מאת: ;

כללי אצבע לקבלת החזר על מס מהשקעה בשוק ההון

שנת 2022 הייתה שנה לא קלה למשקיעים, שעה שמדד תל אביב 125 ירד בכ - 10% ומדד הנאסד"ק ירד בשיעור של כ - 23%. לעומת זאת, שנת 2023 נראית לגמרי אחרת. עד היום, מתחילת שנת 2023 מדד תל אביב 125 עלה בכ - 3.3% אך מי שבחר במדד הנאסד"ק זכה לתשואה של כ - 34%.
בעת מימוש רווחים הבנקים מנכים במקור מס בשיעור של 25% ולא עורכים קיזוזי הפסדים משנים קודמות ועל כן קיימים נישומים אשר משלמים מס ביתר בגין הרווחים על השקעותיהם בבורסה.
בטרם נציין מספר כללי אצבע אשר יסייעו בהבנה האם ניתן לקבל החזר מס בגין השקעה בניירות ערך, חשוב להבין ראשית "מה קדם למה". לדוגמא: אם בשנת 2021 היה רווח והפסד בשנת 2022, לא ניתן לקזז את ההפסד שנוצר בשנת 2022 מהרווח בשנת 2021. לעומת זאת במקרה הפוך, אם היה הפסד בשנת 2021 ורווח בשנת 2022, ניתן יהיה לקזז את ההפסד משנת 2021 מהרווח בשנת 2022 ולקבל את המס ששולם חזרה. דבר נוסף שחשוב להבין הוא עיקרון המימוש. כל עוד לא נמכר נייר הערך, לא נוצר הפסד לקיזוז מהרווח החייב במס.
  1. קיזוז הפסדים שוטפים כנגד רווחים באותה שנה - ככל וקיימים הפסדים בתחילת שנה ולאחר מכן רווחים, הבנק דואג לבצע קיזוז ולחייב במס רווח הון לאחר קיזוזו. אולם אם נוצרו קודם רווחים ולאחר מכן הפסדים הבנק לא מבצע את הקיזוז ואתם עלולים לשלם מס ביתר. נניח בתחילת שנה הרווחתם סך של 50,000 ₪ ושילמתם מס במקור של 25% מהרווחים הראליים, כלומר 12,500 ₪ , וכעת נוצרו לכם הפסדים בסך של 50,000 ₪  או יותר, זכותכם להגיש דוח שנתי לפקיד השומה בשל שנת המס ולדרוש את הפרש המס במקור ששולם. בדוגמה שניתנה לעיל, יגיע החזר בסך של 12,500 ₪ בצירוף ריבית והפרשי הצמדה.
  2. הבנקים אינם מקזזים הפסדים משנים קודמות -  הפסדים שהיו בשנים קודמות ממסחר בניירות ערך, ולא קוזזו מרווחים באותן שנים, לא יועברו אוטומטית משנה לשנה על ידי הבנק או הברוקר. כך שאם לא תקפידו לקזז את ההפסדים משנים קודמות מרווחי השנה, הבנק או הברוקר לא יעשו זאת במקומכם, ותשלמו מס ביתר ללא הצדקה.
  3. ניהול חשבונות במספר בנקים או ברוקרים - הבנקים אינם מודעים לנתוני הרווחים או הפסדים אשר צברתם בבנקים אחרים או אצל ברוקרים. כך למשל, אם יש לכם חשבון בבנק לאומי אשר בגינו קיימים הפסדים ונוצרו לכם רווחים מפעילות בניירות ערך בבנק פועלים, מומלץ להגיש דוח  לפקיד השומה, לקזז את ההפסדים ולקבל את המס ששולם ביתר.                                                                 


     
  4. הפסד מניירות ערך בשנה השוטפת ניתן לקזז גם כנגד הכנסה מריבית או דיבידנד - בהתאם לסעיף 92 לפקודת מס הכנסה, ניתן לקזז רווחים מניירות ערך כנגד הכנסות מריבית או מדיבידנד בשנה השוטפת.
  5. הפסדים מניירות ערך ניתן לקזז גם משבח מקרקעין. אם קיימים לכם הפסדים מניירות ערך ניתן לקזז את הפסדים אלו גם משבח מקרקעין שנוצר.
  6. הפסדים אצל סוחרים בניירות ערך ניתנים לקיזוז כנגד כל הכנסה חייבת בשנת המס - אדם אשר הפעילות מניירות ערך אצלו הינה הכנסה מעסק ונוצרו לו הפסדים רשאי, לקזז הפסדים אלו מכל סוגי ההכנסות שהיו לו בשנת המס לרבות ממשכורת.
  7. מימוש הפסדים – במידה ורכשתם נייר ערך ובסוף שנת המס ערכו ירד ונוצרו לכם הפסדים יש לשקול לממש את הפסדים (ואף לרכוש את אותו נייר ערך חזרה במידה ואתם סבורים שיעלה), זאת על מנת שניתן יהיה  לקזז את ההפסדים שנוצרו בשנת המס כנגד רווחי הון אחרים. שכן כל עוד ההפסדים לא מומשו לא ניתן לקזזם.
  8. הפסד מניירות ערך ניתן לקיזוז ללא מגבלת זמן - הפסד שהיה לאדם מניירות ערך שלא ניתן היה לקזז אותו מהרווחים, ניתן לקזזו בשנים הבאות ובלבד שיוגש דו"ח לשנה בה היה ההפסד  ובכך "לגלגל" את ההפסד קדימה.
  9. כדי לקבל החזר מס בגין ההפסדים יש להגיש דוח שנתי - על מנת לקזז את הפסדים משוק ההון כנגד רווחים ברי קיזוז, יש להגיש דוח למס הכנסה ולדרוש את החזר המס.
  10. החזר מס ניתן לקבל עד 6 שנים לאחור - שכירים ואנשים אשר אינם חייבים בהגשת דוח למס הכנסה, רשאים להגיש בקשות להחזר מס עד 6 שנים לאחור ולקבל את החזר המס בצירוף ריבית והפרשי הצמדה.
טרם הגשת הדוח חשוב לבחון את כל ההיבטים הכרוכים בכך על מנת לנצל את מלוא ההטבות על פי החוק ולא רק בהקשר להחזרי מס משוק ההון. בשל מורכבות חוקי המס והרפורמות התכופות בשנים האחרונות, מומלץ לקבל ליווי וסיוע מקצועי מעורך דין מיסים מומחה על מנת לעמוד על מלא זכויותיכם כדין.
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

מועד הגשת התביעות במסלול האדום

מאת: אלי דורון, עו"ד

בהתאם לסעיף 36 לחוק מס רכוש וקרן פיצויים התשכ"ח 1961, תביעה לפיצוי בגין נזק עקיף במסלול האדום תוגש תוך שלושה חודשים מקרות הנזק. אך מאחר ומלחמת חרבות ברזל נמשכת כבר חודשים ארוכים הובהרו פרטים נוספים.

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.