מאת:

חקירת היכולת בהליך ההוצאה לפועל היא השלב שלאחר מתן פסק הדין, מטרתה היא לבחון את יכולתו של החייב לעמוד בתשלום בחוב ובהסדר התשלומים עליו הוחלט בפסק הדין. הסמכות לפתיחה בחקירת היכולת ניתנת לרשם ההוצאה לפועל או על פי בקשת החייב.

כאשר ניתן פסק הדין, הזוכה יכול להגיש בקשה לביצוע ללשכת ההוצאה לפועל. משהוגשה בקשת הביצוע תעביר לשכת ההוצאה לפועל לחייב אזהרה שעליו לקיים את פסק הדין ואם אינו יכול לעשות כן, מטעמים של אי-יכולת כלכלית, יהיה עליו להתייצב לחקירת היכולת בתוך 21 ימים ממועד מתן האזהרה. במקרה בו חייב לא מקיים את פסק הדין ולא מתייצב לחקירת יכולת הוא יוכרז כחייב המשתמט מתשלום חובותיו. מרגע זה הזוכה יכול לדרוש מידע על החייב ללא אישורו מגופים שונים, להטיל על החייב הגבלות ואף להוציא נגדו צו הבאה על ידי משטרת ישראל.

חקירת יכולת - על ההליך וההשלכות

חקירת היכולת הינה חדירה לפרטיות הכלכלית של החייב - החייב, כתנאי לחקירת היכולת, ממלא שאלון מפורט על יכולותיו הכלכליות וכמו כן חותם על טופס ויתור סודיות בכל הנוגע לנכסים והכנסות המצויים בידי כל גורם.

החקירה לרוב מתנהלת על ידי ראש ההוצאה לפועל, שבסמכותו רשאי לאשר חקירת החייב על ידי עורך דינו של הזוכה. בנוסף יכול ראש ההוצאה לפועל לזמן עדים ולחייב הגעתם כמו גם חשיפת מסמכים. במקרה בו חייב נחקר ללא הזמנת החקירה על ידי הזוכה, רשאי הזוכה ומוסמך ראש ההוצאה לפועל לקיים חקירת יכולת נוספת בנוכחות הזוכה. פגיעה נוספת שישנה בחייב במסגרת הליך החקירה הנגדית היא העובדה שחקירה זו יכולה להתנהל בפומבי.

זכות הקניין והפרטיות מול הזכות לפרעון חובות

נראה כי חקירת היכולת מהווה פגיעה קשה בזכות הקניין של חייב כמו גם בזכות לפרטיות של החייב. זכויות אלו כבר הוכרו במדינת ישראל כזכויות יסוד שיש לפגוע בהם רק בתנאים מסויימים. מנגד אין זכות שהיא מוחלטת, הפגיעה הנגרמת לזוכה שחייבים לו כספים היא גם כן פגיעה בזכויות יסוד ועל כן באיזון בין הזכות של החייב לפרטיות וקניין עומדת הזכות של הזוכה לקבלת תשלומים המגיעים לו במקרה של חקירת היכולת, עולה הזכות לפירעון חובות על הזכויות של החייב.

לאור המפורט, מומלץ לחייב המתנהל נגדו הליך הוצאה לפועל להיעזר באיש מקצוע המכיר את זכויותיו של החייב ואת ההליך ויוכל לשמור על החייב מפני פגיעות מיותרות במהלך חקירת היכולת.

 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

גביית דמי מזונות בהליך חדלות פירעון

מאת: אלי דורון, עו"ד

במסגרת החקיקה הקיימת, ישנם מספר מנגנונים, המאפשרים לקבל דמי מזונות גם כאשר החייב מצוי בהליך חדלות פירעון. הן החייב והן הנושה/ זכאי למזונות יכולים לממש את זכותם, הן ביחס לסדר נשייתם והן ביחס לזכאות לקבל בסופו של יום את מלוא הסכום שנפסק, לאור העובדה כי צו ההפטר לא חל על חוב מזונות.

מימוש דירת מגורים במסגרת הליך חדלות פירעון

מאת: אלי דורון, עו"ד

חוק חדלות פירעון ביטל את ההגנה, שניתנה בעבר לדירת המגורים של פושט הרגל, ובמקביל העניק הגנה הדורשת הפעלת שיקול דעת משפטי קפדני בעת הבחירה לממש דירת מגורים. מה אומרות על כך פסיקות בית המשפט?

צו הפטר לחייב - מחיקת חובות בהוצאה לפועל

מאת: אלי דורון, עו"ד

בהליך של חדלות פירעון ניתן להגיש בקשה לבית המשפט לקבלת צו הפטר, המעניק פטור לחייב מתשלום חובותיו הקיימים. הצו מגן על החייב מפני הנושים שלו ומונע מהם את האפשרות לנקוט בהליכים משפטיים כלפיו על מנת לקבל בחזרה את החוב שלהם.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.