מאת:

הליך כופר הוא מעין הסכם שנקשר, דרך כלל, בין רשות מס ובין נישום שנחשד בעבירה על חוק מס, כאשר כל ייעודו, המרת כתב האישום שאמור היה להיות מוגש נגדו, בכופר כסף שהוא נדרש ומסכים לשלם לאוצר, על מנת שעניינו ייסגר מבלי העמדתו לדין.
 
הסמכות להמיר הליך פלילי בתשלום כופר מעוגנת בחקיקה הישראלית כבר מימים ימימה והיא שזורה בהוראות חוק במגוון רחב של תחומים, בעיקר בתחום הפיסקאלי ובהתייחס לעבירות מס כאמור. ברשות המסים קיימות ועדות כופר שתפקידן לקבוע אם להטיל כופר מס ואם כן מהו סכום הכופר שיש לשלם. עבירות מס שבגינן אפשר להגיש בקשה לוועדת כופר הן עבירות שיש מאחוריהן כוונת זדון, כגון חשבוניות פיקטיביות, העלמת הכנסות, ספרים כוזבים, ניהול כפול של פנקסי מס והגשת דו"חות כוזבים לרשויות המס. לרוב נפתח הליך כופר ביוזמתו של הפרט, אשר מגיש לרשות הרלוונטית בקשה להמיר את הליכי החקירה או בירור האשמה נגדו בתשלום כופר. בקשה לתשלום כופר עשויה להיות מוגשת בשלבים שונים של בירור האחריות הפלילית: במהלך חקירת העבירה, לפני הגשת כתב אישום ואף לאחר שמוגש כתב אישום. ככל שמדובר בבקשות המוגשות לאחר שכבר הוגש כתב אישום, הרי שבמרבית הוראות החוק המעגנות את הליך הכופר נקבע כי במצב זה טעונה הטלת הכופר את הסכמתו של היועץ המשפטי לממשלה.
 


תשלום כופר המס נועד להוות תחליף להליך הפלילי בלבד, ואין הוא מאיין את חובת תשלום המס האזרחי הנובע מהמעשים המגבשים את יסודות העבירה הפלילית. במסגרת שיקול הדעת של ועדת הכופר נשקלים, בין השאר, חומרת העבירה, מידת מעורבותו של החשוד בביצוע העבירה, הרשעות קודמות, תשלומי כופר בעבר, מצב אישי, בני משפחה התלויים בחשוד, הסרת המחדל, האם מדובר בעבירה של מייצג במסגרת מילוי תפקידו, האם מדובר בתחום שיש בו חובת אמון או נאמנות, הצורך בהרתעה באותו ענף, קיום עבירות לפי חוקים אחרים מעבר לעבירות לפי דיני המס ועוד.
 
הסדרי כופר - היתרונות
1. בהיבט הציבורי, יתרונם הבולט של הסדרי הכופר נעוץ בעובדה כי מדובר בהליכים קצרים ויעילים בהשוואה להליכים הפליליים הרגילים, המאפשרים תגובה ענישתית מהירה ואפקטיבית ותוך חיסכון משמעותי במשאבים ציבוריים הן מצד רשויות החקירה והתביעה והן מצידה של הרשות השופטת.
 
2. הסדרי הכופר מאפשרים ענישה של מספר גדול של עבריינים, כפי הנראה גדולה מזו שהייתה מתאפשרת בהעדר אפשרות להמיר העמדה לדין בתשלום כופר, ובכלל זאת מאפשרים הם להעניש עבריינים אשר בשל קשיים ראייתיים שונים אפשר שהיו יוצאים זכאים במסגרת הליך פלילי רגיל וכן עבריינים שיתכן ולא היו מורשעים מאחר ולא היה די עניין לציבור בניהול הליך נגדם הגם שעברו עבירה.

3. במקביל, מביאים הסדרי הכופר לצמצום מספר ההליכים הפליליים המועמסים על מערכות החקירה והתביעה ועל מערכת בתי המשפט ומנגד מאפשרים הם לרשויות אלו לרכז את מירב המאמצים והמשאבים בתיקים שלגביהם אמנם קיים אינטרס ציבורי משמעותי כי יתקיים הליך פלילי כסדרו.
 
4. לבסוף, הסדרי הכופר מאפשרים גבייה מהירה ויעילה של המסים שלא שולמו בתוספת הכופר שנקבע, ובכך תורמים להעשרת הקופה הציבורית ללא צורך בהפעלת דרכי הגבייה והאכיפה האחרות.
 
המנעות מניהול הליך פלילי
עבור הנישום, תשלום הכופר חוסך את הצורך בניהול הליך פלילי, על מגוון המשמעויות הכרוכות בכך:
א. ראשית, הסדר הכופר אינו כרוך כאמור בהרשעה וברישום פלילי וכך מאפשר לנישום להימנע מן הסטיגמה והקלון הציבורי המתלווים לעצם ההרשעה בפלילים.
ב. שנית, תשלום הכופר מאפשר לנישום "קניית וודאות" - הנישום משלם סכום כסף ידוע מראש ואינו חושף את עצמו לסיכונים הכרוכים בניהול הליך פלילי שתוצאתו אינו ידועה מראש ואשר בסופו עלול להיגזר עליו עונש חמור יותר, אשר בעבירות מסוימות עשוי לכלול גם רכיב של מאסר.
ג. תשלום הכופר מונע מהנישום אף את עינוי הדין שעשוי להיגרם לו כתוצאה מניהול הליך פלילי ממושך, כמו גם את העלויות הכספיות הכרוכות בכך.
ד. לעיתים סכום הכופר המשולם על ידי הנישום, לצד הסרת המחדל, הנו נמוך ביחס לסכום שהיה משלם לאחר קיום הליך פלילי ודיונים שומתיים.
 
בעניין זה התפרסמה ביום 23/7/13 כתבה בעיתון הכלכלי "גלובס" על תיק חקירה מתוקשר משנת 2009, שהתנהל כנגד "פסיכיאטרית הסלבס", הלא היא ד"ר רקפת רודריגז, שנחשדה בהעלמת הכנסות בגובה של 2.6 מיליון ₪ ובסופו של דבר הגיעה להסדר לפיו תשלם כופר בסך של 100,000 ₪ וזאת בנוסף לתשלום מס בסך של 104,000 ₪ לצורך הסרת המחדל. מהאמור לעיל עולה כי גם אדם הבטוח כי הוא חף מפשע וכי משפט פלילי נגדו יסתיים בזיכויו, עשוי בנסיבות מסוימות להעדיף המרת האישום בכופר על מנת להימנע מן הצורך לנהל מאבק ממושך בבית המשפט על חפותו. כן נטען כי נישומים רבים מסכימים לא אחת לשלם כופר ולהימנע מהליך פלילי גם כאשר סכום הכופר גבוה מהקנס הצפוי להם אם יורשעו בהליך פלילי.
 
לצד כל האמור באשר ליתרונות מוסד הכופר והתכליות הציבוריות והפרטניות שהוא משרת, דומה כי לא יכולה להיות מחלוקת על כי מוסד זה טומן בחובו גם קשיים שונים. שיטת הכופר הנהוגה מאפשרת למעלימי מס להגיע להסדר עם רשות המסים, שלפיו הם ישלמו את חובותיהם, בתוספת קנס, בלי שיוגש נגדם כתב אישום פלילי. שיטה זו מיטיבה עם העבריינים, מייצרת סחר-מכר סביב חובות הציבור, מאפשרת מקח וממכר והלבנת עבירות, מפחיתה את כושר ההרתעה ומייצרת לגיטימציה לעבירות מס.

בשל כך קיימת גם ביקורת נוקבת על הליך תשלום כופר מס מפאת הרגשת אי צדק כאשר אזרח מתרשם כי אדם אחר, שעבר עבירה דומה בתנאים זהים, זכה בכופר בעוד שבקשתו נתקלה בסירוב. מכאן ההרגשה כי בעניין הכופר נתונה רשות המסים ללחצים, שתדלנות, הפעלת פרוטקציה ויחסים אישיים.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4.75 ע"י 4 גולשים

עשוי לעניין אתכם

הסדרת ארנק דיגיטלי שחור - גילוי מרצון 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

חזרתו של נוהל גילוי מרצון 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

חזרתו של נוהל גילוי מרצון - צעד מתבקש למילוי הקופה המתרוקנת. לאחרונה פורסם כי רשות המס החליטה להפעיל מחדש את נוהל "גילוי מרצון" שמאפשר לנישומים תושבי ישראל לפנות מיוזמתם לרשות המסים ולדווח על הכנסותיהם שטרם הוצהרו תוך קבלת חסינות מפני העמדה לדין.

חשבוניות פיקטיביות וסנקציה של כפל מס

מאת: אלי דורון, עו"ד

לאחרונה ניתן בבית המשפט המחוזי לוד-מרכז פס"ד נוסף בהמשך ישיר למלחמה של רשויות המס בחשבוניות פיקטיביות. בפסק הדין דחה בית המשפט את ערעורו של בעל המניות בחברה וקבע, כי בפסיקה הוצבה דרישה מהותית כי חשבונית מס תשקף עסקה אמיתית שהתרחשה ואת הצדדים האמיתיים לעסקה.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.