מאת:

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מצביעים על כך שתוחלת החיים של האדם מתארכת עם השנים - יוצא שיותר ויותר אלמנים או אלמנות מאריכים ימים, לפעמים הרבה מעבר לבן הזוג האחר, מה שמאפשר להם לפתוח פרק חדש בחייהם, להקים זוגיות חדשה, לפעמים להביא ילדים נוספים לעולם ולבנות בית נוסף בישראל.
 

מצב דברים זה מביא זוגות רבים, החיים שנים ארוכות יחד ואשר להם ילדים ונכסים משותפים, למסקנה לפיה עליהם להגדיר את שיעשה בנכסים שצברו, היה ומי מהם ילך לעולמו. בני הזוג, אשר אינם יודעים מה יוליד יום, מבקשים להגדיר את העתיד ולהבטיח כי לאחר פטירתם לא יווצר מצב בו למשל בן הזוג הנותר/ת בחיים יעביר את הנכסים במתנה לבן הזוג החדש, לילד אהוב, למטפל או שיבצע פעולות אחרות שאינן מתיישבות עם האינטרסים של הנוגעים בדבר. שני בני הזוג יודעים כי בחלוף הזמן שינויים רבים יכולים להתעורר, הם גם מבינים כי אחד מבני הזוג יישאר בחיים וכי זה, בחלוף השנים, ייתכן וייהפך לדמנטי, ייתכן וצלילותו תפגע, מה שעלול לגרום לו לעשות מעשה פזיז, מעשה הנוגד את רצונם האמיתי של בני הזוג. את כל אלה יכולים בני הזוג למנוע בעוד הכל ברור ותקין, בעוד הם צלולים, בעוד הם מסוגלים לקבל החלטות ברורות באשר לנכסים המשותפים אותם הם צברו - זאת ניתן לעשות בדרך של עריכת צוואה זוגית חכמה ומתוחכמת. מטעם זה, יותר ויותר ישראלים מגלים את מנגנון הצוואה הזוגית ומחליטים הם בעודם בחיים, בריאים וצלולים, לערוך צוואה אשר תבטא את הסכמת בני הזוג יחדיו, לעניין הנכסים המשותפים ואופן חלוקתם לאחר פטירת מי מהם או פטירת שניהם.
 

מהי למעשה צוואה הדדית?

צוואה הדדית הינה צוואה המבטאת רצון והחלטה משותפת של בני זוג - בסיס הצוואה ומהותה הינו כי התנאים וההסדר שנקבעו במשותף על ידי בני הזוג בחייהם ימשיכו לחייב את בן הזוג הנותר בחיים לאחר פטירתו של בן זוגו. הכלל הרגיל בענייני צוואות הוא שכל אדם רשאי לשנות את צוואתו בכל עת כאוות נפשו. יתרה מכך, אדם אינו יכול להתחייב שלא לשנות את צוואתו בעתיד וגם אם יתחייב לכך, לא יהיה להתחייבותו זו כל תוקף. לעומת זאת, ההסדר של צוואה הדדית מאפשר לבני זוג המעוניינים בכך, להסכים להתחייב אחד כלפי השני לא לשנות את צוואתם לאחר שאחד מהם ילך לעולמו. התחייבות כזו, שנערכה בצוואה הדדית בהתאם לתנאים הקבועים בחוק הירושה, תהיה מחייבת ותמנע את שינוי הצוואה על ידי בן הזוג הנותר בחיים. המטרה העיקרית שלשמה נועד ההסדר החוקי של צוואה הדדית, היא לאפשר לבני הזוג להסכים ביניהם שלאחר פטירתו של אחד מהם, לא יוכל בן הזוג השני להחליט להוריש את כל הרכוש שהוא ירש מבן זוגו לצד שלישי, כמו למשל לבן זוג חדש שהוא הכיר או לילדים חדשים שנולדו לו. בהקשר זה חשוב לציין, שכל עוד שני בני הזוג הינם בחיים, יכול כל אחד מהם לשנות את צוואתו ובלבד שהוא מודיע לבן זוגו על השינוי, ובכך נותן גם לבן הזוג אפשרות לשנות צוואתו כרצונו ולמעשה בכך מתבטלת הצוואה ההדדית. אולם לאחר שאחד מבני הזוג הלך לעולמו, אם ערכו בני הזוג צוואה הדדית, בן הזוג הנותר בחיים לא יוכל עוד לשנות את צוואתו, אלא אם כן הוא מחזיר לעיזבון את כל מה שהוא קיבל בירושה מבן הזוג שנפטר, על פי הצוואה. צוואה הדדית יכולה להיעשות הן במסמך אחד והן בשני מסמכים נפרדים, ובלבד שהם מבטאים רצון משותף של הצדדים ונערכו בהתאם לתנאים שנקבעו לכך בחוק הירושה.
 

חשוב לדעת...

למרות היתרונות הרבים שיש בצוואה הדדית, חשוב לדעת שהיא לא נותנת הגנה מלאה מפני מצב שבו לאחר פטירתו של אחד מבני הזוג, בן הזוג הנותר בחיים יוכל להעביר את כל הנכסים המשותפים לצד שלישי. צוואה הדדית מונעת את האפשרות לשנות צוואה קיימת אך היא אינה מונעת את האפשרות של בן הזוג הנותר בחיים "לבזבז" את כל הנכסים המשותפים או לתת אותם במתנה לכל מי שהוא רק רוצה בימי חייו. על מנת להתמודד עם קשיים אלה, ניתן ומומלץ לקבוע בצוואה ההדדית מנגנונים מפורטים יותר של שמירה על הרכוש המשותף לאחר פטירתו של אחד מבני הזוג. כך למשל, ניתן לקבוע שנכסים משותפים מסוימים ימשיכו להתנהל באמצעות מנהל עזבון או שפעולה בנכסים אלה תחייב אישור של מנהל עזבון. בפרט, ביחס לנכסי מקרקעין, ניתן לקבוע בצוואה שלאחר פטירתו של אחד מבני הזוג תירשם הערה בלשכת רישום המקרקעין, אשר תאסור על בן הזוג הנותר בחיים להעביר את הזכויות שהוא ירש בנכס או לקבוע תנאים שבהם הוא יוכל להעביר את הזכויות. כמובן איש אינו יודע את יום פקודתו ואיש אינו יודע מה יעלה בגורל בן זוגו לאחר לכתו, אולם יש להניח שכל אחד היה רוצה, מחד, למנוע קרבות ירושה וסכסוכים בתוך המשפחה, ומאידך, לדעת שבן הזוג שנותר בחיים אחרי לכתו לא יעביר את הנכסים המשותפים שצברו שניהם במהלך החיים המשותפים אל מחוץ למשפחה.
 


תכנון צוואה מוקפד ומקצועי

תכנון וניסוח מוקפד של הצוואה על ידי עורך דין המומחה לדיני ירושה ועריכת הסדרים נכונים מראש, יעזרו למנוע מצבים בלתי רצויים מסוג זה ויעזרו בשמירה על שלום ואחדות המשפחה. נוסיף, כי אל תוך הצוואה ההדדית, ניתן לבנות מנגנונים מורכבים יותר, לרבות מנגנוני נאמנות ומנגנונים אחרים, אשר יבטיחו את מימוש הצוואה בהתאם לכוונת הצדדים. בנוסף, יש לקחת בחשבון גם שיקולי מס וגם אלה חייבים לבוא לידי ביטוי במסגרת הצוואה.

 

>> למידע נוסף בנושא צוואות, לחצו כאן.
>> זקוקים לשירותיו של עו"ד משפחה מנוסה? לחצו כאן.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 2 גולשים

עשוי לעניין אתכם

סכסוך משפטי בתוך המשפחה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח)

משרדנו יידע לקבל שליטה על הסכסוך המשפחתי, להוציא מהמשוואה פרמטרים אמוציונליים לא רלוונטיים העלולים לפגוע בלקוח המשרד ולפעול לטובת המתחייב בתבונה ובזהירות מרבית.

העברת כספים בתוך המשפחה בימי הקורונה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח)

משרדנו מתמחה בעריכת הסכמים דוגמת הסכמי הלוואה או הסכמי מתנה תוך שמירה על האינטרסים של כל בני המשפחה בתקופה רגישה זו - לחצו כאן לפרטים נוספים.

סכסוך בין זוגות חד-מיניים

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח)

משרדנו מתמחה בכל הנוגע בעולם המשפט החל על זוגות חד-מיניים, בקיא בכל הקשור בהתקשרות חוזית בין בני זוג מאותו מין ובאותה נשימה בקיא בטיפול בבעיות, סכסוכים, פירוק שיתוף, הליכים משפטיים, משמורת ילדים, טיפול בנכסים משותפים ועוד.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.