מאת:

התיישנות שומת עסקאות פסק דין

ברצוננו לעדכנכם בפסק דין שניתן ע"י בית המשפט המחוזי בבאר שבע העוסק בשני ערעורים שהדיון בהם אוחד, ע"מ 54542-05-19 אבו פריח קאיד (להלן: "המערער") נ' מנהל מס ערך מוסף באר שבע (להלן: "המשיב") וע"מ 54997-05-19 י.פ.ה.ע סחר ושירותים בע"מ (להלן: "המערערת") נ' מנהל מס ערך מוסף באר שבע. הערעור נסב סביב החלטת המשיב לדחות את ההשגות שהגיש המערער על שומות תשומות ועסקאות שנקבעו למערער. מלבד השומות פסל המשיב את ספריהם של המערערים לשנות המס האמורות 1997-2001.
 
רקע הפרשה בקליפת אגוז, המערערת חברה מתחום הבניה נרשמה כעוסק 1.5.97 וחדלה לפעול ולהתקיים בשנת 1999. המערער בעל מניות במערערת רשום כעוסק מספטמבר 1989 ועיסוקו בתחום יעוץ ההנדסי. נגד המערערים הוגש כתב אישום ונוהל הליך פלילי בגין אי הגשת דוחות תקופתיים כמתחייב בחוק מס ערך מוסף. במסגרת הערעור על פסק הדין בהליך הפלילי, ציין המערער כי הסיר את מחדל אי הגשת הדוחות בכך שהגיע 82 דוחות אישיים ועוד 20 דוחות של המערערת ואף שילם מס על סך 35,000 ₪. עם הגשת הדוחות ערך המשיב ביקורת על מנת לוודא את אמיתות הדוחות ובעקבות הביקורת הוצאו שומות ונפסלו ספריהם של המערערים, השגתם של המערערים על שומות שנקבעו נדחתה ומכאן הערעור למחוזי.
 

הגשת דוחות

במהלך הערעור הפלילי הגישו המערערים דוחות לשנים 1997-2003 לשם הסרת המחדל  אך המערערים נמנעו מלצרף כראיות את הדוחות שהגישו. לדברי מנהל תחום ביקורות במס ערך מוסף, הדוחות שהוגשו נשאו חתימת בנק במועד בהם היו אמורים להיות מוגשים – הדוחות נחזו כדוחות חתומים בזמן אמת, ועל כך טען המנהל שמדובר בדוחות מזויפים. המערער לא הכחיש כי מדובר בדוחות מזויפים ולא נתן לכך הסבר. בהמשך ציין המערער כי במסגרת הערעור הפלילי הגיש דוחות אחרים ולא את הדוחות האמורים.
 

התיישנות, שיהוי או חוסר סבירות מנהלית

 לטענת המערערים לא ניתן לדון בדוחות שכן חלפו שנים רבות וכי קיימת התיישנות או מניעות בשל שיהוי. בית המשפט קבע קיימת בעיתיות בבירור שומות בחלוף 20 שנה, אך בנסיבות העניין שלפנינו עריכת הביקורות והוצאת השומות אינה בלתי סבירה. מאחר והמערערים לא הגישו דוחות כלל בשנים האמורות וטרחו להגישם רק בעת הליך הערעור הפלילי בשנת 2018 הרי שמירוץ הזמן הקבוע בחוק מס ערך מוסף ובפקודת מס הכנסה מתחיל עם הגשת הדוחות, קרי, 2018. בנוסף סעיף 116(א)  בחוק מע"מ קובע כי לעניין ניכוי מס תשומות בסמכותו של המנהל להאריך מועד מעבר ל 5 שנים.
 
בית המשפט העיר למשיב כי ניהול הליכים אזרחיים במשך 20 שנה ויותר אינה מתקבלת על הדעת בראש ובראשונה מבחינת האינטרס הציבורי של גביית המס, יחד עם זאת ציין בית המשפט כי התנהלותו זו של המשיב אינה לוקה בחוסר סבירות או חוסר תקינות מנהלית.
המערערים פעלו באופן שיטתי לשם התחמקות מהגשת דוחות ומתשלום מס ולמעשה מעולם לא הגישו אף דוח וכן נמנע מלהציג את הנהלת החשבונות שלו או של המערערת. לכל אלו כמובן, מצטרפים הדוחות המזויפים אשר המערער לא נתן הסבר כל שהוא והתמונה הכללית מראה התחמקות שיטתית משתלום מס והגשת דוחות לאורך שנים.
 

שומת עסקאות

שומת עסקאות מנהל תחום הביקורת פירט בתצהירו כי חישוב שומת העסקאות נעשתה באמצעות שימוש בנתוני ניכוי מס במקור של לקוחותיהם של המערערים ומכך קבע את גובה השומה (על אף שאינם מעידים על כלל העסקאות שנעשו). בנוסף המערערים לא הציגו חשבוניות לטובת קיזוז מס תשומות אותו ביקשו לבצע ועל כן לא ניתן לבחון האם מדובר בחשבוניות שהוצאו כדין.
 
בית המשפט דחה את הערעור וקבע למערערים תשלום הוצאות.
 
 
 
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.