ב- 18/1/25 ניתן גזר דין בבית המשפט השלום בירושלים בתיק ת"פ 64248-10-18 מדינת ישראל נ' עמאר עסילה במסגרתו הוטלו עשרה חודשי מאסר על קבלן שיפוצים שלא דיווח על הכנסותיו בסך של למעלה ממיליון ש"ח.
הנאשם הוא קבלן שיפוצים במקצועו אשר החל לדווח על פעילותו במהלך שנת 2010, ובהתאם מחויב בניהול ספרים לפי תוספת יא' להוראות מס הכנסה, וכן מחויב להגיש לפקיד השומה דו"חות שנתיים על הכנסותיו, ולשלם את המס הנובע מהן.
אלא שלמרות שדיווח על הפסקת פעילותו, המשיך הנאשם להפיק הכנסות ממשלח ידו גם במהלך שנות המס 2011-2015 (: "התקופה הרלוונטית"), וזאת בהיקף נטען של מיליוני ₪, ומבלי לדווח על כך לרשויות המס תוך כוונה להתחמק ממס.
בית המשפט הרשיע את הנאשם במספר עבירות על פי הפקודה ולפי העובדות שהוכחו מכתב האישום, ובהן שימוש במרמה לצורך התחמקות ממס (עבירה לפי ס' 220(5) לפקודה); אי הודעה על התחלת עיסוק ואי הגשת דו"ח שנתי (עבירה לפי ס' 215א(א) לפקודה); אי ניהול ספרי חשבונות (עבירה לפי ס' 216(5) לפקודה);אי הגשת דו"ח במועד (עבירה לפי ס' 216(4) לפקודה);
במהלך הטיעונים לעונש טען הנאשם כי בינו לבין אדם אחר התגלע סכסוך, נתון שהיווה את המוקד לחקירת הנאשם וניהול ההליך כנגדו. עוד ציין כי הוא נעדר רישום פלילי, ונוכח חלוף הזמן אין למעשה אינטרס ציבורי בהטלת עונש מאסר עליו.
מן העבר השני, המדינה טענה כי לאור העובדה שהנאשם לא שיתף פעולה בחקירותיו ולא הסיר את המחדל אף שניתנה לו ארכה לשם כך- יש לקבוע את עונשו של הנאשם בחלק הגבוה של מתחם הענישה המקובל, והטלת קנס בסך של 120,000 ₪.
בית המשפט (כב' השופט איתן) עמד על כך שעבירות מס שונות מעבירות אחרות וזאת משום הקושי בחשיפתן. עם זאת, לאור מועד ביצוע העבירות (בשנים 2011-2015) למול מועד הגשת כתב האישום (שנת 2018), ובשים לב למועד גזר הדין (שנת 2025), קבע בית המשפט להפחית את עונשו של הנאשם.
כב' השופט הבהיר כי בהתאם לפסיקה, חומרת העונש מבטאת את הנזק הכבד שנגרם לכלל הציבור מעבירות כלכליות הפוגעות באינטרסים יסודיים של החברה והמדינה. עבירות מסוג זה לא פוגעות רק בקופה הציבורית אלא גם בערכים של שוויון בין האזרחים הנדרשים לשאת באורח שווה וצודק בנטל המס החובות והצרכים שהמדינה נדרשת לספק לאזרחיה.
סכום ההכנסות שהועלמו עמד על כ-1.2 מיליון ₪, המעמידים את מעשיו של הנאשם ברף חומרה גבוה. לכך מצטרפת העובדה שהנאשם טרם שילם את המס הנדרש אף שחלף פרק זמן ניכר מאז ביצוען של העבירות, וגם לאחר ארכה שניתנה לו לאחר הכרעת הדין בעניינו, עובדה העומדת לחובתו.
כב' השופט ציין כי ככלל על עבירות דומות הוטלו עונשים כבדים, ונקבע מתחם העונש ההולם החל מ-8 חודשי מאסר ועד ל-15 חודשים לצד ענישה נלווית.
מאידך, במסגרת שיקולי עונשו של הנאשם הובאו בחשבון נסיבותיו האישיות – היותו כבן 50, נשוי ואב לילדים, מצבו הכלכלי והאישי, וכיו"ב. אלה הביאו את בית המשפט לגזור את עונשו של הנאשם ברף התחתון של עונש המאסר – 10 חודשי מאסר בפועל, וכן בקשר לסכום הקנס שהוטל עליו- 60,000 ש"ח.
סוגיות מס מורכבות העלולות להשפיע ישירות על חוסנם הכלכלי ואף במקרים מסוימים על חירותם האישית המואשם.
הליך משפטי הוא הליך קשה ומשכך יש להתייחס אליו בחשיבות יתרה, להציף את הנושא בפני עו"ד מס פלילי במהירות האפשרית, ולקדם את הנדרש מולו במהירות האפשרית לטובת נטרול או צמצום נזקים.