מאת:

מיסוי משיכת כספים או שימוש בנכסי החברה ע"י בעל מניות מהותי - המישור הפלילי / סעיף 3(ט1) לפקודת מס הכנסה

ביום 1.1.17 נכנס לתוקף תיקון 235 לפקודת מס הכנסה ובמסגרתו התווסף סעיף 3(ט1) העוסק במיסוי משיכות הכספים של בעלי מניות מהותיים בחברה ו/או שימוש בנכסי מקרקעין אשר בבעלות החברה, באמתלה של הלוואות, וזאת במטרה לחמוק מתשלום מס בגין הטבה שניתנה לבעל מניות מהותי. החיקוק נועד להגבלה נוספת לניסיונותיהם של בעלי חברות ארנק לצמצם את חבות המס השנתית שלהם בדרכים שאינן מתיישבות עם תכלית חקיקת המיסים בישראל.
 
התיקון קובע הוראות לאופן משיכת כספים על ידי בעלי מניות מהותיים וחבות המס הנגזרת בגינן, במגוון רחב של צורות משפטיות ופיננסיות כגון: הלוואות, חובות, זכות שימוש בנכס, השאלה ועוד. תכלית התיקון לסגירת הפרצה במסגרתה בעלי מניות מהותיים בחברות לוו כספים מהחברה ללא החזר או ללא ריבית ו/או עשו שימוש בנכסי מקרקעין של החברה למטרותיהם הפרטיות. בפרקטיקה בעלי חברות בחרו שלא לדווח על פעילויותיהם אלו כהכנסות וזאת במטרה לעקוף את המיסוי בגין דיבידנד במסווה של פעילות עסקית. טרם חקיקת סעיף 3(ט1) בעלי שליטה היו לווים מהחברה כספים ו/או היו עושים שימוש בנכסי מקרקעין בבעלותה לצרכיהם הפרטיים (למשל דירת מגורים או רכב), כאשר בפועל מועד החזר ההלוואה או התשלום בגין השימוש כאמור לא היה מוגבל ולעיתים רבות אף לא נכלל כל מרכיב של ריבית המשקף תנאי שוק.
 
בעבר, כאשר היה נודע לרשות המיסים על בעל שליטה שלא פרע הלוואות שניתנו מחברה בבעלותו, הייתה זו מוציאה שומה לבעל השליטה ומטילה מס בגין הכנסה מדיבידנד בגובה ההלוואה שננטלה. מאידך, לא הוטלו על בעל השליטה סנקציות פליליות בהעדר בסעיף חוק תואם, מלבד מספר מקרים בודדים אשר עלו לכדי עבירות מרמה. לאחר חקיקת סעיף 3(ט1) ניתנו בידי רשויות המס כלים להחלת סנקציות פליליות בגין אי דיווח על הלוואות הנלקחות על ידי בעל שליטה מאת חברה בשליטתו או על שימוש שנעשה בנכסי מקרקעין של החברה. לצורך דיווח בהתאם לסעיף 3(ט1) צורף נספח מיוחד לדו"ח השנתי אותו נדרשים לצרף בעלי מניות מהותיים אשר משכו במצטבר 100,000 ₪ או יותר בשנתיים שקדמו לדיווח, וכפועל יוצא לשלם את המס הנובע מהמשיכות הללו. אי דיווח הכנסה על גבי הטפסים הנ"ל, מהווה עבירה פלילית על פי החוק.
 
כיום ועקב הפרשי המס הניכרים בין מיסוי שולי למס לחברות (וכמובן התחמקות מתשלום מס), רשות המיסים שמה דגש מיוחד על הלוואות שניתנו לבעלים ולכן כל בעל שליטה שבדיווחיו ישנה יתרה המצביעה על כך שנטל כספים מהחברה ולא פעל לפי כללי הדיווח של סעיף 3 (ט1), מועבר ישירות למסלול טיפול פלילי בחשד להעלמת מס וזאת ללא מסלול אזרחי שקודם להליך.
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 2 גולשים

עשוי לעניין אתכם

הסדרת ארנק דיגיטלי שחור - גילוי מרצון 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

חזרתו של נוהל גילוי מרצון 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

חזרתו של נוהל גילוי מרצון - צעד מתבקש למילוי הקופה המתרוקנת. לאחרונה פורסם כי רשות המס החליטה להפעיל מחדש את נוהל "גילוי מרצון" שמאפשר לנישומים תושבי ישראל לפנות מיוזמתם לרשות המסים ולדווח על הכנסותיהם שטרם הוצהרו תוך קבלת חסינות מפני העמדה לדין.

חשבוניות פיקטיביות וסנקציה של כפל מס

מאת: אלי דורון, עו"ד

לאחרונה ניתן בבית המשפט המחוזי לוד-מרכז פס"ד נוסף בהמשך ישיר למלחמה של רשויות המס בחשבוניות פיקטיביות. בפסק הדין דחה בית המשפט את ערעורו של בעל המניות בחברה וקבע, כי בפסיקה הוצבה דרישה מהותית כי חשבונית מס תשקף עסקה אמיתית שהתרחשה ואת הצדדים האמיתיים לעסקה.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.