מאת:

מי רשאי לרשת אישה לא נשואה שנפטרה באופן פתאומי? -
האם בן זוגה הידוע בציבור או אימה

אישה נפטרה באופן פתאומי מבלי שהיא הייתה נשואה כדין מבלי שהיו לה ילדים ומבלי שהותירה אחריה צוואה. במהלך 20 השנים שקדמו לפטירתה חיה המנוחה עם בן זוג מבלי שהיא הייתה נשואה לו, כאשר המנוחה נושאת בכל הוצאות משק הבית והינה המפרנסת היחידה בבית. 
האם בן זוגה ירש את האשה או שמא תהיה זו אמה ואחיותיה? -
זוהי השאלה אשר נדונה לאחרונה בפני בית המשפט לענייני משפחה בירושלים.

(ת"ע (י-ם) 23729-08-20 ב' נ' א').
 

רקע עובדתי

איש ואשה התגוררו יחד במשך קרוב ל- 20 שנה באותה דירה וקיימו ביניהם חיי משפחה מבלי שהיו נשואים זה לזו. על אף האמור במשך כל אותה התקופה, לבני הזוג לא היו נכסים משותפים, לא היה חשבון בנק משותף, מימון משק הבית וכלל הרכוש שהיה בשימוש בני הזוג נעשה כולו מכספה של האשה אשר הייתה מפרנסת היחידה בבית.

בן הזוג מאידך היה חסר עבודה ובחלק משמעותי מהתקופה אף ריצה עונש מאסר, אשר לאחריו חזרו בני הזוג להתגורר יחד.

האשה הלכה לעולמה באופן מפתיע מבלי שהיא הותירה אחריה צוואה וכאשר היא מותירה אחריה מלבד בן הזוג אם ושתי אחיות.
בעקבות פטירת המנוחה הגיש בן הזוג בקשה לצו ירושה במסגרתה הוא הצהיר כי היה בן זוגה הידוע בציבור של המנוחה והזכאי לרשת אותה.
מאידך האם הגישה התנגדות לצו ירושה במסגרתה היא טענה, כי אורח חייהם של בני הזוג העיד על כך שהמנוחה לא התכוונה לשתף את בן הזוג בכספה ו/או בנכסיה, כי היא שמרה על הפרדה רכושית מוחלטת וממילא לא הייתה לה כל כוונה להוריש את רכושה לבן הזוג.
 

הכרעת בית המשפט

בית המשפט קבע כי סעיף 55 לחוק הירושה נועד להשוות את מעמדם של בני זוג הידועים בציבור לזה של בני זוג נשואים. בתוך כך, כפי שבקרב בני זוג נשואים אין חשיבות לשאלה מי מבני הזוג פרנס את התא המשפחתי, מי היה בעל הרכוש הרשום של בני הזוג והאם התקיים שיתוף בנכסים בין בני הזוג, כך גם אין חשיבות לשאלה זו בקרב בני זוג הידועים בציבור.

במילים אחרות, העובדה שלא התקיים בין בני הזוג שיתוף בנכסים במהלך חייהם אינה שוללת את זכאותו של בן הזוג לרשת את זוגתו כאילו היו בני זוג נשואים ובלבד שיעלה בידו להוכיח, כי התקיימה ביניהם מערכת יחסים של בני זוג הידועים בציבור.

לשם הוכחת קיום יחסים של ידועים בציבור נדרש להוכיח 3 יסודות:
  • קיום חיי משפחה;
  • קיום משק בית משותף;
  • אף אחד מבני הזוג אינו נשוי לאדם אחר;
במקרה הנוכחי קבע בית המשפט כי ביחסי בני הזוג התקיימו שלושת היסודות הרלוונטיים. בני הזוג קיימו חיי משפחה אינטימיים וכן התקיימו אינדיקציות רבות אחרות המעידות על כך שבני הזוג בחרו לקשור את גורלם יחד (לרבות העובדה כי בני הזוג חזרו להתגורר יחדו לאחר תקופת מאסר ממושכת של בן הזוג).
כך גם לא הייתה מחלוקת כי בני הזוג קיימו משק בית משותף, קרי התגוררו יחד באותו בית ותרמו כל אחד כפי יכולתו לאחזקת הבית. בהקשר זה חזר וציין בית המשפט, כי אין חשיבות לשאלה מי היה הגורם המממן של משק הבית ובאיזו מידה אלא יש לבחון האם שני בני הזוג תרמו מזמנם וממשאביהם האחרים לקיום משק בית משותף.
בנוסף לכל אלה גם לא הייתה מחלוקת כי שני בני הזוג לא היו נשואים לאדם אחר.
לנוכח כל אלה, קבע בית המשפט כי בן הזוג רשאי לרשת את המנוחה ולא אמה ו/או אחיותיה (אשר היו יכולות לרשת אותה רק אם לא הייתה מותירה אחריה בן זוג).
 

לסיכום

ראשית, פסק דין זה ממחישה פעם נוספת את החשיבות שבעריכת צוואה בכל גיל, בייחוד כאשר עסקינן באדם נטול ילדים ואשר אינו מקיים תא משפחתי מסורתי או באדם המעוניין לחלק את עזבונו בדרך שונה מזו הקבועה בחוק הירושה. אין לדעת, כמובן מה היה רצונה של המנוחה, אילו הייתה לה היכולת להביע אותו, אולם לא מן הנמנע שהמנוחה הייתה בוחרת לחלק את רכושה בדרך אחרת, דבר שלא ניתן לדעת בדיעבד, בהיעדר צוואה.

שנית, פסק הדין מהווה נדבך חשוב נוסף בהמחשת השוויון במעמדם המשפטי של בני הזוג וכן שוויון במעמד המשפטי של בני הידועים בציבור לצד מעמדם של בני זוג נשואים.

 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.