מאת:

על פי הדין הקבוע בחוק הירושה התשכ"ה-1965 (להלן: "החוק"), רשאים בני זוג לערוך בינהם צוואה הדדית בכפוף לכך שהמוטב הינו אחד מבני הזוג או שהמוטב הוא צד ג' כלשהו שמוסכם על כל אחד מהמצווים, בכל אחת מהצוואות.
להבדיל מצוואת יחיד, לא מדובר בצוואה אחת של מוריש אחד, אלה ב-2 צוואות של 2 מורישים, אשר לשניהם מוטב מוסכם מראש. יש שהצוואה תיערך במסמך אחד או בשני מסמכים נפרדים, כאשר האינטרס עליו מבקשים להגן הוא אינטרס הסתמכות הדדי, למנוע מצב של תלות כלכלית או רפואית במקרה של פטירת אחד מבני הזוג, ובייחוד כשיש שארים וקרובים נוספים, שיכולים לדרוש את הירושה. המחוקק לא הרחיב בדין בעניין תנאי ההדדיות, המצווים, צורת הצוואה, אופייה, והנושא די נתון לפרשנות. אמנם, צוואה מעין זו נפוצה בעיקר בין בני זוג נשואים או כאלה זוגות המנהלים חיים משותפים (ידועה בציבור), אך אין זה אומר שלא ניתן להרחיב את האפשרות לקיום צוואה הדדית גם בין קרובי משפחה אחרים (כמו אחים ו/או אחיות) שרבים מהם גרים יחד ומנהלים משק בית משותף ואין כל פסול בעריכת צוואות כאלה (קביעת העליון "בפרשת שפיר").
 

ביטול צוואה הדדית

לפני התיקון לחוק - נקבע בפסיקה, כי בצוואה הדדית קיים אינטרס הסתמכות, שעליו מבקשים להגן. מעקרון תום הלב שקיים ומרחף מעל כל התחייבות הדדית באשר היא (ומעקרון דיני יושר), בית המשפט ראה בביטול צוואה הדדית של מצווה של המצווה המבקש, לאחר מותו של המצווה האחד כפעולה נגועה "בחוסר תום לב".

 

החוק לאחר התיקון

סעיף 8 א' לחוק הירושה מציין את אופן הפעולה, המסגרת הנורמטיבית למוסד ההדדיות, ומיד מרחיב לגבי המגבלות הקיימות ביחס לאפשרות לביטולה של הצוואה ההדדית – בעוד שצוואה של מצווה יחיד ניתן לבטלה בכל עת ודי בעריכת צוואה מאוחרת כדי לבטל את קודמתה, במקרה של צוואה הדדית הדבר איננו כה פשוט וישנן מס' מגבלות (חלופות 8א (ב):

  1. כאשר המצווים שניהם בחיים - המבקש לבטל (מצווה אחד) חייב למסור הודעת ביטול למצווה השני, קבלת הודעה זו ביד מצווה שני, אזי הצוואה מבוטלת.
  2. במקרה של מות אחד המצווים ובטרם חולק העיזבון – זה המבקש לבטל את הצוואה יסתלק מכל חלקו בעיזבון שהיה אמור לקבל מהמצווה שנפטר (יסתלק לטובת בנו או הוריו של המוריש), ולחלק הנותר בידו יוכל להוריש המצווה לכל אחר שיחפוץ.
    2.1 במקרה וחולק העיזבון - זה המבקש לבטל את הצוואה ההדדית ישיב את חלקו של הנפטר שקיבל בירושה לפי הצוואה ההדדית (השבה בעין/השבת מנה = שווי החלק בעיזבון שירש).

 


 

פרשנות צוואה

הדגש המשתמע הן בפסיקה והן בדין הקיים הוא שמירת האינטרס של המוריש ורצון לקיים את רצונו האמיתי. גם כאן יחולו כל כללי הפרשנות ככל שחלים על כל סוגי הצוואות. בפס"ד 490/99 מסכם בית המשפט וקובע כי בבואנו לבחון צוואה הדדית, יש להבין כי מדובר בצוואות משותפות והדדיות. משותפות מעצם העובדה שהן פרי החלטה משותפת באשר לתוכנן של הצוואות. הדדיות, מעצם ההסדרים שנקבעו ע"י המצווה האחד ומבוססים הם על ההסדרים שקבע המצווה האחר.

הפרשן למד מתוך לשון הצוואה ומתוך הנסיבות לעריכתה, ובמקרה של צוואות משותפות והדדיות אין להסתפק באומד - דעתו של אחד המצווים בלבד. מדובר בשני מצווים אשר קיים בינם לבין עצמם אינטרס הסתמכותי, ולכן יש להתחשב באומד דעתם המשותף של שני המצווים.

 

 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4.66 ע"י 3 גולשים

עשוי לעניין אתכם

גירושין בתקופת הקורונה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח)

משבר הקורונה "מוציא" ממרבית האנשים מטענים נפשיים ואת מה שהם באמת מרגישים - אם עד למשבר היינו עסוקים בעבודה, טיולים, בילויים, מפגשים עם חברים וכו', המשבר לפתע קירקע חלק גדול מאתנו ובפועל גרם לזוגות להימצא בסגר, או שלא בסגר ביחד בבית, ולהתמודד עם לחץ התקופה.

דיני משפחה - סוגיות עיקריות

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); אלי דורון, עו"ד; לירן יזהר, משפטן

דיני המשפחה והמעמד האישי עוסקים בכל הקשור לסכסוכים וסוגיות בקשר עם התא המשפחתי ובכלל זה גירושין, מזונות, הסכמי ממון, אלימות במשפחה, חטיפת ילדים, הסכמי שלום בית וכו'.

הסתלקות יורש מחלקו בירושה - מתי ובאילו תנאים?

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); אלי דורון, עו"ד; הדר וייצנר, משפטנית

כלל יסוד הוא, כי דיני הירושה מקנים ערך עליון לרצון המוריש. ואולם, בד בבד, דיני הירושה מכירים בכך שאין לאכוף על יורש את תוארו, כאשר זה אינו חפץ בכך. אשר על כן, ס' 6 לחוק הירושה מאפשר ליורש להסתלק מחלקו בעיזבון, כולו או מקצתו, כך שלא יראה בו הדין יורש מלכתחילה.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.