מאת:

העיקרון המנחה במשפט העבודה הוא כי העובד בדרך כלל נמצא בעמדת מיקוח חלשה יותר ממעבידו. לשם כך, נחקקו חוקי מגן המקנים תנאי עבודה מינימאליים לעובדים, כלומר, תנאי סף בחוזה העבודה. המאפיין המרכזי של חוקי המגן הוא היותם קוגנטיים – היינו, מדובר בזכויות אשר המעביד לא יכול להתנות עליהן ואילו העובד לא יכול לוותר עליהן.

שורה של פסקי דין דנו בעיקרון הקוגנטיות ולא אחת נאמר כי משפט העבודה מתייחס בחשד רב לכל ויתור מצד השכיר ואף יודע לנקוט צעדים כדי לאסור ויתור מעין זה. כך למשל, בדיון לג/12-3 (ארצי), צ'יבוטרו נ' אטלקה פד"ע ד 173, נקבע כדלקמן: "זכות שהוקנתה לעובד מכח חוק הבא להגן עליו אינה ניתנת לויתור, לא ויתור מפורש ובוודאי שלא ויתור מכללא. התפישה כי אף בדיני עבודה יש להעמיד בראש סולם הערכים את קדושת רצון ההתקשרות של הצדדים אינה מקובלת עוד... הוראות חוק אלה, המקנות זכויות לעובד, נתונות להשגחתו של מנגנון הפיקוח הממשלתי, והמפר אותן עשוי לתת על כך את הדין במשפט פלילי. מכאן שויתור על זכות מעין זו מהווה פגיעה בסדר הציבורי, ואין לו תוקף מחייב. וכשם שידו לא הייתה ביצירת הזכות, בקיומה, בשמירה עליה, כן לא יוכל העובד למחוק אותה במחי יד. ודין אחד לויתור לנעשה מראש, בשעת קיום יחסי העבודה, או לאחר שנותקו" (ההדגשה אינה במקור – י.ב.).

לאחרונה, בד"מ (ת"א) 52253-10-13 דאוד מנצור נ' המכללה הארצית להכשרה מקצועית סכנין בע"מ, בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב דן בעניינו של עובד (להלן: "התובע") אשר פרש מעבודתו כמורה במסגרת הסדר לפרישה מוקדמת ובינו לבין מעבידו נחתם הסכם פשרה והודאת סילוק. כשנה לאחר מכן נתן בית הדין הארצי לעבודה פסק דין בסכסוך קיבוצי, שהורה על פיצוי בגין ניכוי ביתר משכרם של מורים שהתובע נמנה עליהם. כלומר, לתובע קמה זכות בדיעבד. השאלה שעלתה היא, האם זכאי התובע לאותו פיצוי או שמא ויתר על כך מראש במסגרת חתימתו על הסכם הפשרה והודאת הסילוק?
במקרה דנן, זכאותו של התובע לפיצוי כספי נולדה רק לאחר חתימתו על כתב הויתור, מכאן שלא ידע הוא אודות ההליכים התלויים והעומדים בבית הדין הארצי לעבודה בעניין ניכוי ביתר משכר המורים, ועל הזכות שעשויה להיווצר לו מהם.   

בית הדין קיבל את התביעה וקבע כי ויתור על חלק משכר העבודה כמוהו כויתור על זכות קוגנטית ועל כן אינו תקף, במיוחד במקרה זה, בו התובע לא ידע כי עשויה לקום זכות כספית לטובתו ומשכך בודאי שלא ויתר עליה באופן מודע ומכוון כנדרש. הלכה היא בבתי הדין לעבודה שניתן משקל מועט לכתבי ויתור של עובדים. "לאור מטרתו של משפט העבודה יש לבחון את נסיבות החתימה על כתב הויתור ובעיקר את המודעות של הצדדים לנאמר בו ולתת לו משקל מה במקרים חריגים בלבד" (דב"ע (ארצי) נו 29-3 תנובה בע"מ נ' אסתר לוסקי, [פורסם בנבו] ניתן ביום 29.3.2008).


לסיכום, ככלל, אין בהסכמים שנחתמים במסגרת סיום יחסי עבודה, לרבות כתבי ויתור, הודאות סילוק או הסכמי פשרה, כדי לפגוע בזכות עתידית שקמה לטובת עובד.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

שינויים בכללים להקצאת אופציות לעובדים

מאת: אלי דורון, עו"ד

משרד האוצר פרסם טיוטה לתיקון כללי מס הכנסה בנושא הקלות מס בהקצאת מניות לעובדים. יחד עם זאת יש לעמוד בתנאים נוקשים לצורך זכאות להטבות אלו. מומלץ להיעזר בייעוץ משפטי לצורך עריכת תוכנית אופציות והגשתה באופן שיעמוד בתנאי הדין.

ביטוח פנסיוני לעובדים זרים

מאת: עמית גרוס, עו"ד

נושא הביטוח הפנסיוני לעובדים זרים, מעורר שאלות רבות, בין היתר, האם עובד זר זכאי להפרשות פנסיוניות? ככל שכן, האם ניתן לבצע הפרשות על שמו? האם עובדים זרים מסתננים זכאים גם כן להפרשות פנסיות? ועוד. במאמר זה, ננסה לענות על השאלות אשר הצטברו במשרדנו מקהל לקוחותינו הרחב.

ייצוג גברים במקרי הטרדה מינית בעבודה

מאת: צוות האתר

למשרדנו ניסיון עשיר בייצוג חברות, גורמים פרטיים וכן עסקיים, בתלונות ו/או תביעות אשר מוגשות על פי החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה כנגד עובדים ועובדות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.