מאת:

פציעה בתאונת סקי באוסטריה – האם ניתן לתבוע, את מי ובאילו נסיבות?

תאונות סקי ונזקי גוף באוסטריה: אתרי הסקי של אוסטריה מושכים אליהם מדי חורף תיירים רבים מכל העולם, הנהנים מהשלג והנופים. ואולם, לצד ההנאה גלום גם סיכון לתאונות. בפועל מתרחשות מאות תאונות סקי מדי שנה – למשל, רק באזור טירול באוסטריה קורות למעלה מאלף תאונות סקי בשנה. כאשר תייר נפצע בתאונת סקי באוסטריה, מתעוררות שאלות משפטיות חשובות: האם ניתן לתבוע פיצויים בגין הפציעה? את מי ניתן לתבוע – גולש אחר, את אתר הסקי, מדריך סקי, או אולי להגיש תביעה דרך חברת ביטוח?
במאמר זה נבאר בהרחבה את האפשרויות המשפטיות בהתאם לדין האוסטרי (בלבד), ונסביר באילו נסיבות ניתן להגיש תביעה, כנגד אילו גורמים, ומהי חשיבות הפנייה לעורך דין מקומי הבקיא בדין האוסטרי. חשוב להבהיר כי אם תאונת סקי מתרחשת באוסטריה, החוק האוסטרי הוא שיחול על בירור האחריות והפיצויים , וככלל ההליך המשפטי יתנהל באוסטריה ולא במדינת המוצא של הנפגע.
 

עקרונות האחריות בנזיקין על פי הדין האוסטרי

בדין האוסטרי, לא כל פציעה מובילה בהכרח לאחריות משפטית. חוק הנזיקין האוסטרי (המעוגן בחוק האזרחי הכללי – ABGB) מחייב שלושה תנאים מצטברים כדי שניתן יהיה לתבוע פיצויים על נזק שנגרם בתאונה:
  1. נזק – קיומו של נזק ממשי (כגון פגיעה גופנית).
  2. מעשה בלתי חוקי – הנזק נגרם בעקבות הפרת חובה חוקית או הפרת חובת זהירות (כלומר פעולה שאסורה או רשלנית).
  3. אשמה (Fault) – על הפוגע שפעל שלא כדין גם לשאת באשמה למעשה, לרוב בצורה של רשלנות או כוונה .
למעשה, סעיף 1295 ל-ABGB קובע באופן כללי שכל מי שגורם בזדון או ברשלנות לנזק בלתי-חוקי לאחר – חייב בפיצוי הנזק, וסעיף 1325 לאותו חוק מסדיר פיצוי נרחב במקרים של נזקי גוף (לרבות פיצוי בגין כאב וסבל, אובדן כושר השתכרות וכד’). אם אחד משלושת התנאים הללו אינו מתקיים – באוסטריה הכלל הוא שכל צד יישא בנזקיו שלו . משמעות הדבר: תאונה מצערת שנגרמת ללא התרשלות או אשמה של גורם כלשהו לא תצמיח לנפגע עילה לתביעת פיצויים, והמקרה ייחשב כ”סיכון עצמי” במסגרת הספורט.
רשלנות בסקי: מרבית תביעות הנזיקין בקשר לתאונות סקי נשענות על עוולת הרשלנות. בהקשר של סקי, הרשלנות נבחנת בין היתר לפי סטנדרטים של התנהגות מצופה מגולש סביר. בתי המשפט באוסטריה מתייחסים לכללי ההתנהגות הבינלאומיים של ארגון FIS (Federation Internationale de Ski) כמעין “כללי זהירות” מקובלים בענף . אף שכללי FIS עצמם אינם חוק מחייב, הפרתם עשויה להוות ראיה לכך שהגולש התרשל וגרם לתאונה באופן בלתי חוקי. לדוגמה, כללי FIS מחייבים גולשים להתאים את מהירותם לתנאי השטח והראות, ולגלוש תמיד באופן שיאפשר להם לעצור או לסטות כדי למנוע התנגשות . עוד נקבע בהם כי בעקיפת גולש אחר יש לשמור מרחק ובטחון, וכי גולש המגיע ממעלה המדרון חייב לנהוג בזהירות כלפי גולשים מתחתיו. הפרת כללים כגון אלה – למשל גלישה במהירות מופרזת או קרובה מדי לגולש אחר – עשויה להיחשב כהתנהגות רשלנית ולא חוקית, ומשכך כבסיס לחבות בנזיקין.
יצוין שלא בכל מקרה תהיה “אשמה” המאפשרת תביעה. למשל, אם גולש סובל לפתע מהתקף לב במהלך הגלישה ומתנגש באחר ללא יכולת שליטה, המעשה ייחשב בלתי- חוקי (כי נגרם נזק מהתנגשות) אך לא יהיה ניתן לייחס אשמה לגולש שהתמוטט, ולכן לרוב לא תהא עילת תביעה נגדו . באופן דומה, ילדים קטנים שעלו למסלול ופגעו במישהו אינם נושאים באחריות משפטית מלאה למעשיהם; עם זאת, על המורים או ההורים המפקחים עליהם חלה חובה למנוע מהם לסכן אחרים, ואם התרשלו בפיקוח ייתכן שאחריות תוטל עליהם . בתאונות רבות, אם כך, המבחן המרכזי הוא האם קיים גורם שנהג בצורה רשלנית או בלתי-סבירה וגרם בכך לפציעה – ובמידה שכן, אותה “אשמה” פותחת את הפתח לתביעת פיצויים.
 

תביעת פיצויים נגד גורם צד שלישי (למשל גולש אחר)

אחד התרחישים הנפוצים ביותר הוא תאונת התנגשות בין שני גולשים (או יותר) על המסלול. במצבים כאלה, עשויה לקום עילה לתביעת נזיקין נגד הגולש האחר שגרם להתנגשות. הדין האוסטרי קובע במפורש כי בהתנגשות שנגרמה באשמה של גולש – אותו גולש יישא באחריות לפצות את הנפגע . למעשה, ההערכה היא שכ-80% מכלל תאונות הסקי נגרמות בעקבות טעות או התרשלות של הגולשים (כגון הערכת-יתר של יכולתם, מהירות מופרזת, חוסר תשומת לב לתנאי הדרך). במקרים אלו, הכלל הבסיסי הוא שמי שגרם לתאונה ברשלנות ובאופן בלתי-חוקי – חייב לשאת בנזקי הפציעה של הנפגע ולשלם לו פיצויים.
כדי להצליח בתביעה נגד גולש אחר, על הנפגע להוכיח כי הגולש הנתבע התרשל או הפר את חובת הזהירות המוטלת עליו. כפי שצוין, הפרת כללי ההתנהגות המקובלים באתרי סקי (FIS) תשמש אינדיקציה חשובה. למשל, אם הנתבע גלש במהירות בלתי סבירה לתנאי המסלול, או שלא שמר מרחק מספק כאשר עקף את הנפגע – אלה יהיו ראיות חזקות לכך שהתרשל. כמו כן, אי-ציות לשילוט אזהרה או לכללי בטיחות מקומיים (כגון כניסה למסלול סגור, גלישה בניגוד לכיוון התנועה במדרון, אי-מתן זכות קדימה בגישות למסלול) יכול לבסס טענה לרשלנות. מנגד, עלול הנתבע לטעון ל”הסתכנות מרצון” מצד התובע – דהיינו שהנפגע ידע את הסיכונים שגלומים בסקי והפציעה נגרמה כתוצאה מסיכון טבעי של הספורט. עם זאת, טענה כזו לא תחסום פיצוי אם יוכח שהפציעה נגרמה עקב הפרת חובה או רשלנות ממשית של הנתבע, מעבר לסיכון הרגיל שבגלישה.
ומה אם שני הגולשים אשמים חלקית? הדין האוסטרי מכיר בחלוקת אחריות במקרים של רשלנות תורמת. אם גם הנפגע עצמו הפר חובת זהירות כלשהי ותרם לתאונה, בית המשפט עשוי להפחית את סכום הפיצויים בהתאם למידת האשמה היחסית של כל צד. לדוגמה, בהתנגשות שבה שני הגולשים לא שמרו מרחק זה מזה, ייתכן חלוקת אחריות (אחוזי אחריות לכל צד) וחלוקת נזק בהתאם.
הליך התביעה: תביעת פיצויים נגד גולש אחראי תתברר במסגרת תביעה אזרחית לפיצויים. את התביעה יש להגיש בבית משפט באוסטריה שלו הסמכות המקומית – בדרך כלל בית המשפט במחוז שבו אירעה התאונה . כך למשל, תאונה באתר סקי בחבל זלצבורג תידון בבית משפט בזלצבורג, בעוד תאונה בטירול תידון בבית משפט בטירול. חשוב לדעת שהן התביעה האזרחית והן כל הליך פלילי (אם נפתח במקביל בעקבות התאונה) יתנהלו באותה סמכות מקומית באוסטריה שבה אירע הנזק . למעשה, אם הפציעה התרחשה באוסטריה אין אפשרות לעקוף את מערכת המשפט האוסטרית – הנפגע לא יוכל בדרך כלל לתבוע פיצויים במדינתו שלו נגד גולש אוסטרי; עליו לתבוע את המזיק בבית משפט אוסטרי, לפי הדין האוסטרי.
במקרים חמורים, ייתכן שיוגש גם הליך פלילי נגד הגולש הפוגע (לדוגמה, אישום בעבירה של גרימת חבלה ברשלנות, במידה והפציעה קשה). ואכן, לאחר תאונת סקי עם נפגעים לעיתים המשטרה המקומית עורכת חקירה ואוספת ראיות. עם זאת, יש להדגיש שהליך פלילי נועד להטיל אחריות פלילית (עונש) ולא לפצות את הנפגע. כדי לקבל פיצויים, על הנפגע להגיש תביעה אזרחית נפרדת. במקרים מסוימים ניתן לצרף את התביעה האזרחית להליך הפלילי באמצעות בקשה להיות “תובע פרטי” בתוך המשפט הפלילי, אך גם אז מומלץ שיוצג על-ידי עורך דין כדי למצות את זכויותיו. בכל מקרה, אין להסתמך על רשויות החוק שיגבו פיצוי עבור הנפגע – עליו לנקוט בהליך האזרחי בעצמו (בעזרת עורך דינו). עוד ראוי להזכיר, כי לפי הדין האוסטרי עזיבת מקום תאונת סקי בלי לסייע לנפגע ובלי למסור פרטים נחשבת לעבירה פלילית חמורה (בדומה ל”פגע וברח” בתאונות דרכים), שעונשה עד 3 שנות מאסר. לכן, לאחר תאונה משמעותית, רוב הגולשים המקומיים יישארו בזירה ויחליפו פרטים – דבר שישרת אחר כך את התביעה האזרחית.
 

תביעה נגד אתר הסקי ומפעילי המתקנים

תסריט נוסף העלול לגרום לפציעות סקי הוא מפגע או כשל בתחזוקת האתר – למשל, מדרון שלא הוכן כראוי, מפגע בשטח המסלול, או תקלה במתקני הרכבל (מעליות סקי). במצבים אלה, האחריות עשויה לעבור מכתפי הגולשים אל מפעילי אתר הסקי (החברה המנהלת את האתר והמסלולים). על פי הדין האוסטרי, למפעיל אתר סקי (מפעילי המסלולים, מעליות הכיסאות והגונדולות וכד’) ישנה חובת זהירות מוגברת כלפי ציבור הגולשים, הידועה כ”חובת הבטיחות בדרכים” או Verkehrssicherungspflicht. חובת זהירות זו מטילה על המפעיל אחריות לדאוג לזירה בטוחה ככל האפשר לגולשים, ולנקוט צעדים סבירים למניעת מפגעים ותאונות . בין היתר, המפעיל חייב לוודא שהמסלולים יהיו מתוחזקים כהלכה, שהמעליות וציוד ההרמה פועלים באופן תקין, שקיימים אמצעי בטיחות וגידור באזורים מסוכנים, וכן שיש שלטי אזהרה והתרעות בפני סכנות בלתי-שגרתיות בשטח המסלול .
אם מפעיל האתר מפר את חובת הזהירות הזו, וכתוצאה מההתרשלות נגרמת פציעה, ניתן לתבוע ממנו פיצויים. כך למשל, אם יתברר שהמדרון היה במצב תחזוקתי גרוע – למשל גבשושיות קרח חריגות, תעלה חשופה או מכשול אחר – והמפעיל לא סימן את המפגע או לא סגר את המסלול, והוא גרם לנפילת גולש; או אם אירעה תקלה בטיחותית במעלית סקי (כגון נתק בחבל הגרירה, כסאות שהשתחררו וכו’) והדבר הוביל לפציעות; במצבים כאלו יישא המפעיל באחריות כי לא סיפק סביבת גלישה בטוחה כפי שחובתו דורשת . למעשה, בדין האוסטרי מפעיל אתר סקי אחראי לפצות נפגעים על “סיכונים א-טיפוסיים” – כלומר, סכנות שאינן חלק מהסיכון הרגיל שגולש סביר מצפה לו . סכנות טבעיות ורגילות של הסקי (כמו קרחות שלג קלות, תלילות המדרון או אפילו נפילות רגילות עקב אובדן שיווי משקל) נחשבות סיכון רגיל בו נושא הגולש עצמו; אך מפגע יוצא דופן או חבוי, או תקלה פתאומית במתקן – אלו ייחשבו סיכונים א-טיפוסיים שהמפעיל אחראי למנוע.
עם זאת, חשוב לציין שהאחריות של מפעילי האתרים אינה בלתי מוגבלת. החוק והפסיקה באוסטריה מבהירים כי המפעיל אחראי לבטיחות המסלולים רק בשעות הפעילות הרשמיות ובתחומי המסלולים המורשים. כלומר, אחריות האתר חלה כאשר הגולשים גולשים בשעות הפתיחה ובתחום המסלול המסומן. מחוץ לשעות הפעילות, או אם הגולש מחליט לצאת מתחומי המסלול המסומן (off-piste), האחריות עוברת אליו – “באחריותך בלבד” כפי שקובע הדין . אם גולש נפצע בשטח פתוח מחוץ לגבולות האתר או לאחר שסגרו את המעליות בסוף היום, סביר להניח שלא יוכל לטעון לרשלנות מצד המפעיל, מאחר וחורג מהשטח והזמנים שעליהם המפעיל שולט.
נוסף לאחריות בנזיקין, כאשר גולש רוכש כרטיס סקי (סקי-פס) נוצרת גם מערכת יחסים חוזית בינו לבין חברת ההפעלה של הרכבל/אתר. במסגרת חוזה זה, המפעיל מתחייב להוביל את הגולש בבטחה במתקני ההרמה (רכבל, מעליות וכד’) אל נקודת היעד . זו התחייבות חוזית מרכזית – להסיע את בעל הכרטיס – ואליה נלווית חובת בטיחות כחלק מהחוזה, שלא לפגוע בנוסעים במהלך ההובלה . לכן, אם נפגע גולש תוך שימוש במתקן הרכבל, הוא עשוי להעלות טענות הן בנזיקין (התרשלות) והן בחוזים (הפרת חובת זהירות חוזית). במקרים של תאונות רכבל חמורות, החוק האוסטרי אף מאפשר הטלת אחריות חמורה (strict liability) על המפעיל – כלומר, חבות אוטומטית ללא צורך להוכיח רשלנות מצדו – לפי חוק תחבורת מסילות ורכבלים (EKHG) . אחריות מיוחדת זו, שקיימת למשל בתאונות דרכים, נועדה להגן על הנוסעים, כך שאם ארעה תקלה או אירוע חריג ברכבל שגרם לנזק, יתכן שהמפעיל יחויב בפיצוי גם אם לא התרשל ישירות.
ומה לגבי מפולת שלגים או אירוע טבע? אם גולש נפגע בתחומי אתר מסודר כתוצאה ממפולת שלגים שהמפעיל יכול היה לצפות את סכנתה ולא נקט צעדים (כמו סגירת המדרון או פינוי הגולשים), ייתכן שהמפעיל יהיה אחראי ברשלנות גם לנזק כזה. לעומת זאת, אם מדובר במפולת בלתי צפויה שלא הייתה אינדיקציה לסכנתה, או מפולת שאירעה מחוץ לתחום המסלולים הפתוחים, המפעיל לא יישא באחריות (אלא אם פעל ברשלנות חריגה). בפועל, רשויות השלג באוסטריה מפרסמות דו”חות מפלס סכנה ומפעילי אתרים פועלים בהתאם, כך שמקרי רשלנות במפולות נדירים. גם כלים מכאניים הפועלים על המסלול (כמו חתולי שלג ומשאיות שלג) מחויבים לפעול תחת כללי בטיחות נוקשים כדי לא לסכן גולשים – למשל, להפעיל אורות מהבהבים ואותות אזהרה, ולהציב שלטים באזורי עבודה – ואם גולש נפגע מכלי כזה עקב אי-נקיטת אמצעי זהירות נדרשים, האתר עשוי לשאת באחריות.
לסיכום חלק זה, נפגע סקי רשאי לתבוע את חברת האתר/המעליות אם יוכיח שהפציעה נגרמה עקב מפגע או כשל שבאחריות המפעיל. האחריות מבוססת על הפרת חובת הזהירות והבטיחות כלפי הגולשים. כמובן, על הנפגע (התובע) להוכיח שהייתה התרשלות קונקרטית – למשל, להראות שהאתר ידע או היה צריך לדעת על הסכנה ולא טיפל בה כראוי. אם מצליחים בכך, חברת האתר תהיה חייבת בפיצוי הנזק. לרוב לחברות אלו יש ביטוח אחריות מקצועית, ולכן התביעה למעשה תוכרע בין עורך הדין של הנפגע לבין חברת הביטוח של האתר (נרחיב על כך בהמשך).
 

תביעה נגד מדריך סקי או בית ספר לסקי

תיירים רבים נעזרים במדריכי סקי או משתתפים בקורסי סקי בהדרכת בתי ספר מקצועיים. פציעה יכולה להתרחש גם במסגרת כזו – למשל, במהלך שיעור סקי קבוצתי, בטיול מודרך מחוץ למסלול, או אף תוך כדי הדגמה של המדריך. עולה השאלה: האם ניתן במקרה כזה לתבוע את מדריך הסקי או את בית הספר לסקי בשל הפציעה?
ראשית, יש להבין את טיב האחריות של מדריך סקי כלפי הלקוח. כאשר גולש שוכר שירותי הדרכה, נוצר ביניהם ובין מפעיל בית הספר לסקי חוזה שירות: התלמיד משלם תמורה ובתמורה מקבל הדרכה בגלישה לתקופה/שעות מסוימות . חלק אינהרנטי ומהותי מאותו חוזה הוא חובת הזהירות של המדריך כלפי התלמיד – על המדריך ובית הספר לסקי לנקוט בכל האמצעים הסבירים לשמור על שלומו ובטיחותו של התלמיד במהלך ההדרכה . יחס המדריך-תלמיד הוא היררכי, כלומר המדריך קובע היכן לגלוש, במה להתאמן וכד’, והתלמיד לרוב סומך על הנחיותיו. לכן, הדין האוסטרי מייחס למדריך ולבית הספר חובת זהירות מוגברת: עליהם להימנע מלהכניס את התלמיד למצבים המסכנים אותו מעבר לנדרש לצורך הלימוד.
אם התרחשה תאונה במהלך שיעור סקי ולטענת הנפגע היא נגרמה ברשלנות המדריך, אפשרות התביעה קיימת ואף מוכרת במשפט האוסטרי. בית הספר לסקי (העסק המפעיל את שירותי ההדרכה) עשוי להישא באחריות חוזית כלפי התלמיד שנפצע, במידה שהפציעה ארעה עקב התרשלות המדריך או הפרת חובת בטיחות בשיעור . למעשה, בית הספר עצמו אחראי שילוחית למעשיו ומחדליו של המדריך מטעמו, במסגרת החוזה עם הלקוח. המדריך, מצדו, יכול להיתבע באופן אישי על בסיס עוולת הרשלנות (עוולה נזיקית), אך בהיותו “נציג” של בית הספר, לרוב יופנה עיקר האחריות אל חברת ההדרכה המעסיקה אותו . כך לדוגמה, אם מדריך הוביל את הקבוצה למדרון קשה מדי ביחס לרמתם, או שנתן הנחיות לקויות ובלבל את התלמידים, או שלא שם לב שתלמיד החליק למצוק בצד – כל אלו עשויים להיחשב התרשלות בהדרכה. במקרה כזה, בית הספר לסקי ייתבע וישא באחריות לפצות את התלמיד על נזקיו. ראוי לציין כי בתי המשפט באוסטריה לא יאפשרו לבתי ספר לסקי להתחמק מאחריות לנזקי גוף של תלמידים באמצעות סעיפי פטור – כל תניית פטור חוזית מאחריות לפגיעה גופנית נחשבת בטלה ואינה אכיפה . לכן, גם אם חתם הגולש על טופס “שחרור מאחריות”, בית הספר עדיין יחוב אם הייתה רשלנות מצדו. לעומת זאת, לגבי נזק לרכוש (ציוד סקי, ביגוד וכד’), מותר לבתי ספר להגביל בחוזה את האחריות במקרה רשלנות קלה – אך זה עניין שולי לעומת נזקי גוף.
כמובן, גם במסגרת שיעור סקי, ייתכנו מקרים בהם הפציעה פשוט נובעת מסיכון טבעי של הספורט ולא מהתרשלות המדריך. אם למשל תלמיד נפל ושבר יד אף שהמדריך פעל כשורה – המדריך ובית הספר לא יהיו אחראים (שהרי לא היתה התרשלות שלהם). לעומת זאת, אם יתברר שהמדריך התעלם מכללי בטיחות בסיסיים – למשל איפשר לתלמידים מתקדמים לגלוש ללא פיקוח הדוק וכתוצאה מכך אחד התנגש בשני, או שהמדריך עצמו התנגש בתלמיד עקב חוסר זהירות – אז כן תקום עילה. חובות הזהירות חלות גם על התלמיד עצמו: תלמיד סקי חייב לציית להוראות המדריך ולנהוג בזהירות ככל גולש. אם התלמיד נפצע בין השאר בגלל שהתעלם מהנחיות או גלש בפזיזות בניגוד להדרכה, אשמתו התורמת עשויה להקטין את הפיצוי או אף לשלול אותו. בתי המשפט יבחינו בין מקרה שבו המדריך לא שלט נכון בקבוצה לבין מקרה בו התלמיד התנהג בחוסר אחריות על דעת עצמו.
חשוב להדגיש שמדריכי סקי ובתי ספר לסקי באוסטריה מבוטחים בביטוח אחריות מקצועית למקרים כאלה . למעשה, לרוב המוחלט של המדריכים יש ביטוח אחריות צד שלישי (לעיתים כחלק מביטוח העסק של בית הספר) אשר נועד לכסות תביעות מצד לקוחות נפגעים. גם החוק האוסטרי מחייב שבית ספר לסקי יבטח כל מדריך מפני אחריות מקצועית . המשמעות עבור התלמיד הנפגע היא שהתביעה אמנם תוגש נגד המדריך ובית הספר, אך תתנהל הלכה למעשה מול חברת הביטוח שמבטחת את פעילותם. ניהול נכון של התביעה, איסוף הראיות (למשל עדויות תלמידים אחרים שהיו עדים לתאונה), וחוות דעת מקצועיות לגבי סטנדרט ההתנהגות המצופה ממדריך – כל אלה חשובים כדי לבסס את אחריות המדריך/בית הספר ולהשיג פיצוי הולם.
 

מיצוי הזכויות באמצעות חברות ביטוח

תביעת פיצויים מול חברת ביטוח יכולה להתייחס לכמה מצבים: (1) פנייה לחברת הביטוח של הנפגע עצמו (למשל ביטוח נסיעות או ביטוח תאונות אישיות שברשותו) לקבלת תגמולים, ו-(2) תביעה כנגד חברת הביטוח של הצד האחראי לתאונה (למשל חברת הביטוח של הגולש הפוגע או של אתר הסקי), במטרה לקבל דרכה את הפיצוי המגיע מהאחראי.
ביטוח נסיעות/תאונות של הנפגע: רוב התיירים היוצאים לחופשת סקי רוכשים ביטוח נסיעות עם כיסוי לספורט חורף. במקרה של פציעה, פוליסת הביטוח עשויה לכסות מגוון עלויות והפסדים: עלויות טיפול רפואי ופינוי (כגון פינויה של גולשת פצועה במסוק חילוץ מההר), הוצאות אשפוז וניתוח, החזרת המטופל לארצו, ולעיתים אף פיצוי כספי בגין נכות צמיתה או אובדן כושר עבודה בעקבות התאונה. חשוב מאוד להודיע בהקדם האפשרי לחברת הביטוח על האירוע, ולפעול לפי הנחיותיה לפתיחת תביעת ביטוח. עיכוב בהודעה או באיסוף המסמכים עלול לפגוע בזכאות. רצוי לתעד את נסיבות התאונה (צילומי המקום, שמות עדים, דו”ח רפואי ראשוני באתר) – תיעוד זה יסייע הן בתביעה מול חברת ביטוח והן בתביעה משפטית עתידית, במידת הצורך . יש לציין שחברת הביטוח משלמת למבוטח מכוח חוזה הפוליסה ולא כתשלום נזיקין של הצד הפוגע – כלומר, גם אם הנפגע מקבל כסף מהביטוח שלו, עדיין שמורה לו הזכות לתבוע את המזיק בנפרד. במקרים רבים, חברת הביטוח של הנפגע שתשלם תגמולים תיכנס בנעליו ותנסה לגבות שיפוי מהגורם האחראי (הליך של תביעת שיבוב בין חברות ביטוח), אך זה לא פוטר את הנפגע מלפעול למימוש זכויותיו מול המזיק.
ביטוח אחריות של הצד הפוגע: לפי חוקי אוסטריה, לגורם שנמצא אחראי לתאונה יש חובה לפצות את הנפגע באופן מלא על נזקיו. בפועל, ברוב המוחלט של המקרים, נושא הפיצוי מוסדר על ידי חברת ביטוח המבטחת את האחריות של המזיק. כך למשל, אם גולש אוסטרי התרשל ופצע תייר, סביר להניח שיש ברשותו פוליסת ביטוח אחריות אישית (Haftpflichtversicherung) המיועדת בדיוק למצבים כאלה . למעשה, באוסטריה ובמדינות אירופה רבות נהוג שכל אדם רוכש ביטוח אחריות כלפי צד שלישי, הנכנס לפעולה כאשר אותו אדם גורם ברשלנות לנזק גוף או רכוש לאחר. גם אתרי סקי ובתי ספר לסקי מחזיקים ביטוחי אחריות מקצועית ועסקית. לכן, כאשר מוגשת תביעת פיצויים נגד הגורם האחראי, הטיפול לרוב עובר לידי המבטח של אותו גורם. חברת הביטוח תבחן את נסיבות האירוע, ואם תכיר בחבות המבוטח שלה (דהיינו תסכים שהיה אשם מצדו), היא עשויה לנהל מו״מ עם הנפגע ולשלם לו את הפיצויים המגיעים במסגרת הסדר. אם חברת הביטוח מכחישה את האחריות (לדוגמה, טוענת שלא הייתה רשלנות או שהנפגע אשם תורם במידה רבה), יהיה צורך לנהל תביעה משפטית בבית המשפט – ובמקרה זה חברת הביטוח תעמיד הגנה משפטית למבוטח (לרוב תספק עורך דין מטעמה) ותתגונן כנגד תביעת הנפגע.
כאשר מדובר בתייר זר שנפצע, לעיתים חברת הביטוח של האחראי תפנה ביוזמתה לנפגע (או שהוא יצור עמה קשר) מיד לאחר התאונה, בהצעה להסדיר את הענין בפיצוי מהיר וחד פעמי. הצעה זו עשויה להגיע עוד לפני שהנפגע התאושש לגמרי או לפני שיודע מלוא היקף הנזק. אזהרה חשובה: אין להסכים להצעות פשרה מהירות ללא ייעוץ משפטי מקצועי! מומלץ להימנע מלחתום על שום מסמך מול חברת הביטוח (או מול נציגי הצד הפוגע) לפני שהתייעצתם עם עורך דין אוסטרי מטעמכם . חברות ביטוח עשויות להציע סכומים הנמוכים משמעותית מהפיצוי שמגיע על פי הדין, בתקווה שהתייר יתפתה לקבל כסף מהיר ולוותר על תביעות נוספות. ויתור כזה עלול להיות בלתי הפיך. לכן, יש להפנות כל פנייה של חברת הביטוח אל עורך הדין של הנפגע, שינהל משא ומתן מקצועי. לעיתים קרובות, עורך דין מנוסה יצליח להשיג פיצוי גבוה בהרבה עבור הנפגע לעומת מה שהוצע בתחילה , משום שהוא יודע מהם ראשי הנזק שניתן לתבוע וכיצד להעריך את שווי הנזק (כאב וסבל, הפסדי השתכרות עתידיים, הוצאות שיקום, וכד’). אגב, הדין האוסטרי עצמו מונה סוגי פיצויים רבים להם זכאי נפגע גוף: החל בהחזר ההוצאות הרפואיות הישירות, דרך פיצוי על ימי כאב וסבל (שניתנים לפי חומרת הכאב ובהתאם למספר ימי אישפוז/החלמה) , פיצוי על אובדן הכנסה בתקופת אי-הכושר, עזרת צד ג’ בבית והוצאות סיעוד, ועד פיצוי על נכות צמיתה וצמצום כושר ההשתכרות בעתיד. אף בני משפחה תלויים עשויים להיות זכאים לפיצוי אם נפגע המפרנס . לכן, יש לחשב בקפידה את כלל הנזקים לפני שסוגרים הסכם מול חברת הביטוח.
כיסוי ביטוחי חובה? בניגוד לאיטליה, שחוקקה החל מ-2022 חובה על כל גולש לרכוש ביטוח צד ג’ לפני העליה למסלול, באוסטריה כיום אין חובה חוקית כזו. עם זאת, המלצת הרשויות היא לבטח את עצמך. אוסטריה אף מעודדת את הגולשים לרכוש ביטוח תאונות אישי לפני חופשת הסקי . ההיגיון פשוט: תאונת סקי רצינית עלולה לגרור הוצאות עתק, ובלעדיי כיסוי ביטוחי הנפגע עלול להתמודד עם עול כלכלי כבד. ברוב אתרי הסקי באוסטריה, בעת רכישת סקי-פס, מציעים לרוכש בתוספת תשלום ביטוח יומי או שבועי לכיסוי חילוץ והוצאות רפואיות – תייר שעולה ללא ביטוח מהארץ, מוטב לו מאוד לשקול לרכוש כיסוי כזה במקום. זכרו: ביטוח טוב הוא קו ההגנה הראשון שלכם, עוד לפני הדיון המשפטי בשאלת האחריות. לאחר התאונה, ביטוח הנסיעות ידאג לטיפול הרפואי המיידי, ופוליסת האחריות של הפוגע (אם ישנה) תוכל לשלם את הפיצויים, אך עד אז – הוצאות הפינוי, הטיפול והאשפוז עלולות ליפול על כתפי הנפגע. לכן, תמיד גלשו כשבידכם כיסוי ביטוחי מתאים, ואל תהססו להפעילו ברגע האמת.
 

הליכים משפטיים באוסטריה וחשיבות הייעוץ המשפטי המקומי

התמודדות משפטית עם תאונת סקי באוסטריה עשויה להיות מורכבת, במיוחד עבור תייר זר שאינו בקיא בדין המקומי. כפי שהוסבר, התביעות יתבררו בבתי המשפט באוסטריה ועל פי הדין האוסטרי. המשמעות היא שיש לקבל החלטות בהתאם לחוקים, לנהלים ולפסיקה של אוסטריה – שלעיתים שונות במידה ניכרת מאלו שבמדינת המוצא של הנפגע. למשל, דיני הנזיקין האוסטריים מאפשרים פיצויי כאב וסבל נדיבים המשולמים לנפגע בהתאם לחומרת הפגיעה, ולעיתים סכומים אלה אף גבוהים מהנהוג במדינות אחרות . כמו כן, תקופת ההתיישנות (מגבלת הזמן להגשת תביעה) באוסטריה קצרה יחסית – בדרך כלל 3 שנים בלבד ממועד התאונה לתביעת נזקי גוף . לאחר שחלפו 3 שנים, אם לא הוגשה תביעה לבית המשפט או שהמזיק לא הודה באחריותו בכתב, יאבד הנפגע את זכותו לתבוע. מסיבות אלו, תיירים עשויים להפסיד זכויות אם ימתינו זמן רב או יפעלו שלא לפי הכללים המקומיים. לא פעם, נפגעים מחו”ל ממהרים להסדיר עניינים במדינתם (למשל באמצעות הביטוח שלהם) ומזלזלים באפשרות התביעה באוסטריה, וכך מפסידים פיצוי פוטנציאלי משמעותי.
בשל האמור, חשוב מאוד לפנות לייעוץ משפטי אצל עורך דין הבקיא בדין האוסטרי ובטיפול בתאונות סקי. מומלץ שעורך הדין יהיה מעורך דין מקומי באוסטריה או לכל הפחות ישתף פעולה עם משרד עורכי דין אוסטרי, על מנת שיוכל לייצג את הנפגע בהליכים שם. רצוי לערב את עורך הדין בשלב מוקדם ככל האפשר – מיד לאחר קבלת הטיפול הרפואי הראשוני, ובטרם מסירת עדויות רשמיות. עורכי דין המתמחים בתחום ימליצו על פעולות חשובות כגון שימור ראיות (צילום מקום התאונה, קבלת פרטי עדים, שמירת תיעוד רפואי), דיווח לרשויות המתאימות (לעיתים כדאי להזעיק משטרת פיסטה באתר שתתעד את האירוע בדו”ח רשמי), וכן ידריכו את הנפגע כיצד להתנהל מול חברת הביטוח. באוסטריה נהוג שעורך דין מלווה את הנפגע אף בעת מתן עדות למשטרה, כדי לוודא שאין שאלות מכשילות וכדי שהנפגע לא יפליל עצמו בטעות בהודאה באחריות חלקית . כל צעד כזה עשוי להשפיע דרמטית על סיכויי הצלחת התביעה והיקף הפיצוי בסופו של דבר.
לעניין ייצוג משפטי, קיימת אפשרות לשכור עורך דין פרטי באוסטריה באופן ישיר, אך תיירים רבים חשים נוח יותר לפנות למשרד עורכי דין במדינתם שמחזיק שת”פ עם עורכי דין באוסטריה. כך ניתן לגשר על פערי השפה והתרבות, ולקבל ליווי משפטי בשפת האם במקביל לטיפול בהליך בחו”ל. לדוגמה, למשרד עורכי הדין דורון טיקוצקי יש שלוחה משפטית פעילה בעיר וינה שבאוסטריה, המאוישת בעורכי דין מקומיים ומנוסים. משרד דורון טיקוצקי ישמח להעניק ייעוץ וליווי משפטי מקיף לנפגעי תאונות סקי באוסטריה, החל משלבי הייעוץ המוקדם, דרך התקשורת עם הרשויות וחברות הביטוח, ועד ייצוג בפני בתי המשפט האוסטריים – הכול בשיתוף פעולה עם הצוות בארץ. בעזרת ליווי מקצועי מסוג זה, הנפגע יכול להבטיח שזכויותיו נשמרות הן בזירה המקומית באוסטריה והן בהתנהלות מול הגופים בישראל (כגון חברת ביטוח ישראלית, קופות החולים וכו’).
 
לסיכום, פציעה בתאונת סקי באוסטריה היא אירוע קשה, אך הנפגע לא בהכרח חסר אונים מבחינה משפטית. הדין האוסטרי מעניק אפשרות לקבל פיצוי כספי ניכר אם מוכח שהפציעה נגרמה עקב רשלנות של גורם כלשהו – בין אם גולש אחר, מדריך סקי רשלן או מפגע בתחזוקת האתר. ניתן לתבוע את הגורם האחראי בבית משפט אוסטרי, ובדרך כלל חברת הביטוח של הנתבע תישא בתשלום הפיצויים עבורו. במקביל, חשוב למצות זכויות מכוח ביטוחי הנסיעות והבריאות הפרטיים של הנפגע. כדי לנווט בכל ההליכים הללו בהצלחה, מומלץ להסתייע בעורך דין מיומן. עורך דין הבקיא בדיני הנזיקין של אוסטריה ובתביעות תאונות סקי יוכל להעריך נכונה את סיכויי התביעה, לכוון את הנפגע באיסוף הראיות הנדרשות, ולהשיג עבורו את מלוא הפיצוי המגיע לו בהתאם לחוק האוסטרי. משרד דורון טיקוצקי, באמצעות שלוחתו בווינה, ערוך לספק בדיוק את הסיוע הזה לנפגעים – ובכך להגדיל את הסיכוי שהנפגע יתוגמל באופן הוגן ויוכל להתמודד עם הנזק שנגרם לו בצורה הטובה ביותר.
 
(אין באמור לעיל משום ייעוץ משפטי פרטני; בכל מקרה של תאונה יש להיוועץ בעורך דין ולבחון את נסיבותיו הספציפיות לפי הדין האוסטרי החל.)
 

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.