מאת:

מלחמת רשות המסים בענף הזהב ותופעת החשבוניות הפיקטיביות

בשנים האחרונות, אנו העוסקים בתחום המס באופן יום-יומי, רואים במחוזותינו עלייה משמעותית בהיקף עבירות מע"מ בענף הזהב.
העבירות המרכזיות בהן נחשדים נישומים הינן שימוש ו/או רכישה של חשבוניות "פיקטיביות".

 

ידוע לנו כי רשות המסים בשילוב משטרת ישראל עושה מאמצים רבים לאתר את העוסקים בדבר, שכן על פי נתוני הרשות מדובר על הפסדים של מיליארדי ש"ח לקופת המדינה. כידוע, למדינת ישראל אין מקורות להפקת זהב, לכן רשות המסים פועלת למגר את תופעת הברחות הזהב מהרשות הפלסטינית וירדן, מה שמכונה "הזהב השחור". תופעת הזהב השחור מתמקדת בעיקר בשני מקורות לזהב: זהב בצורת מטילים המוברח דרך מעברי גבול ומגיע לישראל באמצעות מפיצים וזהב שבור ותכשיטים ישנים ("ברוכים") שעוברים תהליך זיקוק ומופצים לסוחרים. השחקנים המרכזיים בענף הזהב הינם ספקי הזהב - אנשי הרשות - המוכרים למפיצים ישראלים ללא כל תיעוד; חברות קש על שמן נפתחים תיקי העוסק, המציגות כאילו מדובר בתהליך מוסדר; חברות זיקוק העמודות מאחורי חברות הקש; ויצואני הזהב אשר רוכשים את הזהב הטהור ומקבלים חשבונית הנחזית להיות חשבונית מס אמיתית שבגינה מבקשים הרוכשים זיכוי מס תשומות. העברת הכספים נעשית באמצעות חברות שנותנות שירותים ומעבירות כספים ללא כל תיעוד חשבונאי.
 

תופעת החשבוניות הפיקטיביות

תופעת החשבוניות הפיקטיביות היא מהנפוצות במדינת ישראל, בין היתר בשל הקלות שניתן לבצעה. היא עוברת בדרך כלל דרך הקמת חברות פיקטיביות (חברות קש שבדרך כלל נרשמות על שמם של "קופים") ו/או חברות אמיתיות שמספקות את החשבוניות הפיקטיביות, רוכש/ים של החשבוניות הללו ותשלום עמלה שמנה למנפיקי החשבוניות הפיקטיביות. החלק "הפיקטיבי" בחשבוניות נוצר כאשר החשבוניות לא משקפות עסקאות שנעשו בפועל - אין כלל קונה ומוכר או מתן שירות כלשהו מאחורי החשבונית - וכל מטרת החשבונית היא לאפשר למקבלה לקזז מס שלא כדין. המקרה "הפחות חמור" נוצר כאשר נותן החשבוניות "מנפח" באופן מלאכותי את הסכום הנקוב על מנת לאפשר קיזוז גבוה יותר.

 

נשאלת השאלה מה דינו של מוציא החשבוניות, שהרי הוא מחויב לדווח על העסקאות שלכאורה ביצע.
ובכן, בדרך כלל אותו מוציא חשבוניות מקזז את העסקאות מול חשבוניות פיקטיביות אחרות על שם חברות שבבעלותו, כך נוצרת שרשרת סבוכה שקשה לחשוף אותה כפי שקורה בתחום הזהב.

 


ניכוי מע"מ תשומות פיקטיבי

הבעיה העיקרית שנוצרת לנישומים, מתרחשת כאשר רשות המסים פותחת בחקירות כנגד חברה המנכה מע"מ תשומות פיקטיבי ובתיק החקירה מופיעות חברות אשר סיפקו שירות אמיתי לחברה, ברם הן הופכות לחשודות. במצב כזה חשוב מאוד, להיוועץ בעורך דין מומחה מאחר ומדובר בחשד חמור היכול להוביל לסנקציות משמעותיות. כאמור, קיזוז החשבוניות הפיקטיביות הינה תופעה רחבה מאוד בפרט בתחום הזהב בו הרווחים מלכתחילה נמוכים מאוד. לפיכך, פעמים רבות עוסק פלוני רוכש את הטובין ממי שאינו עוסק או ממי שמבריח זאת בדרכים עקלקלות, ולכן לא משולם מע"מ בגין העסקה. במקרים אלה, כאשר העוסק הפלוני מוכר את הטובין לעוסק אחר, הוא חייב בתשלום מס ערך מוסף, ונוצר לו "תמריץ" לנסות לנכות ממס העסקאות תשומות פיקטיביות.
 

מלחמת רשות המסים בתופעה

כתוצאה מהאמור רשות המסים מנסה להילחם בתופעה זו שנים רבות.  בשל כך רשות המסים על פי תקנות שתוקנו לאחרונה, מועבר נטל תשלום המע"מ במכירת מתכות שונות ובכלל זה זהב לידי הקונה (תקנה 6ז' לתקנות מס ערך מוסף, התשל"ו-1976), בניגוד לחובה המוטלת בדרך כלל על המוכר, דבר אשר נועד על מנת לנטרל את השימוש בחשבוניות פיקטיביות בענף המתכות. מנהל רשות המיסים אמר בעניין זה כי: "היפוך האחריות להוצאת חשבונית מס בעסקאות בין עוסקים בענף הזהב, יביא לצמצום ניכר בתופעת החשבוניות הפיקטיבית בענף וישתלב בשורת מהלכים בהם נוקטת רשות המסים במסגרת המאבק הכולל שהיא מנהלת כנגד השימוש בחשבוניות פיקטיביות הגורע מיליארדי שקלים מקופת המדינה".

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 2 גולשים

עשוי לעניין אתכם

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

מסלול אדום לבוקרים, בעלי עדרי בקר בקו העימות

מאת: אלי דורון, עו"ד

את התביעות במסלול האדום יש לקדם ללא דיחוי, מועד הגשת התביעות נגזר משורה של פרמטרים, אם כי אין בנמצא צורך ב"הפסקת פעילות" שכן התקנות אינן דורשות הפסקת פעילות בענף החקלאות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.