מאת:

תאגיד שעיקר עיסוקו הוא החזקת אמצעי שליטה בתאגידים אחרים, ושאינו עוסק ישירות בפעילויות כלכליות אחרות מהווה חברת החזקות. חברות החזקות בישראל זכאיות בחסות החוק לפטור ממס על הכנסות מסוימות כפי שיפורטו במאמר זה.

מטרת הטבות המס כפי שיצוינו להלן הנה לשפר את כושר התחרות של מערכת המס הישראלית אל מול מערכות מס בעולם, לעודד הקמת מרכזי ניהול של חברות רב לאומיות (חברות זרות) בישראל ובכך למשוך לארץ משקיעים זרים וכתוצאה מסתברת להגדיל את היצע מקומות העבודה במשק הישראלי ולהגדיל את הביקוש לשירותים מצד גורמים זרים.

סעיף 67ג לפקודת מס הכנסה קובע, כי על מנת שחברת החזקות תחשב "חברת החזקות ישראלית" יש צורך בהתקיימותם של מספר תנאים ואלו עיקרם:
1. החברה התאגדה בישראל והשליטה על עסקיה וניהולם מופעלים בישראל בלבד;
2. היא אינה חברה ציבורית ואינה מוסד כספי;
3. היא אינה חברה משפחתית ואינה חברה שקופה;
4. במשך 300 ימים או יותר בכל שנת מס, החל משנת המס שלאחר השנה שבה התאגדה, השקעתה המקורית במניות החברות המוחזקות, בתוספת יתרת הלוואות שנתנה לחברות מוחזקות, לא פחת מ-50 מיליון שקלים חדשים. בנוסף, השקעתה המקורית במניות החברות המוחזקות, בתוספת יתרת הלוואות שנתנה לחברות מוחזקות, הוא לכל הפחות 75% מהמחיר המקורי של כלל נכסיה;
5. לא הייתה לה הכנסה לפי סעיף 2(1) (הכנסה מעסק), למעט הכנסה בעבור שירותים שנתנה לחברות המוחזקות;
6. הודיעה החברה לפקיד השומה בתוך 90 ימים מיום התאגדותה, כי ברצונה שהוראות "פטור השתתפות לחברת החזקות ישראלית" יחולו עליה.

סעיף 67 ד' לפקודה מגדיר את התנאים להגדרת חבר בני אדם כ"חברה מוחזקת":
1. הוא תושב חוץ שמקום מושבו במדינה שיש לישראל אמנת מס עמה והוא מגיש באותה מדינה דוח על הכנסותיו, או שהוא תושב חוץ שמקום מושבו במדינה ששיעור המס החל בה על הכנסות של חבר-בני-אדם מפעילות עסקית היה 15% או יותר;
2. 75% או יותר מהכנסתו בשנת המס, שהופקה או שנצמחה מחוץ לישראל, הינה הכנסה מעסק {סעיף 2(1)};
3. עלות נכסיו בישראל אינה עולה על 20% מהעלות של כלל נכסיו בכל שנת המס;
4. הכנסתו בשנת המס, לרבות ממכירת מקרקעין או זכויות באיגוד מקרקעין, שהופקה או שנצמחה בישראל, אינה עולה על 20% מכלל הכנסותיו בשנת המס.

עבור חברות לגביהן מתקיימים התנאים שלעיל לעניין חברת החזקות וחברה מוחזקת, יצר המחוקק מנגנון הטבות מס, זאת במטרה לעודד הקמתן של חברות החזקות ישראליות, נתון אשר ימשוך ארצה משקיעים זרים וכתוצאה מסתברת יגביר את הביקוש בישראל לעובדים בתחום מתן השירותים.

להלן ההטבות להן זכאית חברת החזקות ישראלית:

- חברת החזקות תהא פטורה ממס בגין רווח הון שנוצר ממכירת מניה מזכה. (מניה מזכה הינה מניה המהווה חלק ממניות בחברה מוחזקת המקנות זכות לרווחים בשיעור של 10% לפחות, ואשר הוחזקו בידי חברת החזקות ישראלית במשך 12 חודשים רצופים לפחות);

- פטור ממס בגין דיבידנד שקיבלה בשל בעלות במניה מזכה, אם חולק במהלך תקופה שלא פחתה מ-12 חודשים רצופים שבה הייתה חברת ההחזקות הישראלית בעלת מניות מהותית (מי שמחזיק ב-10% לפחות באחד או יותר מסוג כלשהו של אמצעי השליטה בחברה) בחברה המוחזקת;

הלכה למעשה, ההטבות שלעיל מעודדות הזרמתם של כספים לתוך מדינת ישראל על ידי משקיעים זרים. כמו כן, חברות החזקות ישראליות יהיו פטורות ממס בגין ריבית, דיבידנד ורווח הון מניירות ערך הנסחרים בבורסה בישראל ובגין ריבית והפרשי הצמדה שקיבלה ממוסד כספי (לדוגמא בנקים).

דיבידנד שקיבל בעל מניות תושב חוץ מחברת החזקות ישראלית יחויב במס בשיעור של 5% בלבד. הטבה זו ניתנת אף לאדם תושב ישראל, אם החזיק במניות חברת החזקות ישראלית בטרם היה לתושב ישראל לראשונה (עולה חדש) או בטרם היה לתושב חוזר  (Toshav Hozer).

לעומת זאת, דיבידנד שקיבל בעל מניות תושב ישראל מחברת החזקות ישראלית יחויב במס בשיעור הנע בין 20% ל - 29%, תלוי אם מקבל הדיבידנד הוא יחיד או חברה, כמו גם בסוג ההכנסה ממנה חולק הדיבידנד. יתר על כן, תושב ישראל שהינו בעל מניות בחברת החזקות ישראלית, במישרין או בעקיפין, יראו אותו כאילו קיבל דיבידנד, והוא יחויב במס בגין חלקו היחסי ברווחים שלא חולקו. כלומר, המחוקק מתיר מיסויה של חלוקת דיבידנד אף אם זו לא התבצעה בפועל.

נראה אפוא כי טמון פוטנציאל רב בהטבות המס הניתנות לחברות החזקות ישראליות לשם משיכת משקיעים זרים לישראל, הקמת מרכזי ניהול בינלאומיים של תושבים זרים ושיפור היצע העבודה במשק הישראלי.

יחד עם זאת, בטרם תפעלו לשם קבלת ההטבות כאמור, מומלץ להיוועץ בעו"ד הבקיא בתחום המיסים, בכדי שיפרוש בפניכם את הסוגייה העולה על כל היבטיה, שכן מאמר זה אינו ממצה את הסוגיה שבנדון עד תום ואינו נועד לשמש תחליף לייעוץ משפטי ו/או חוות דעת משפטית.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

מועד הגשת התביעות במסלול האדום

מאת: אלי דורון, עו"ד

בהתאם לסעיף 36 לחוק מס רכוש וקרן פיצויים התשכ"ח 1961, תביעה לפיצוי בגין נזק עקיף במסלול האדום תוגש תוך שלושה חודשים מקרות הנזק. אך מאחר ומלחמת חרבות ברזל נמשכת כבר חודשים ארוכים הובהרו פרטים נוספים.

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.