך או שייקבע, לחילופין, פיצוי נמוך מהכספים ששולמו, יחויב העסק בהשבת הכספים העודפים. יוצא שיש בנמצא חשיבות שלא להסתמך על המקדמות ולהביא לידי הכרה מהותית בתביעות שהוגשו וזאת על מנת להימנע ממצב בו עסקים נדרשים להשיב כספי מקדמה. בנוסף, וללא קשר לפיצוי, האריכה וועדת הכספים בשנתיים את הטבות המס במסגרתם יינתנו לתושבים בטווח שבעת הק"מ זיכוי מס בגובה 20%, הנחה של 30% בארנונה למגורים ו 24% הנחה בארנונה למפעלי תעשייה ועסקים. הימים בגינם יינתנו הפיצויים הם מיום חמישי, 15/11/12, ועד יום שישי, 23/11/12, ובסה"כ תשעה ימים.
הזמן להגשת התביעה בגין הנזקים העקיפים ו/או אובדן הרווחים שנגרמו כתוצאה מפעולות האיבה נקבע עד ארבעה חודשים מתום הלחימה. ע"כ מומלץ להיערך במהירות האפשרית ובהתאם, לערוך את הטיעונים המשפטים והתחשיבים הכלכליים המתחייבים. כמו כן מומלץ להיוועץ
בעורך דין בקיא ומומחה בתחום אשר יערוך נכונה את התביעות להגשה, יעלה את הטיעונים הנדרשים לטובת הגשת תביעות נכונות ויסייע בבחירת מסלול הפיצוי העדיף ללקוח. הכול ע"מ למקסם את גובה הפיצוי שיתקבל.
משרדנו המורכב מעו"ד ורו"ח, חלקם יוצאי רשויות מס רכוש ורשויות מס נוספות ואשר לו ניסיון רב בהגשת תביעות בגין פיצויים, בהתנהלות מול רשויות מס רכוש ועוד, ישמח לעמוד לרשותכם בנושא.