מאת:

חובות דירקטורים בחברות בקשיים פיננסיים, על סף חדלות פירעון

כפי שפירטנו במאמר "הרחבת אחריות הדירקטור לאור חקיקה חדשה",  סעיף 288 בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי מטיל אחריות על דירקטורים בשל אי פתיחת הליכי חדלות פירעון, במקרים בהם היה מצופה כי יעשה כך. כאמור, מאחר ובתקופה של חדלות הפירעון מתחדד המתח שבין התאגיד בעלי המניות ובין הנושים - חברי התאגיד יעדיפו לרוב לקחת סיכונים כדי לחלץ את התאגיד מהמשבר הכלכלי שאליו נקלע, וזאת גם אם הסיכויים להצלחתם נמוכים או אפילו אפסיים. לעומתם, הנושים כמתבקש יעדיפו לצמצם סיכונים, להקטין הפסדים ולשמור על כספם. לצד זאת קיים החשש ממעשי מרמה והברחת נכסים מצד התאגיד או בעלי העניין בתקופה זו. בתווך, בין הנושים ובין התאגיד ובעלי המניות, מצוי הדירקטוריון. במידה והדירקטור לא פעל לצמצום היקף חדלות הפירעון, והוא ידע או היה עליו לדעת כי התאגיד נמצא בחדלות פירעון, ולא נקט אמצעים סבירים, הרי שרשאי בית המשפט לקבוע שעליו לפצות את הנושים שנפגעו. כיצד יוכל דירקטור להגן על עצמו מטענה שלא פעל לצמצום חדלות הפירעון? מהם האמצעים הסבירים?

 

נקבע כי חזקה על דירקטור שנקט אמצעים סבירים להערכת המצב הכלכלי של התאגיד ופעל כדי שהתאגיד ינקוט באחד הבאים:

1. קבלת חוות דעת מומחה, יעוץ מאנשי מקצוע בתחום שיקום תאגידים.
2. ניהול מו"מ עם נושי החברה כדי להגיע להסדר חוב.
3. נקיטת הליכים לפתיחת הליך של חדלות פירעון.

 

אם הדירקטור פעל באחד משלושת האמצעים הללו יוחזק כדירקטור שנקט אמצעים סבירים לצמצום היקף חדלות הפירעון בהתייחס לסעיף 288. הבעיה כמובן שהמציאות מורכבת על פי רוב, והסיטואציה אינה חד משמעית. קיים קושי לזהות מועד חדלות פירעון בהתנהלות עסקית רגילה, להבדיל מחכמה שבדיעבד ולאחר זמן. בנוסף, זיהוי חדלות הפירעון לא תמיד חד משמעי שכן קיים הבדל בין המבחן הכלכלי תזרימי, למבחן המאזני, כך שלפי דו"חות למועד מסוים ניתן להתרשם כי ההתחייבויות עלו על הנכסים, בעוד שבנקודת זמן אחרת, המצב ייראה הפוךברמה החשבונאית-כלכלית, ישנם הרבה מאוד מרכיבים להערכת יכולת קיומה של החברה כ-"עסק חי", יש הבדלים בין הדו"חות הכספיים, הערכות כלכליות, הערכות שווי ועוד - כך שקשה מאוד לדירקטור לדעת להעריך ולקבוע האם החברה אכן על סף חדלות פירעון.

 

לאור האמור אין ספק, כי החוק מעמיד בפני הדירקטור דרישה להיות ערני ואקטיבי ולפעול במשנה זהירות, תוך התייעצות עם גורמים מקצועיים בתחום העסקי ובתחום חדלות הפירעון.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4.66 ע"י 3 גולשים

עשוי לעניין אתכם

הרחבת אחריות הדירקטור

מאת: ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); צביה שיף, עו״ד

בשנים האחרונות עלה רף הדרישה לאחריות מצד דירקטורים כלפי החברה או התאגיד בו הוא מכהן. על פי חוק החברות ישנן שתי חובות כלליות ומחייבות חובת הזהירות וחובת האמונים. חובת הזהירות, המטילה על הדירקטור את החובה..

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.