מאת:

בימים אלו, לאחר סיומו של מבצע הלחימה "עמוד ענן", עסקים רבים בדרום הארץ עסוקים בשיקום הנזקים הישירים והעקיפים שנגרמו להם בתקופת המבצע. עבור בעל עסק הדרך להשגת הפיצויים אפופה בחוסר וודאות רב, פועל יוצא של הנחיות סבוכות ושפה משפטית מסורבלת המקשה על הבנת הדברים כפשוטם.

על מנת לסייע לאותו בעל עסק, נבקש במסגרת דברינו אלו, לערוך רשימה קצרה וברורה של הליך קבלת  הפיצויים והדרך אותה יש לעבור כדי להשיג פיצויים אלו. בטרם נתחיל, נדגיש כי נכון למועד כתיבת דברים אלו, משרד האוצר טרם פרסם הנחיות ברורות בנוגע לזכאות לפיצוי נזקי מבצע "עמוד ענן", אלא שאף על פי כן, ניתן להניח כי ההוראות לכשיתפרסמו צפויות להיות דומות להוראות שפורסמו בעבר לאחר מבצעי לחימה קודמים ועל כן מומלץ כבר כעת להבין במה דברים אמורים. מדינת ישראל הכירה בחשיבות חוסנו של העורף הישראלי האזרחי ובנזקים הנגרמים לו כתוצאה ממלחמות ופעולות איבה ועל כן חוקקה את חוק מס רכוש – קרן הפיצויים המעניק פיצוי בגין נזקים ישירים ועקיפים הנגרמים לעסק במהלך תקופת לחימה. החוק עורך הבחנה בין נזק ישיר לנזק עקיף, באופן הבא: נזק ישיר מוגדר כנזק הנגרם לגופו של נכס כתוצאה ממלחמה או פעולת איבה, ללא קשר למיקומו הגיאוגרפי של הנכס. כל נכס שנפגע ישירות, בכל מקום, בעליו יהא זכאי לפיצוי.

במהלך תקופת מבצע הלחימה "עמוד ענן" כבר נפתחו בגין נזקים ישירים בסמוך לקרות הנזק, הודות לתפקודה המסור של רשות המיסים באמצעות כחמישים צוותי סיוע שפוזרו בדרום, שהגיעו לכל מקום בו אירע נזק וסייעו לניזוקים בהגשת התביעה. במסגרת התביעה על נזק ישיר נדרש לדווח על הנזק לרשות המיסים וזו, שולחת שמאי מטעמה המעריך את שווי הנזק אשר לפיו יתקבל הפיצוי. הניזוק יכול לבחור בין האפשרות לקבל פיצוי כספי בגובה שומת  הנזק או לאפשר למדינה לבצע בעצמה את תיקון הנזק כמו כן מאפשר החוק קבלת פיצוי בגובה של עד 100,000 ₪ עבור תכולה שניזוקה כגון מכשירי חשמל, רהיטים וכד' וגם זאת בהתאם לדו"ח שמאי מטעם מס רכוש. רצוי בהקשר זה לאתר את חשבוניות הקנייה של התכולה שניזוקה על מנת שימשו כלי בידי מס רכוש לקביעת גובה הנזק שנגרם להם. על החלטת מס רכוש בדבר גובה הפיצוי ניתן להגיש ערר.
 
ומה בעניין נזקים עקיפים?
תביעת הפיצויים הופכת קשה ומורכבת יותר, ככל שמדובר בנזק עקיף. נזק עקיף מוגדר כהפסד או מניעת רווח מעסק או מנכס שאינו יכול להיות מנוצל כתוצאה ממלחמה או פעולת איבה. החוק קובע כי מדינת ישראל תפצה בגין נזקים אלו רק עסקים או נכסים הנמצאים ברשימת יישובי הספר אותם קבע שר האוצר בשיתוף עם וועדת הכספים של הכנסת. בהתאם להוראת משרד האוצר במהלך מבצע "עמוד ענן" זכאים לפיצוי על נזק עקיף כל היישובים הנמצאים במרחק של עד שבעה ק"מ מרצועת עזה. סביר להניח כי בימים הקרובים ייצא משרד האוצר בהוראה חדשה, בה יכיר בזכות לפיצוי בשל נזק עקיף בכל היישובים הנמצאים במרחק של עד 40 ק"מ מהרצועה, כבעבר. מסלול הפיצויים עדיין אינו ידוע בוודאות אך ככל הנראה קיימים שני מסלולי פיצוי – מסלול ירוק שמשמעו פיצוי בהתאם לנוסחה קבועה שיקבע משרד האוצר או מסלול פיצוי ע"פ תחשיבים כלכליים ספציפיים של העסק.

אם עסקכם ממוקם ביישוב הנמצא בטווח שבעת הקילומטרים מהרצועה, כאמור, עליכם לפנות במהירות האפשרית אל מס רכוש ולהודיע על נזק – מדובר בהודעה כללית בה עליכם לציין כי נגרם לכם נזק של אובדן רווח וכי בעתיד הקרוב תוגש תביעת פיצויים בגין הנזק. במידה ויפרסם משרד האוצר הנחיות חדשות ויכיר בישובים נוספים לצורך פיצוי עקיף, יהיה עליכם לפנות גם כן, בסמוך לפרסום, אל מס רכוש ולהודיע על נזק, כאמור. קיימת חשיבות רבה להתארגנות בדרך לתביעה לפיצויים ועל כך מומלץ, כבר כעת, כי כל העסקים שניזוקו בעקיפין מהלחימה ואשר נמצאים בטווח ארבעים קילומטרים מן הרצועה, יפעלו בהתאם להנחיות הבאות:

• לרכז את רשימת העובדים שלא הגיעו לעבודה בתקופת הלחימה לפי מועדי היעדרות של כל עובד.
• לערוך רשימה של ביטולי הזמנות שהתקבלו בחברתכם בעקבות מבצע הלחימה.
• לתעד מלאים שנפגעו, הושמדו או ניזוקו במהלך או כתוצאה מהלחימה.
• לשמור תכתובות עם לקוחות או צדדים שלישיים שיש בכוחם להוכיח את הנזק.
• לשמור על הנהלת חשבונות מסודרת ומאורגנת.
• נסו לאתר ולהעריך את אבדן הרווח של העסק כתוצאה מהלחימה. חשוב לערוך הפרדה בין אבדן רווח לבין דחיית רווח.
• לשמור ראיות, מסמכים, חשבוניות, תכתובות, חוזים ועוד, אשר יש בכוחם לסייע בהוכחת הנזקים שנגרמו כתוצאה מהלחימה.
• לתעד הקטנת היקפי ייצור במהלך המבצע ולאחריה, וכן מקרים של חוסר אפשרות לאספקת מוצרים ללקוחות או לקבלת חומרי גלם מספקים.
 

זכרו תמיד כי ארגון נכון ומבעוד מועד, יש בכוחו לבסס את הפיצוי המגיע ולהקטין את משך זמן הטיפול התביעה. בכל מקרה, מומלץ לפנות לעורך דין הבקיא בתחום ולהיוועץ בו כיוון שהניסיון מלמד שתביעות בגין נזקים עקיפים לרוב אינן תביעות פשוטות ועלולות להימשך זמן רב. עם פרסום ההנחיות על ידי רשות המסים נפרטן ונביא אותן בפניכם בגליון נוסף, ונשמח לעמוד לרשותכם לכל ייעוץ נוסף שיידרש.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4.66 ע"י 3 גולשים

עשוי לעניין אתכם

תאונת דרכים כפעולת איבה

מאת: אלי דורון, עו"ד

מה דינה של תאונת דרכים שנגרמה כתוצאה או במהלך פעולת איבה. מי יכסה את הנזק לנפגע? כל הפרטים המאמר

הכרה בפגיעה נפשית בפעולות איבה

מאת: אלי דורון, עו"ד

כל אזרח או תושב ישראל אשר נפגע פיזית או נפשית מפעולה של מדינה או ארגון עוין לישראל וודאי שנפגעי מלחמת חרבות ברזל נחשבים ככאלה, זכאי לפיצויים לפי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה תש"ל 1970. כאמור גם פגועי נפש נפגעי חרדה ופוסט טראומה וכדומה נכנסים לקטגוריה זו.

שיעור תגמולים לפי חוק נפגעי פעולות איבה

מאת: אלי דורון, עו"ד

מי שהוכר כנפגע פעולות איבה זכאי לתגמולים ע"פ החוק. נפגע בפעולת איבה שהגיש תביעה לתגמול נכות, יוזמן להופיע לפני ועדה רפואית, שבסמכותה לקבוע את דרגת נכותו לתקופה זמנית או קבועה, לפי חומרת הפגיעה.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.