מאת: ;

דחיית מס הכנסה בעסקאות מיזוג - על קצה המזלג

לעיתים חברות בתחומי פעילות חופפים, או חברות המעוניינות להרחיב את תחום פעילותן מחד, או להרחיב את מקורות המימון שלהן או את השווקים בהן פועלות מאידך – מחליטות לבצע מיזוג. מקרים אחרים עשויים להיות עבור חברות בחדלות פירעון להן מורה בית המשפט לבצע מיזוג על מנת להימנע מפירוקן.
עסקאות מיזוג קיימות במתווים שונים, אך במהותן כוללות רכישת חברה על ידי חברה אחרת בתמורה למזומן או למניות החברה הרוכשת (או חברה הקשורה אליה). אך מה לגבי משמעות המס של הליך מיזוג?
מהו מיזוג?
"מיזוג" הוא מונח מעולם התאגידים שעניינו שינוי מבנה פעילותם של תאגידים, לרוב על דרך של איחוד ביניהם. מיזוג מוגדר הוא בחוק החברות, תשנ"ט- 1999 ("חוק החברות") כ: "העברה של כלל הנכסים והחיובים, לרבות חיובים מותנים, עתידיים, ידועים ובלתי ידועים, של חברת יעד לחברה קולטת, אשר כתוצאה ממנה מתחסלת חברת היעד"
חוק החברות קובע שהדרך לבצע מיזוג היא באמצעות הסכם בין החברות שמשתתפות בו, או באמצעות צו של בית המשפט.
"מיזוג" הוא למעשה אחת מן הדרכים לרכישת שליטה על פעילות תאגיד. מלבד מיזוג ניתן לבצע עסקת רכישה של מניות החברה ישירות מידי בעלי מניותיה, או לחילופין, הקצאת מניות למשקיע באופן שיעניק לו את גרעין שליטה באסיפה הכללית (ובכך שליטה בהכוונת פעילות החברה באמצעות מינוי חברי הדירקטוריון).
כך למשל, הצורך במיזוג עולה לאור הוראות חוק החברות שמטילות מגבלות על עסקה לרכישת מניות חברה ציבורית, כך שהרוכש לא יכול לרכוש מעל 90% מהון מניות החברה הנרכשת, אלא אם יבצע רכישה של מלוא המניות. מצב זה למעשה "מסנדל" את הרוכש, ומעניק כוח מיקוח לבעלי מניות קטנים, שיוכלו לשבש את העסקה ואף להכשילה לחלוטין.
במקרים אחרים, מיזוג 'נכפה' מצד בית המשפט על תאגיד המצוי בהליכי חדלות פירעון על מנת להימנע מפירוק שעלול להביא לנזקים גדולים ומיותרים לכלל הצדדים.
היבט נוסף שמשפיע על סוג המיזוג שיתבצע הוא "גורלה" של החברה המתמזגת. מקרים שבהם הכוונה לחסל את החברה המתמזגת, תוכל החברה הרוכשת להקים חברת בת אליה תתמזג חברת המטרה ולאחר מכן חברת המטרה תחדל מלהתקיים.
מנגד, מקרים שבהם בו הכוונה שלא לחסל את החברה המתמזגת, ניתן לבצע את המיזוג על דרך של מיזוג 'משולש הפכי' (שבו החברה הרוכשת מקימה חברת בת שמתמזגת עם חברת המטרה).
לסיכום, מיזוג הוא למעשה עסקה לרכישת מניות תאגיד, כאשר אין מגבלות שבדין לגבי סוג התמורה שתשולם (מזומן, מניות בתאגיד הרוכש, או שילוב בין השניים).
 

חבות מס הכנסה כתוצאה ממיזוג

בשנת 2000 נכנס לתוקפו תיקון 123 לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש] ("הפקודה"), ובמסגרתו התווסף חלק ה2, שעניינו אופן מיסוי שינויי מבנה בתאגידים.

מניות מסווגות כ"נכס" לפי הפקודה ולפיכך רווח הון שהפיק המוכר בעת מכירתן חייב במס התאם לשיעורים הקבועים בפקודה ומאפייני המוכר (יחיד או תאגיד, בעל שליטה כהגדרתו בפקודה, או לא).

עם זאת, הפקודה מכירה בכך שבמקרים שבהם משולמת תמורת המניות שלא במזומן, אלא באמצעות מניות של התאגיד הרוכש (או תאגיד הקשור אליו), ולמרות שישנו שווי כספי למניות שמשולמות כתמורה, טרם מימושן על דרך של מכירה - לא מופק רווח בפועל בידי המוכר.
הפקודה מאפשרת לערוך עסקת מיזוג ללא חיוב במס במועד עריכתה, על פי אחת משתי חלופות: עריכת מיזוג סטטוטורי ולפיו מלוא הנכסים וההתחייבויות יועברו מחברת המטרה וחיסולה.
או לחילופין, מיזוג על דרך של החלפת מניות שעניינו העברת 80% או יותר ממניות חברת המטרה בתמורה להקצאת מניות בחברה הרוכשת (או בחברה הקשורה אליה).
נקדים את המאוחר ונציין שלעמדת רשות המסים בחוזר 3/2018 היא שמיזוג משולש 'רגיל' אינו מיזוג לצרכי הפקודה, אלא רואים בו כעסקת רכישה רגילה, החייבת במס במועד עריכתה.
לא כך לגבי מיזוג משולש הפכי, לגביו, בכפוף לעמידה בתנאי הפקודה, קיימת אפשרות לקבלת דחייה למועד אירוע המס.
חשוב להדגיש כי למיזוג נפקויות שונות גם בהתאם לאופי החברות המתמזגות (למשל, חברות מחקר-ופיתוח), והן לגבי עובדי החברה המתמזגת וזכויותיהם שנצברו.
 

תנאים לזכאות לדחיית המס בעסקאות מיזוג

תנאי הסף לקבלת ההקלה במס עבור שתי אפשרויות המיזוג הוא קיומה של תכלית עסקית-כלכלית למיזוג, כאשר המהלך מתבצע במטרה לאפשר ניהול ותפעול מאוחד של פעילותן.
מלבד זאת, נדרש קיומם של תנאים נוספים ובהם כי רוב הנכסים המועברים במסגרת המיזוג (מעל 50% משווי כלל הנכסים המועברים) ישמשו את החברה הקולטת במסגרת פעילותה (מקום בו שונה ייעודו של נכס – יוחרג הוא מדחיית המס, וייחשב לצרכי מס כאילו בוצעה בו מכירת נכס 'רגילה'); המשך הפעילות הכלכלית בכל אחת מן החברות; יחס המניות שהוקצו כתמורה בעסקת המיזוג ישקף את יחס שווי השוק בין החברות המתמזגות במועד המיזוג; סך הזכויות של כלל בעלי הזכויות במועד המיזוג יהיה לפחות 10% משווי השוק של זכויות החברה הקולטת; שווי השוק של החברות ישקף יחס עד 1:9; בעלי מניות החברות המתמזגות יחזיקו במלוא הזכויות בחברה הקולטת, וחלקם בה לא יירד מתחת ל-25% בתקופה בת שנתיים ממועד המיזוג;
 

החלטת מיסוי מקדמית

לצורך קבלת הטבה בצורת דחיית מועד אירוע המס עבור מיזוגים, דורשות הוראות הפקודה כי הצעת המיזוג או הבקשה לבית המשפט למתן צו המורה על מיזוג, יובאו טרם בפני רשות המסים במסגרת בקשה להחלטת מיסוי מקדמית.

חשוב לציין שהוראות חוק החברות קובעות מועדים קשיחים לגבי ביצוע המיזוג, ומחייבות את האורגנים של שתי החברות להגיש מסמכים שונים במועדים מסוימים על מנת לאשר את המיזוג. יש להביא בחשבון את החלטת רשות המסים בבקשה להחלטת המיסוי כאמור במסגרת לוחות הזמנים הקבועים בחוק החברות.

בקשה להחלטת מיסוי תכלול את הפרטים הרלבנטיים ויצורפו אליה מסמכים שונים כנדרש, וכן תשולם בעבורה אגרה. לרשות המסים פרק זמן של עד 90 ימים לאישור בקשה שהוגשה לידיה כאמור, אך ניתן להאריך תקופה זו עד 90 ימים נוספים בנסיבות מסוימות. אי מתן תשובה במועד כמוהו כקבלת הבקשה במלואה.
על החלטת רשות המסים בבקשה להחלטת מיסוי ניתן לערער בדומה להליך ערעור על שומה בצו – על דרך של הגשת השגה, ולאחר מכן, ככל שהדבר יידרש, ערעור בפני בית המשפט וערעור נוסף בפני בית המשפט העליון.
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.