מאת: ; ;

זכייה בהגרלות מפעל הפיס היא חלומם של אנשים רבים במדינת ישראל, אך חשוב לדעת שגם עליה יוטל מס הכנסה. לאחרונה אף קבע בית המשפט ב ע"מ 57600-04-18, פלוני - תושב זר נ' פקיד שומה אוטונומיה ("הערעור") שגם מי שאינו תושב ישראל חייב לשלם מס על זכיותיו בהגרלות שנערכות בישראל.

 

המסגרת הנורמטיבית

ככלל, בישראל מס משולם מכוח פקודת מס הכנסה [נוסח חדש] ("הפקודה") בשיעורים הקבועים בה. עבור הכנסות מסוימות משולם מס 'פרוגרסיבי' ששיעורו עולה ככל שההכנסה החייבת גבוהה יותר – כך למשל מס מהכנסת עבודה. עבור הכנסות אחרות משולם מס בשיעור קבוע מסכום ההכנסה החייבת – כך למשל מס על רווח הון או על הכנסה מהגרלות.

היבט חשוב ביותר שקובע לגבי חבות המס בישראל הוא השאלה האם הנישום הוא 'תושב ישראל' או לא. באופן כללי, נישומים שאינם תושבי ישראל חייבים במס בישראל עבור הכנסות שהופקו בישראל או לגבי נכסים שנמצאים בישראל.

סעיף 2א לפקודה מטיל מס על הכנסות מהגרלות שנערכות בישראל, במנותק משאלת התושבות של הזוכה, בסעיף 124ב לפקודה קובע שמס זה יוטל בשיעור של 35% (במועד זכיית המערער היה השיעור 30%). למען שלמות התמונה, ובסעיף 121ב לפקודה מטיל מס נוסף בשיעור 3% על הכנסות גבוהות ("מס יסף") (במועד זכיית המערער היה השיעור 2%). 
אבל מה קורה כאשר נישום שאינו תושב ישראל זוכה בהגרלה שנערכה בישראל? האם חייב הוא במס בישראל?
שאלה זו עמדה לאחרונה בפני בית המשפט המחוזי לגבי זכיה של תושב עזה ב-45 מיליון ₪ בהגרלת טוטו.
 

רקע עובדתי קצר

סיפורנו עוסק בפלסטיני תושב עזה שרכש כרטיס טוטו בישראל בשנת 2015, ולאחר זמן מה גילה כי בהגרלה ב-45 מיליון ₪. מכספי הזכייה נוכה מס במקור בשיעור המקסימלי והמערער הגיש בקשה להחזר מלוא סכום המס בטענה שאינו חייב במס עבור זכייתו. המשיב דחה את הבקשה ועל כך הוגש הערעור, על סכום מס בסך כ-13.5 מיליון ₪.
במסגרת ההליך 'פתח' פקיד השומה את השומה בהתאם לסמכותו לפי סעיף 147 לפקודה, והוציא צו חדש לפיו על המערער לשלם מס על כספי הזכייה בשיעור 30% ותוספת 2% בגין מס יסף (שחל בעת ההיא).
 

טענות הצדדים והכרעת בית המשפט

המערער טען שבהתאם לפרוטוקול פריז (הסכמים שנחתמו בין ישראל והרשות הפלסטינית המסדירים סוגיות כלכליות שונות, בהן גם מיסוי) תושב פלסטין אינו מחויב בתשלום מס בישראל, במידה שאין לו עסקים בישראל. בנוסף, טען המערער שבהתאם לפרוטוקול פריז 75% מהמס אותו הוא ישלם אמור להגיע לרשות הפלסטינית. לחילופין ביקש המערער לסווג את הכנסתו כרווח הון ולהטיל מס בשיעור 25%, מופחת מכפי שהוטל.
בנוסף טען המערער שאין עילה לפקיד השומה לפתוח את השומה בהיעדר נסיבות מיוחדות וחריגות.
המשיב טען  שהמס נוכה במקור בהתאם לדין, ושהמערער לא דיווח על כספי הזכייה במועד, באופן שמנע את חיובו במס היסף. עיקר טענות המשיב היו כי הסעיף הרלבנטי מאפשר מיסוי בהתאם למקום הפקת ההכנסה, כאשר בנסיבות העניין – ההכנסה הופקה בישראל בהתאם למקום מושב המשלם (מפעל הפיס).
לגבי פרוטוקול פריז טען המשיב כי תחולתם נוגעת להכנסת עבודה, ולגבי הטענה שיש למסות את המערער במס על רווח הון טען המשיב שהפקודה מתייחסת במפורש להכנסות מהגרלות בסעיף 2א.
לעניין פתיחת השומה טען המשיב שזכאי הוא לעשות כן, על מנת להטיל מס אמת.
 
ביהמ"ש דחה את טענות הזוכה והשאיר את החלטת רשות המיסים על כנה, כאמור לפיה יחויב המערער במס בשיעור 32% מסך כספי הזכייה. נימוקי בית המשפט היו כי תכלית מיסוי זכיות בהגרלות להרחיב את בסיס המס, וקבלת עמדת המערער סותרת זאת – על כן יש לדחותה.
בנוסף, קבע בית המשפט כי כרטיס הגרלה אינו 'נכס' שיש למסותו כרווח הון, אלא יש לפעול בהתאם להסדר מיסוי כספי ההגרלות כקבוע בפקודה. בד בבד, לעניין מס היסף קבע בית המשפט כי הכנסה החייבת במס יסף תהא כל הכנסה חייבת בישראל, לרבות הכנסה מזכייה בהגרלות.
לבסוף נקבע שלמשיב סמכות לפתוח את השומה כפי שפעל.
לפני מספר ימים התפרסם כי התושב הפלסטיני וסנגורו שוקלים לערער על פסק הדין בפני ביהמ"ש העליון.

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.