מאת:

צו הגנה הינו סעד זמני הניתן על ידי בית דין למשפחה מתוקף החוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א (1991). מטרתו של צו ההגנה להרחיק את בן הזוג התוקפן והאלים מבני המשפחה המותקפים.

 

את הצו יכולים לבקש מן הערכאה השיפוטית (בית משפט לענייני משפחה / בית משפט השלום / בית הדין הדתי המוסמך) בן משפחה, היועץ המשפטי לממשלה או פקיד סעד שנוכח כי קיימת אלימות כלפי קטינים. במסגרת צו ההגנה, בסמכותה של הערכאה השיפוטית להשתמש באמצעים דרסטיים: להרחיק אדם ממקום מגוריו של בן משפחתו המוגן או לאסור עליו להימצא במרחק מסוים ממקום המגורים, אף אם יש לאדם זה זכות כלשהי בבית או בדירה הנ"ל; לאסור על אדם להטריד את בן משפחתו בכל דרך ובכל מקום ולאסור על אדם לפעול בכל דרך המונעת או מקשה על שימוש בנכס המשמש כדין את בן משפחתו אף אם יש לו זכות כלשהי בנכס; להורות לאדם המחויב בצו (לאחר קבלת תסקיר מפקיד סעד) לייתן התחייבות שיקבל טיפול מגורם שיקבע על ידי בית המשפט.

 

בנוסף, עם מתן צו הגנה, נאסר על המחויב בצו להחזיק או לשאת נשק. אך, במקרים מיוחדים המפורטים בחוק, רשאי בית המשפט להתיר לאדם המחויב בצו להחזיק או לשאת נשק. צו הגנה אף יכול לחייב את בן המשפחה האלים לקבל טיפול אצל גורם טיפולי. כן, אפשרי שהצו יכיל דרישה לערובה הן לקיומו של הצו והן להתנהגות טובה או כל הוראה אחרת הדרושה לדעת בית המשפט להבטחת שלומו ובטחונו של בן משפחה.

 

הצו יינתן באחד מהמקרים הבאים:

1. בסמוך לפני הגשת הבקשה נהג האדם באלימות בבן משפחתו, ביצע בו עבירת מין או כלא אותו שלא מרצון. החוק אינו דורש שמעשה האלימות יהיה חמור דווקא.
2. התנהגותו של האדם נותנת בסיס סביר להניח כי הוא מהווה סכנה גופנית ממשית לבן משפחתו או שהוא עלול לבצע בו עבירות מין.
גם איומים לבצע מעשה אלימות או עבירת מין מצדיקים את הוצאת הצו.
3. האדם התעלל בבן משפחתו התעללות נפשית ממשית או התנהג באופן שאינו מאפשר לבן משפחתו ניהול סביר ותקין של חייו.

כאמור, צו הגנה, הינו צו זמני הניתן לתקופה מקסימלית של 3 חודשים, וניתן להאריכו לתקופה כוללת של 6 חודשים, ובמקרים חריגים אף לשנה. 
הפרת צו ההגנה מהווה עבירה פלילית שלצידה עונשים כבדים.

 

חשוב לציין כי ביהמ"ש אינם מתייחסים לסעד זמני בקלות ראש, בפסיקה נקבע לא אחת כי הענקת ההגנה לפי חוק למניעת אלימות במשפחה התשנ"א-1991, תינתן במקרים חריגים ומצומצמים – של סכנה ממשית או חשש כבד המעמיד את בן המשפחה בסכנה ממשית או אם בן המשפחה אינו מאפשר לו חיים סבירים ותקינים בבית. עוד נקבע כי יש להיזהר שלא ליתן צווים שכאלה ולעשותם, משניתנו, אמצעי לחץ להשגת יתרונות במערכת היחסים הכוללת וכן כי לא יינתן הצו בשל אוירה קשה ומתוחה בבית, המאופיינת למשפחה הנמצאת במשבר.

 

טקטיקה ידועה בדיני משפחה או במאבק הגירושין בפרט, היא שימוש במירוץ הסמכויות על מנת להשיג יתרון על בן הזוג, המירוץ להשיג את היתרון הוא מירוץ הסמכויות, ובית המשפט העליון קבע כללים מנחים כיצד יש לפעול במקרים של התנגשויות בין שתי הערכאות. אלא שבמקרה של בקשה לצו הגנה יכול מבקש הצו לפנות לכל ערכאה שיפוטית, אף אם עניינו כבר נידון באחת מן הערכאות השיפוטיות האחרות. כאמור, על פי החוק, "בית המשפט" המוסמך הינו בית משפט השלום, בית המשפט לענייני משפחה, וכן בית דין דתי לגבי צדדים שבעניינם הוא מוסמך לדון, ונקבע כי בהליך על פי חוק זה בית משפט לא יימנע מלדון או מלתת סעד בעניין, מחמת זה בלבד שהעניין מתברר בהליך אחר ו/או שנטענה טענה של העדר סמכות מקומית ו/או שאדם התנה על זכותו על פי חוק.

 

* זקוקים לסיוע משפטי במקרה של עבירות אלימות במשפחה? לחצו כאן.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 4 גולשים

עשוי לעניין אתכם

סכסוך משפטי בתוך המשפחה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח)

משרדנו יידע לקבל שליטה על הסכסוך המשפחתי, להוציא מהמשוואה פרמטרים אמוציונליים לא רלוונטיים העלולים לפגוע בלקוח המשרד ולפעול לטובת המתחייב בתבונה ובזהירות מרבית.

העברת כספים בתוך המשפחה בימי הקורונה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח)

משרדנו מתמחה בעריכת הסכמים דוגמת הסכמי הלוואה או הסכמי מתנה תוך שמירה על האינטרסים של כל בני המשפחה בתקופה רגישה זו - לחצו כאן לפרטים נוספים.

סכסוך בין זוגות חד-מיניים

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח)

משרדנו מתמחה בכל הנוגע בעולם המשפט החל על זוגות חד-מיניים, בקיא בכל הקשור בהתקשרות חוזית בין בני זוג מאותו מין ובאותה נשימה בקיא בטיפול בבעיות, סכסוכים, פירוק שיתוף, הליכים משפטיים, משמורת ילדים, טיפול בנכסים משותפים ועוד.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.