מאת:

סיווג הינו הקביעה לאיזה פרט מכס ישויך מוצר בעת ייבואו לישראל - הסיווג נעשה על פי עקרונות שנוסחו במועצה לשיתוף פעולה לענייני סיווג השייכת לארגון המכס העולמי (WCO-WORLD CUSTOMS ORGANIZATON). הפרקים מחולקים לפרטים ופרטי משנה על פי השיטה הבינלאומית הנקראת SYSTEM HARMONIZED (השיטה ההרמונית לתיאור מצרכים וקידודם) כשבכל חלק ופרק ישנם מונחים וכללים החלים לגביו.

פרט מכס הינו מספר בן 8 ספרות המכיל את מספר הפרק, הפרט ופרט המשנה. הפרט מכיל מידע מפורט לגבי שיעור המכס החל עליו, תוך התייחסות לארץ בה מיוצר וממנה מיובא, שיעור מס קניה, שיעור התוספת ביבוא וציון יחידת המידה. 6 הספרות הראשונות מייצגות את תיאור הטובין כפי שנקבע בשיטת הקידוד של בריסל, ו-2 הספרות האחרונות מייצגות סעיפים ישראליים. צו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין, תשע"ב -2012 (להלן: "הצו"),  הינו צו על יבוא מסחרי של מוצרים לישראל ומפורסם על ידי אגף המכס בתחילת כל שנה ומעודכן במהלך כל השנה. כל הטובין בצו המכס מסווגים על פי אמנת בריסל והוא משמש אכסניה לאלפי פריטים בהתאם לה. סעיף 3 לצו הנ"ל קובע כי סיווג טובין בתוספת הראשונה יהיה לפי ההוראות ובהתאם לאמנה בדבר השיטה המתואמת לתיאורם ולקידודם של טובין. אם מכל סיבה ניתן לסווג טובין בשני פרטים או יותר, הסיווג יהיה כדלקמן: הפרט הנותן את התיאור המפורט ביותר יהיה עדיף על הפרטים הנותנים תיאור כללי יותר. אולם כאשר שני פרטים או יותר מתייחסים כל אחד רק לחלק מהחומרים הכלולים בטובין מורכבים או מעורבים, או רק לחלק מהפריטים הנתונים במערכת למכירה קמעונית, ייראו פרטים אלה כמפורטים במידה שווה לגבי אותן טובין, אפילו אם אחד הפרטים מתאר באופן שלם יותר או מדויק יותר את הטובין.

סוגיית סיווגם של טובין המיובאים לישראל לפי צו תעריף המכס עולה מפעם לפעם בבתי המשפט בקשר למוצרים שונים, שכן מלאכת סיווג הטובין על ידי המכס הינה מסובכת ומורכבת. יפים לעניין זה דבריו של השופט אנגלרד בפרשת יורוקום, לפיו "קשה סיווגם של מוצרים כקריעת ים סוף". השופט אור ניתח בהרחבה את השלבים השונים שבהם יש להלך כדי להכריע במחלוקות בעניין סיווג טובין וקבע כי:
1. יש להבהיר את טיבם ומהותם של הטובין.
2. יש להבהיר את משמעותם המשפטית של פרטי המכס הנוגעים לעניין.
3. יש להתאים בין הטובין לפרט המכס המתאים לו.

בת"א 6549/05 ובת"א 1176/07 נדונה שאלת סיווגם הנכון של שסתומים אוויר לצמיגים מיובאים. בית המשפט השלום קבע כי מלאכת הסיווג היא בעיקרה פעולה נורמטיבית הנעשית על בסיס עובדתי נתון. משנמצא בסיס משפטי מוצק לטענות התובעת, אין בכך שבעבר סברה, בטעות, כי הסיווג הנכון הוא שונה, כדי למנוע מן התובעת להפנות לתשתית המשפטית הרלוונטית. במקרה זה עמדת התובעת בשאלת הסיווג התקבלה.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

מועד הגשת התביעות במסלול האדום

מאת: אלי דורון, עו"ד

בהתאם לסעיף 36 לחוק מס רכוש וקרן פיצויים התשכ"ח 1961, תביעה לפיצוי בגין נזק עקיף במסלול האדום תוגש תוך שלושה חודשים מקרות הנזק. אך מאחר ומלחמת חרבות ברזל נמשכת כבר חודשים ארוכים הובהרו פרטים נוספים.

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.