14/11/2012
עדים אנו לאחרונה לשינויי חקיקה שנעשים במסגרת התוכנית הכלכלית של הממשלה שנועדה לצמצם את הגירעון בתקציב המדינה ולהתמודד עם השלכות המשבר בכלכלה העולמית על הכלכלה הישראלית.
במסגרת שינויי חקיקה אלה, הוגדל, בין השאר, שיעור השתתפות המעסיק בדמי הביטוח הלאומי ביחס לחלק השכר החודשי המשולם על ידו הגבוה מ- 60% מהשכר הממוצע במשק (כלומר הגבוה מ- 5,171 ₪).
כיום עומד שיעור השתתפותו של המעסיק בדמי הביטוח הלאומי על 5.9%, אך עקב תיקוני החקיקה האמורים, צפוי הוא לגדול באופן הבא: 6.5% במהלך שנת 2013; 7% במהלך שנת 2014 ו- 7.5% מתחילת שנת 2015 ואילך.
לדעתנו, העלאת שיעור השתתפות המעסיק כאמור פוגעת במעסיקים מבחינה כלכלית, דווקא בתקופה שבה זקוקים הם לתמיכה כספית. גם תוספת קטנה בהוצאות החודשיות של מעסיק עלולה לסכן את יציבותו הכלכלית במיוחד כלוקחים בחשבון את גל ההתייקרויות הנוכחי המגדיל את הוצאותיו של המעסיק במידה ניכרת.
יודגש כי גם לממשלה אין אינטרס להביא את המעסיק למצב שבו יחליט הוא להפסיק את פעילותו העסקית על כל המשתמע מכך ביחס להפסקת תשלום מיסים על ידו, פיטורי עובדיו ותשלום דמי אבטלה לאותם עובדים על ידי המדינה במקום לגבות מהם מיסים אילו היו הם ממשיכים לעבוד.
לאור זאת, עדיף היה אילו נמנעת היתה הממשלה מהעלאת שיעור השתתפותו של המעסיק בדמי הביטוח הלאומי כאמור.