מאת:

חוק סוכני המכס, תשכ"ה-1964 (להלן: "החוק") מגדיר "סוכן מכס" כאדם העושה פעולת מכס בשביל זולתו דרך שירות לכל, והוא רשום בפנקס סוכני המכס לפי החוק, כאשר "פעולת מכס" מוגדרת במסגרת החוק ככל עשיה למען הזולת כלפי רשויות המכס בקשר ליבוא, ליצוא או למעבר טובין, ששר האוצר קבע אותה בצו.

למעשה, במסגרת תפקידו, אמון סוכן המכס על התהליכים השונים הנכללים ביבוא ויצוא סחורה מהארץ מול שלטונות המכס - כך למשל עליו להכין ולמלא את הטפסים הנדרשים, לדאוג לטובת היבואן או היצואן בתנאי תשלום המיסים ולהתאים את סוג הסחורה לסיווג המס באופן שיהיה מקובל על השלטונות. בנוסף, סוכן מכס עשוי לעתים לספק שירותים נלווים המקלים על השילוח הבינלאומי כגון: הובלה יבשתית, מחסני ערובה, הובלה ימית הכוללת לפעמים גם ביטוח ועוד.

חובותיו של סוכן המכס:
א. מהימנות ויושר - סוכן מכס חייב לפעול בפעולות מכס במהימנות, בנאמנות וביושר הן כלפי רשות המכס והן כלפי לקוחותיו, וכן עליו לנקוט אמצעים סבירים כדי להבטיח התנהגותם המהימנה, הנאמנה והישרה של פקידיו הרשויים, או של תאגיד-סוכן-מכס שבהנהלתו או שהוא פקיד אחראי לפעולות מכס או שותף בו, כדי לסייע לרשות המכס במילוי תפקידיה על פי כל דין.

ב. ניהול רשומות - סוכן מכס חייב לנהל רשומות ופנקסים, כפי שנקבע בתקנות, לענין פעולות מכס ולשמור אותם עד תום 7 שנים לפחות מיום שנסתיים טיפולו בפעולה שנרשמה.

אחריות סוכן המכס:
בהתאם לחוק, על סוכן מכס מוטלת אחריות במסגרת ביצוע תפקידו כדלקמן:
1. מבלי לגרוע מאחריותו של בעל הטובין, מחייב החוק את סוכן המכס לבצע לגבי הטובין את כל הפעולות החלות על פי כל דין על מי שייפה את כוחו לגביהן;
2. סוכן מכס ישא באחריות אישית לתשלום כל המסים המוטלים על יבוא ויצוא טובין אם הוכח, להנחת דעתו של המנהל, כי סוכן המכס סייע לאחר להשתמט מתשלום מסים כאמור.  יודגש, כי במידה שהוגש ערעור על החלטת המנהל לפי סעיף זה, רשאי סוכן המכס שלא לשלם את הסכום שהוטל עליו עד למתן פסק דין סופי בערעור.

הלכת טרנסכלל - על סוכן המכס מוטלת חובת זהירות גם כלפי צד שלישי:
הלכה חשובה בקשר להיקף אחריותו של סוכן המכס נקבעה בע"א 3656/99 טרנסכלל בע"מ נ' מ.א.ר. מסחר וספנות בע"מ, פ"ד נו(2) 344 (להלן: "עניין טרנסכלל"). בעניין טרנסכלל דובר בבנק אשר מימן רכישת כמויות גדולות של ברזל באמצעות אשראי דוקומנטרי. הברזל הובל בהובלה ימית לישראל, כשבידי הבנק שטרי המטען המקוריים אשר שימשו, כנהוג בסחר בינלאומי, בתור בטוחה לכיסוי האשראי שנתן הבנק ליבואן. בשלב מאוחר יותר שוחררה הסחורה המיובאת מפיקוח המכס בנמל בישראל בלי שהיבואן הציג את שטרי המטען המקוריים כנדרש על-פי הנהוג באשראי דוקומנטרי. הסחורה נעלמה, היבואן נמצא חדל-פירעון וכתוצאה מכך נפגע הבנק אשר הגיש תביעה נגד כל הגורמים האחראים לשחרור הבלתי תקין של הברזל, ביניהם עמיל המכס. לאור זאת, עלתה שאלת אחריותו בנזיקין של עמיל המכס לשחרור הסחורה. כבוד השופט אנגלרד מבית המשפט העליון פסק כי סוכן מכס חייב בחובת זהירות לא רק כלפי לקוחותיו, אלא גם כלפי צדדים שלישיים העלולים להיפגע עקב התנהגות רשלנית ובלתי מקצועית שלו. אמנם נכון כי סעיף 20 לחוק סוכני המכס, המטיל על סוכן המכס חובת יושר ואמונים כלפי רשויות המכס וכלפי הלקוח, אינו מזכיר את חובותיו של הסוכן כלפי גופים אחרים, אך עם זאת ברי כי חובת האמונים הקבועה בחוק סוכני המכס אינה באה לגרוע מאחריותו של סוכן המכס על-פי כל דין אחר, כגון אחריותו בנזיקין. כב' השופט אנגלרד הוסיף כי גם נאמן עשוי להתחייב בנזיקין כלפי אדם שלישי בשל רשלנותו, מחדליו או מחמת עילה אחרת כלשהי.

על-פי הוראת סעיף 52 לפקודת הנזיקין (נוסח חדש), מוטלת אחריות בנזיקין על כל מי שהעביר שלא כדין לשימוש עצמו מיטלטלין שהזכות להחזיקם היא לתובע על-ידי שהנתבע מוסר אותם לאדם שלישי או שולל אותם מן התובע בדרך אחרת. במקרה דנן הבנק היה זכאי לקבל את ההחזקה במטענים מכוח החזקתו בשטרי המטען המקוריים. על-כן עומדת לו עילת תביעה בעוולת גזל כלפי כל מי שנטל חלק בגזל המטענים. יש יסוד לראות גם בסוכן המכס כנושא באחריות למעשה הגזל, שהרי הוא אשר מסר בפועל את המטענים לאדם שלישי תוך כדי שלילת זכות ההחזקה של הבנק.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

מועד הגשת התביעות במסלול האדום

מאת: אלי דורון, עו"ד

בהתאם לסעיף 36 לחוק מס רכוש וקרן פיצויים התשכ"ח 1961, תביעה לפיצוי בגין נזק עקיף במסלול האדום תוגש תוך שלושה חודשים מקרות הנזק. אך מאחר ומלחמת חרבות ברזל נמשכת כבר חודשים ארוכים הובהרו פרטים נוספים.

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.