לעבירות המס פן פלילי אשר מאפשר למדינה לעצור חשודים כאשר מתנהלת נגדם חקירה בעבירות מס. עבירות אלו הן עבירות שניתן להגדירן כמשתייכות לעבירות מסוג "עבירות רכוש".
המטרה של ההליכים הפליליים בעבירות מס (מע"מ, מס הכנסה, מכס ועוד) הוא הרתעת הרבים ו-"יצירת מאזן אימה" מול האזרח הבודד, שכן ההון שמגיע למדינת ישראל כתוצאה מגביית המיסים מהווה את החלק המרכזי בהכנסות המדינה ועל כן לגביית המיסים ישנה חשיבות יתרה בעיני החוק. משכך, מעצר חשודים בעבירות מס הינו עניין שכיח אשר מתרחש חדשות לבקרים.
כך למשל, קרה רק לאחרונה כאשר בית משפט השלום בחיפה הורה על מעצרם ושחרורם בערבות של שני קרובי משפחה בחשד כי הפיצו חשבוניות פיקטיביות בהיקף של כ- 2,500,000 ₪. על פי החשד, החשודים הפיצו בין השנים 2016-2015 חשבוניות פיקטיביות ללא שסיפקו בעבורן שירות או טובין המפורט בהן ולא קיבלו את התמורה בגינן.
כמו כן, השניים לא דיווחו לפקיד השומה על הכנסותיהם בדוח השנתי בשנים אלה. החשבוניות שהופצו היו עם פרטי העוסק מורשה של אחד מהם, והן שימשו עוסקים אחרים לטובת קיזוז מע"מ תשומות באופן פיקטיבי ורישום הוצאות כוזבות.לבסוף השניים שוחררו בתנאים מגבילים, לרבות ערבות עצמית בסך 300,000 ₪ וצו עיכוב יציאה מן הארץ.
עילת מעצר
יש לשים לב, שעל מנת לעצור אדם צריכה המדינה להוכיח התקיימותה של עילת מעצר אשר בגינה יותיר בית המשפט את החשוד במעצר. בהתאם לחוק סדר הדין הפלילי, קיימות שלוש עילות מעצר הנבחנות על-ידי בית המשפט והן:
האם ישנו חשש שהחשוד ישבש הליכי משפט;
האם ישנו חשש להימלטות מהדין;
האם ישנו חשש שאי מעצר יביא למסוכנות כלפי החשוד עצמו או אחרים.
כאמור, בית המשפט יבחן האם מתקיימת עילת מעצר בטרם יחליט האם להורות על מעצרו של אדם. כאשר עסקינן בעבירות מס, העילה המרכזית בגינה מאריך בית המשפט מעצר חשודים היא עילת "השיבוש" (אם כי היו מקרים בהם האריך בית המשפט מעצר חשודים גם מעילות של מסוכנות וחשש להימלטות מהדין).
ואולם, חשוב לדעת כי עילות המעצר הנטענות על ידי התביעה ככאלה אשר בגינן ראוי יהיה להחזיק אדם במעצר, הינן ניתנות לסתירה. כך למשל פעמים רבות טוענת התביעה לעילת שיבוש הליכי חקירה במצבים בהם התיק התחיל כתיק אזרחי שומתי. עו"ד המתמחה בדיני מיסים ידע מיד שכאשר מתחיל התיק "כאזרחי-שומתי", בדרך כלל מתאיינת עילת המעצר.
גם במצבים אחרים, פעמים רבות מתאיינות עילות המעצר וניתן יהיה לשחרר את החשוד לביתו. כך למשל, כאשר עסקינן בתיק רב חשודים ואחד הגורמים המשמעותיים בתיק שוחרר ממעצר, כנראה שאין מקום לעצור גם את האחרים, שכן בעת שחרורו של הגורם המשמעותי, לכאורה מתאיינות עילות השיבוש והמסוכנות.
חשוב לדעת כי גם אם בית המשפט קובע כי ישנה עילת מעצר, הרי שעדיין מוטלת עליו החובה לבחון חלופת מעצר וכי הלך הרוח היוצאת מבית המשפט היא להעדיף במקרים המתאימים את שחרורו של החשוד למעצר בית על פני מעצרו. עוד חשוב לדעת כי אי נכונות העצור להודות בעבירה אינה מהווה עילת מעצר, וכן, לא ניתן לעצור חשוד רק על מנת להפעיל עליו לחץ.
זכויות חשודים מאפשרים לחשוד לראות עו"ד מיד עם מעצרו - וחשוב שיעשה כן!
שכן כל שיגיד בשלב החקירה עלול לפעול נגדו!
מלחמת חרבות ברזל הביאה לעלייה בעבירות מס פליליות וכלכליות, והגופים החוקרים פועלים סביב השעון. אלו הסיבות למהר ולשכור את שירותיו של עו"ד המתמחה במיסוי פלילי>>