הפטר על חוב מזונות - פסק דין תקדימי
מאת: אלי דורון, עו"ד
פס"ד תקדימי וחשוב זה קבע כי בתנאים מסוימים ניתן ליתן הפטר לחוב מזונות בהליך פש"ר או חדל"פ
הסיכונים בחשבון בנק משותף
עיקול בחשבון: לא אחת נתקלים השותפים בסיטואציה בה אחד מהם נקלע לקשיים כלכליים שיביאו לניהול הליכי הוצאה לפועל נגדו. אחת הסנקציות המרכזיות, הננקטות במסגרת ניהול הליכי הוצאה לפועל, הינה צעד של עיקול ובכלל זה עיקול כספי חשבון הבנק. זכות העיקול נקבעת על פי סוג החשבון וזכויות החתימה בו כפי שהוגדרו בעת פתיחת החשבון. כאשר לשותפים זכות חתימה יחד בחשבון המשותף לא ניתן לבצע עיקול כספים מהחשבון בגין חוב שצבר אחד השותפים. לעומת זאת, במצב בו מוקנית לכל שותף זכות חתימה נפרדת בחשבון המשותף, כן ניתן לבצע עיקול מהחשבון שמנהלים השותפים יחד. בהתאם להלכה הפסוקה בעניין זה, הזוכה בהליך ההוצאה לפועל רשאי לעקל את מלוא הסכום בחשבון הבנק של החייב, במקרים בהם לשותף החייב זכות חתימה נפרדת ועצמאית בחשבון.
קיזוז מהחשבון: לעיתים אחד מהשותפים מנהל בנוסף לחשבון המשותף, חשבון נפרד המצוי ביתרת חובה. קיימות שתי תפיסות שונות בעניין זכות הקיזוז של הבנק במקרה מסוג זה: על פי התפיסה הראשונה, הבנק רשאי לקזז את חובו של לקוח הנובע מן החשבון שלו כיחיד כנגד היתרה בחשבון המשותף, כל אימת שלבעל החשבון האפשרות לתת הוראת תשלום לבנק בנפרד וללא התערבות הצד האחר; גם התפיסה השנייה תומכת בעיקרון כי הבנק רשאי לקזז את חובו של הלקוח, הנובע מן החשבון שלו כיחיד כנגד היתרה שבחשבון המשותף. אולם, זכות זו מוקנית לבנק עד כדי חלקו היחסי של אותו שותף בחשבון.
פטירת אחד מהשותפים: פטירתו של אחד מהשותפים בחשבון תגרום להקפאת החשבון עד להוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה. אין כך הדבר במקרה בו השותפים חתמו על סעיף "אריכות ימים" שמטרתו למנוע את הקפאת החשבון בעקבות פטירת אחד מהשותפים. נדגיש כי השימוש בסעיף "אריכות הימים" החל רק בשנים האחרונות וחל רק בחלק מהבנקים.
התייחסות לכל אחד ואחד מהפרמטרים שאוזכרו לעיל הינה צעד הכרחי בבואכם לשקול האם באמת משתלם לכם לפתוח חשבון בנק משותף.
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואינו בא במקום ייעוץ משפטי.
אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054