מאת:

שני מסלולים עיקריים לחלוקת רכוש קיימים במשפט הישראלי הנקבעים על פי מועד נישואי בני הזוג. עניינם של זוגות אשר נישאו לפני שנת 1974 יידון על פי "חזקת השיתוף בנכסים" כפי שפותחה בפסיקת בתי המשפט בישראל בעוד שזוגות שנישאו לאחר שנת 1974, עניינם ידון על פי חוק יחסי ממון.

 

חוק יחסי ממון קובע: "3(א) לא עשו בני הזוג הסדר ממון, ואם עשו - במידה שההסכם אינו קובע אחרת, יראום כמסכימים להסדר איזון המשאבים לפי פרק זה, ויראו הסדר זה כמוסכם בהסכם ממון בעל תוקף שנתמלאו בו הוראות סעיף 2. אם כך, מספק החוק מאין "פתח" לבני הזוג להחליט ולקבוע בעצמם לגבי רכושם ועל ידי כך למנוע מבית המשפט הדן בעניינם להחליט בחלוקות רכושם. על כן, חשיבותו של הסכם יחסי הממון הינה בהסדרת חלוקת הרכוש והממון בין בני זוג.

 

על ידי הסכם ניתן להגדיר מראש ובאופן ברור זכויותיו ונכסיו של כל אחד מבני הזוג ובכך הופך ההסכם לסוג של חוזה בכתב בו מוסדרים כל ענייני רכוש בני הזוג על פי רצונם האישי של השניים ומבטיח כי במקרה של פרידה, לא תיווצרנה בעיות לגבי חלוקת הרכוש כיוון שבהסכם נקבע מראש איזה חלק מהרכוש יישאר בבעלות האישית של כל אחד מהם במקרה של פרידה ואיזה חלק מהרכוש הינו רכוש משותף ועל כן יחולק בין שני הצדדים במקרה של פרידה. הסכם הממון נדרש להיערך בכתב ויש לאשרו בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. באם מדובר בהסכם ממון שנערך לפני נישואין הזוג, ניתן עקרונית לאשרו גם אצל נוטריון, לאחר שנמצא כי בני הזוג חתמו על ההסכם מתוך רצון חופשי.

 

אם כן, מהם היתרונות המובהקים בעריכת הסכם יחסי ממון?

ראשית, הדרך להסכמה על חלוקת רכוש עבר ועתיד בהסכם יחסי הממון מהווה מבחן חשוב לקשר בין בני הזוג, וכמו כן מלמדת על התמודדותם וצליחתם בכל הנוגע להסכמות בענייני רכוש סבוכים; שנית, להסכם חשיבות מירבית בשמירה על נכסים קודמים. במצב דברים בו בני הזוג מגיעים מרקע כלכלי שונה או מתחתנים בשנית ועל כן צברו נכסים מנישואים קודמים, הסכם יחסי הממון שומר באופן ברור על רכושם מלפני הנישואין. יתרון נוסף מקנה הסכם יחסי הממון כאשר מדובר בנישואין מאוחרים של בני זוג אשר הספיקו במהלך השנים לצבור נכסים וכספים.

 

במקרה של ידועים בציבור, נדרש לערוך הסכם יחסי ממון לצורך הסדרת ענייני הרכוש בין בני הזוג, זאת על מנת למנוע מצב בו יאלצו לחלוק רכושם שווה בשווה עם בני זוגם גם כאשר לא זאת היתה כוונתם. בהמשך ישיר ניתן למצוא יתרון נוסף בעריכת הסכם יחסי ממון כאשר בני זוג מגיעים לקשר עם ילדים מנישואים קודמים, במקרה זה ההסכם יכול למנוע חששות בדבר פגיעה כלכלית בילדים מנישואים אלו בעת גירושין/לאחר פטירה. יש להתייחס גם לנושא גט בעת גירושי בני זוג. במצב דברים בו קיים הסכם בין השניים הוא מונע באופן ברור עיכוב גט המהווה לעיתים קרובות אמצעי לחץ וסחטנות כלפי הצד הנגדי. כמו כן, ההסכם מנטרל כל חשש כי מדובר ב-"נישואים כלכליים". יתרון נוסף ביצירת הסכם יחסי ממון הינו הפרדה רכושית בכל הנוגע לחובות וע"י כך מניעת סיטואציה אפשרית בה אחד מבני הזוג נקלע לחובות ונושים מבקשים לגבות מבן זוגו את חובו שלו. עוד יתרון מצוי להסכם כאשר בני הזוג או מי מהם מבקש להגן על רכושו מסיבות עסקיות/מסחריות, הבטחת המשך החזקה בנכס מסוים המיוחס לו.

 

לסיכום הדברים...

אם כך, בהעדר יחסי ממון, נתון הזוג לקביעתו של בית המשפט בכל הקשור לחלוקת רכוש - החלטתו של ביהמ"ש אינה נקבעת על פי רצונם של הזוג, לא בעבר ולא היום אלא על ראיות והוראות חוק לעניין זה. גירושין בין בני זוג הינם דבר קשה לכשעצמו. הסכם יחסי הממון, תפקידו לצמצם מחלוקות בעת פרידה ע"י הבטחה מוקדמת באשר לזכויות הצדדים. בהסכם הכל גלוי, ידוע ומוחלט. ההסכם מבטיח לבני הזוג את עתודותיהם הרכושיות ובכך מנטרל חששות וספקות מיותרים. בעת חתימה על הסכם יחסי הממון בני הזוג קובעים לעצמם ומחליטים יחד על התנהלות חייהם המשותפים ובכך נמנעים סכסוכים רבים, פגיעה בילדים או יורשים אחרים, אי הבנות, סחטנות ועוד.

 

>> זקוקים לייעוץ אישי ופרטני בנושא? פנו אל מחלקת דיני המשפחה של משרדנו, לחצו כאן.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 4 גולשים

עשוי לעניין אתכם

סכסוך משפטי בתוך המשפחה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח)

משרדנו יידע לקבל שליטה על הסכסוך המשפחתי, להוציא מהמשוואה פרמטרים אמוציונליים לא רלוונטיים העלולים לפגוע בלקוח המשרד ולפעול לטובת המתחייב בתבונה ובזהירות מרבית.

העברת כספים בתוך המשפחה בימי הקורונה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח)

משרדנו מתמחה בעריכת הסכמים דוגמת הסכמי הלוואה או הסכמי מתנה תוך שמירה על האינטרסים של כל בני המשפחה בתקופה רגישה זו - לחצו כאן לפרטים נוספים.

סכסוך בין זוגות חד-מיניים

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח)

משרדנו מתמחה בכל הנוגע בעולם המשפט החל על זוגות חד-מיניים, בקיא בכל הקשור בהתקשרות חוזית בין בני זוג מאותו מין ובאותה נשימה בקיא בטיפול בבעיות, סכסוכים, פירוק שיתוף, הליכים משפטיים, משמורת ילדים, טיפול בנכסים משותפים ועוד.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.