מאת:

חשבון בנק משותף הוא למעשה חשבון שרשומים בו יותר מבעל חשבון אחד. מידת השותפות נקבעת בהתאם לתנאים שהוסכמו בין שותפי החשבון. בעת פתיחת חשבון משותף נוצרות שתי מערכות יחסים: האחת, בין בעלי החשבון, והשנייה, בין כל אחד מבעלי החשבון לבין הבנק. לעניין זכויות החתימה בחשבון המשותף נהוג כי עם פתיחת החשבון, השותפים חותמים בטופס פתיחת החשבון על הרשאה הדדית, לפיה הזכות ליתן הוראות בחשבון, תהיה נתונה לכל אחד מהם לחוד. יודגש כי כל אחד מהשותפים רשאי לבטל הרשאתו, אולם במצב של ביטול הדדי רשאי הבנק לקבל הוראות בחשבון אך ורק מכל השותפים יחד.

היתרונות בחשבון בנק משותף
איתנות פיננסית: עצם העובדה כי מרבית הכספים של השותפים לחשבון, אם לא כל הכספים, מרוכזים בחשבון בנק אחד, הופכת את החשבון לחשבון יציב יותר המצטייר בעיני הבנק כחשבון בו מתנהלת פעילות פיננסית קבועה ושיטתית של השותפים. עניין אשר משליך ישירות על יחס הבנק כלפי השותפים, גם ברמה האישית.

הטבות שונות: השותפים המנהלים חשבון בנק משותף, נהנים מהטבות שונות כגון: החיסכון בעמלות, האפשרות לקבל הלוואות בתנאים טובים יותר, מסגרות אשראי גבוהות יותר, יחס אדיב מצד נציגי הבנק ועוד. ייתכן ובעלי החשבון כלל לא היו זוכים לאותן הטבות אלמלא החשבון המשותף.

מעבר להטבות הבנקאיות השונות העומדות בפני השותפים, חשבון מסוג זה מעניק לבעלי החשבון המשותף בקרה טובה יותר על עולמם הפיננסי.
גם הבנקים נהנים מחשבון מסוג זה, מאחר והמדובר בחשבון יציב המייצר פחות סיכונים לבנק.

 

הסיכונים בחשבון בנק משותף

עיקול בחשבון: לא אחת נתקלים השותפים בסיטואציה בה אחד מהם נקלע לקשיים כלכליים שיביאו לניהול הליכי הוצאה לפועל נגדו. אחת הסנקציות המרכזיות, הננקטות במסגרת ניהול הליכי הוצאה לפועל, הינה צעד של עיקול ובכלל זה עיקול כספי חשבון הבנק. זכות העיקול נקבעת על פי סוג החשבון וזכויות החתימה בו כפי שהוגדרו בעת פתיחת החשבון. כאשר לשותפים זכות חתימה יחד בחשבון המשותף לא ניתן לבצע עיקול כספים מהחשבון בגין חוב שצבר אחד השותפים. לעומת זאת, במצב בו מוקנית לכל שותף זכות חתימה נפרדת בחשבון המשותף, כן ניתן לבצע עיקול מהחשבון שמנהלים השותפים יחד. בהתאם להלכה הפסוקה בעניין זה, הזוכה בהליך ההוצאה לפועל רשאי לעקל את מלוא הסכום בחשבון הבנק של החייב, במקרים בהם לשותף החייב זכות חתימה נפרדת ועצמאית בחשבון.

 

קיזוז מהחשבון: לעיתים אחד מהשותפים מנהל בנוסף לחשבון המשותף, חשבון נפרד המצוי ביתרת חובה. קיימות שתי תפיסות שונות בעניין זכות הקיזוז של הבנק במקרה מסוג זה: על פי התפיסה הראשונה, הבנק רשאי לקזז את חובו של לקוח הנובע מן החשבון שלו כיחיד כנגד היתרה בחשבון המשותף, כל אימת שלבעל החשבון האפשרות לתת הוראת תשלום לבנק בנפרד וללא התערבות הצד האחר; גם התפיסה השנייה תומכת בעיקרון כי הבנק רשאי לקזז את חובו של הלקוח, הנובע מן החשבון שלו כיחיד כנגד היתרה שבחשבון המשותף. אולם, זכות זו מוקנית לבנק עד כדי חלקו היחסי של אותו שותף בחשבון.

פטירת אחד מהשותפים: פטירתו של אחד מהשותפים בחשבון תגרום להקפאת החשבון עד להוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה. אין כך הדבר במקרה בו השותפים חתמו על סעיף "אריכות ימים" שמטרתו למנוע את הקפאת החשבון בעקבות פטירת אחד מהשותפים. נדגיש כי השימוש בסעיף "אריכות הימים" החל רק בשנים האחרונות וחל רק בחלק מהבנקים.

התייחסות לכל אחד ואחד מהפרמטרים שאוזכרו לעיל הינה צעד הכרחי בבואכם לשקול האם באמת משתלם לכם לפתוח חשבון בנק משותף.
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואינו בא במקום ייעוץ משפטי.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 2 גולשים

עשוי לעניין אתכם

הפטר על חוב מזונות - פסק דין תקדימי

מאת: אלי דורון, עו"ד

פס"ד תקדימי וחשוב זה קבע כי בתנאים מסוימים ניתן ליתן הפטר לחוב מזונות בהליך פש"ר או חדל"פ

השיטה היעילה לגביית חובות מלקוחות

מאת: אלי דורון, עו"ד

בעולם העסקי, כמעט כל עסק או גוף מסחרי, נתקל מפעם לפעם בתופעה של לקוחות, החייבים בתשלום על התמורה בגין השירות או המוצר שסופקו להם. תהליך גביית חוב על פי דין נעשית בהדרגה, 'מהקל אל הכבד', תוך הפעלת סנקציות בחומרה מתגברת על החייב על מנת לכפות את פירעון החוב.

הדרכים לטיפול בגביית חובות לעסק שלך

מאת: אלי דורון, עו"ד

חובות כספיים הינם תופעה אשר כמעט כל עסק בישראל נתקל בה במהלך פעילותו העסקית השוטפת. חובות כספיים אשר אינם מטופלים ונאכפים, עלולים לגרום לעסק לאובדן הכנסות של ממש ופגיעה בתזרים המזומנים וניהול העסק באופן תקין.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.