מאת:

פקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"א-1961 ("הפקודה") הינה הוראת החוק העיקרית אשר מכוחה גובה מדינת ישראל מס הכנסה מנישומים ישראלים. הפקודה קובעת את שיעורי המס הנדרשים לתשלום מן הנישומים בהתאם לנסיבותיהם. במקביל, קובעת הפקודה גם את אמצעי האכיפה כנגד נישומים המפרים את הוראותיה ומעניקה לרשויות המס כלי אכיפה במישור האזרחי – שעיקרו גביית מס, לרבות מקרי גביית כפל מס וקנסות, וכן כלי אכיפה במישור הפלילי אשר הכלי העיקרי בו הינו עונש המאסר.
 
המישור הפלילי
ניתן לחלק את סוגי העבירות לגביהן הפקודה מטילה סנקציות פליליות לעבירות פרוצדורליות ועבירות מהותיות. עבירות פרוצדורליות נוגעות בעיקרן להפרת הוראות הפקודה באשר לנהלי הדיווח הנדרשים, לרבות טפסים, מועדים, דיווחים וכיו"ב. לעומתן, עבירות מהותיות נוגעות ל-"ליבת" הוראות הפקודה, גביית המס. בהתאם להבדלים בין שני סוגי העבירות, כך ישנם הבדלים בחומרת העונשים המוטלים בגין ביצוען. בדומה להליכים פליליים מכוח חוקים אחרים, גם עבירות פליליות מכוח הפקודה נדרשות בביצוע חקירות (הכוללות לרוב עדויות גורמים קשורים וחקירות החשוד עצמו), וכן אופן ניהול ההליך מתנהל באופן דומה ולפיו המדינה מאשימה את האזרח בביצוע עבירות, לעיתים מתקיים שימוע טרם הגשת כתב אישום ולאחר הגשתו נטל ההוכחה מוטל לפתחה כי הנישום אכן ביצע את המעשים המיוחסים. במידה ובית המשפט מוצא כי הנאשם ביצע את המעשים המיוחסים, יגזור הוא עונש הנע מעבודות שירות, של"צ ועד שנות מאסר ממושכות. עוד בדומה להליכים פליליים, מוקנית למורשעים בבית המשפט זכות הערעור על הכרעת הדין או על גזר הדין. עוד בדומה לעבירות פליליות, גם בעבירות מכוח הפקודה ישנן נסיבות בהן ניתן להמיר את כתב האישום לכופר כסף.
 
המישור האזרחי
רוב האזרחים בישראל "נפגשים" בהוראות הפקודה בהיבט האזרחי, שכן הפקודה קובעת כי מס הכנסה יוטל על כל מקורות ההכנסה אותם מפיק תושב ישראל ובהם שכר עבודה, שכר ממשלח יד, ריבית, דיבידנד, מכירת נכסים, פטנטים ועוד. בעוד שרוב השכירים לא נתקלים במישרין ברשויות מס ההכנסה בגין חובת ניכוי המס במקור (המס מנוכה על ידי המעביד ומשולם ישירות למס ההכנסה). מאידך, האזרח עלול להיתקל ברשויות המס בנוגע להוראות הפקודה בהקשרים רבים ומגוונים, ובהם חובות דיווח, תכנוני מס, הליכי שומה, השגה ערעור לבית המשפט המחוזי וערעור נוסף לבית המשפט העליון, פסילת ספרי עסק ועוד. בדומה להליך הפלילי, גם הליכים אזרחיים עלולים לגרור חבות מס המוטלת כ-"רעם ביום בהיר" ואשר עלולה לזעזע את הנישום ואת עסקיו, עד כדי התמוטטות.
 
כיצד אנחנו יכולים לסייע?
משרדנו מורכב מעו"ד ורו"ח יוצאי רשויות המס, הפרקליטות ופירמות רואי החשבון הגדולות בישראל, ומתמחה בייצוג נישומים במסגרת הליכים פליליים ואזרחיים:
בתחום הפלילי - משרדנו מעניק שירותים ללקוחות המצויים בשלבים השונים של הליכי המס הפליליים, החל מייעוץ משפטי לטובת הפחתת החשיפה הפלילית לפעילות הנישום, וכן ליווי נישומים לחקירות או עדויות בפני רשויות המס, ייצוג בהליכי מעצר והליכים נלווים לחקירות, הכנת בקשות המרת כתבי אישום בכופר, בקשות עיכוב הליכים בפני היועץ המשפטי לממשלה, ייצוג בהליכי שימוע טרם הגשת כתב אישום, ייצוג בהליך הפלילי עצמו, לרבות בערעורים וכן ייצוג בפני וועדות לקיצור עונש המאסר.
 
בתחום האזרחי – משרדנו מלווה את הלקוח בחוות דעת ותכנוני מס המתווים את דרך הפעולה החוקית עבורם, כתיבה והגשה של בקשות להחלטות מיסוי מקדמיות (פרה רולינג) הנדרשות בהתאם להוראות הפקודה אגב ביצוע פעולות עסקיות ואישיות, ליווי נישומים בהליכי שומה והשגה לרבות דיונים בפני רשויות המס, ייצוג הנישום במסגרת הליכים מקדימים של פסילת ספרים והליכי גבייה, הגשת ערעורי מס וניהול ההליכים המשפטיים מתחילתם ועד קבלת פסק הדין המיטבי עבור הלקוח, ובמידת הנדרש גם ערעור בפני בית המשפט העליון.
 
פעולות רבות למול רשויות המס אינן ניתנות לתיקון בשלבים מאוחרים יותר, ועלולות לגרור חבות מס מיותרת, ועל כן בכל הליך למול רשויות המס, בין אם אזרחי ובין אם פלילי, מומלץ שייעשה בליווי משפטי צמוד.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 2 גולשים

עשוי לעניין אתכם

הסדרת ארנק דיגיטלי שחור - גילוי מרצון 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

חזרתו של נוהל גילוי מרצון 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

חזרתו של נוהל גילוי מרצון - צעד מתבקש למילוי הקופה המתרוקנת. לאחרונה פורסם כי רשות המס החליטה להפעיל מחדש את נוהל "גילוי מרצון" שמאפשר לנישומים תושבי ישראל לפנות מיוזמתם לרשות המסים ולדווח על הכנסותיהם שטרם הוצהרו תוך קבלת חסינות מפני העמדה לדין.

חשבוניות פיקטיביות וסנקציה של כפל מס

מאת: אלי דורון, עו"ד

לאחרונה ניתן בבית המשפט המחוזי לוד-מרכז פס"ד נוסף בהמשך ישיר למלחמה של רשויות המס בחשבוניות פיקטיביות. בפסק הדין דחה בית המשפט את ערעורו של בעל המניות בחברה וקבע, כי בפסיקה הוצבה דרישה מהותית כי חשבונית מס תשקף עסקה אמיתית שהתרחשה ואת הצדדים האמיתיים לעסקה.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.