מאת:

על אף שיש הטוענים כי המשבר כלכלי כבר חלף, משרדי הכונס הרשמי ברחבי הארץ עמוסים בבקשות לפשיטת רגל (להלן: "פש"ר") מאנשים אשר נקלעו לחובות ומחפשים הגנה מפני נושים בדרך של הליך פשיטת רגל.


פשיטת רגל הינה הליך המתנהל לגבי אדם, אשר אינו מסוגל לפרוע את חובותיו. את ההליך פשיטת הרגל ניתן ליזום בשתי דרכים שונות: האחת, על ידי החייב עצמו. הליך כאמור מאפשר לחייב שאינו מסוגל לשלם את חובותיו, לפתוח דף חדש בחייו ואפשרות לקבל בסופו של הליך, הפטר מחובותיו. השניה, הגשת הבקשה על ידי הנושים (להם מגיעים הכספים מהחייב), זאת כאשר הם מבינים כי הליכי ההוצאה לפועל אינם יעילים עוד. במצב שכזה יכולים הנושים להגיש בקשה להכרזה על החייב כפושט רגל על מנת שכל נכסיו יתפסו וימכרו לשם פריעת החובות וכי ענייניו הכספיים ינוהלו ע"י הנאמן. במאמר זה אסקור בקצרה בקשת פשיטת רגל אשר מוגשת ע"י חייב ואת התנאים בהם יש לעמוד על מנת "להצליח" ולהיות מוכרז פושט רגל:

 

א. התנאי הראשון והעיקרי, שבלעדיו אין, אותו יש להציג בפני ביהמ"ש במסגרת בקשה כאמור, הינו תום לב (להלן: "תו"ל"). תנאי זה נבדק, בין השאר, באמצעות התצהיר אותו מצרף החייב לבקשה, המתאר את הנסיבות שהביאו אותו להליך זה. ביהמ"ש יבחן כיצד נוצרו חובותיו של המבקש: האם מדובר בהתנהלות עסקית "רגילה וכשרה", או שמא יש במעשיו חשש לפעילות לא כשרה (ואולי אף לפלילים).

 

ב. היבט שני של תו"ל, אשר ייבחן לעומק, הן ע"י ביהמ"ש, הן ע"י הכונס הרשמי (להלן: "כונס הנכסים") והן ע"י הנאמן, יתייחס להתנהלותו של החייב בכלל, ומול נושיו בפרט, לאחר שכבר נודע לו כי הוא חדל פירעון. דגש מיוחד יינתן לבדיקה האם החייב הבריח או עדיין מבריח נכסים, האם הוא מסתיר פרטים מביהמ"ש/כונס הנכסים/נאמן. כמו כן ייבדק האם הוא מגיש את דיווחיו במועדם, וכמובן האם משתף פעולה באופן מלא וגלוי מול כל הגורמים לעיל. לאחר הגשת הבקשה, לשביעות רצון כונס הנכסים הרשמי , נקבע דיון שבסופו מכריז (או לא) ביהמ"ש על כינוס נכסי החייב. הדיון בבקשת הפשטת רגל עצמה מתקיים רק כשנה מאוחר יותר.

 


הליך פשיטת הגל מעניק אופציה להמשיך ולקיים אורח חיים סביר תחת הגנת עיכוב ההליכים, שמקנה צו כינוס הנכסים. בפרק זמן זה ממנה ביהמ"ש לחייב מנהל מיוחד, אשר חוקר את החייב ואת נסיבות קריסתו. בסופה של החקירה יעברו מסקנותיו לכונס הנכסים הרשמי ולביהמ"ש באמצעות תסקיר, יחד עם המלצה להכריז על חייב כפושט רגל או לא. גם הכונס הרשמי מעביר לביהמ"ש את המלצותיו. יצוין כי אע"פ שביהמ"ש אינו מחויב למסקנותיהם, ככלל הוא מאמץ אותן (אלא אם כן שוכנע כי מדובר במצב מיוחד). הליך פשיטת רגל וההפטר המיוחל בסופו, מאפשרים לחייב שצבר את חובותיו בתו"ל לפתוח "דף חדש" בחייו (חשוב לציין, כי בכל שלב של ההליך רשאי החייב להציע לנושיו הסדר נושים). רצוי מאד להסתייע בעורך דין הבקיא בתחום פשיטת רגל , לשם ניהול ההליך בדרך נבונה ויעילה הן מול כונס הנכסים הרשמי, והן מול הנושים וביהמ"ש.

 

* אין לראות באמור לעיל כחוות דעת משפטית ו/או כייעוץ משפטי ואין להסתמך על האמור לעיל בביצוע פעולה כזו או אחרת ומומלץ להיוועץ עם עו"ד הבקיא בתחום בטרם ביצוע הפעולה האמורה.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

כלים משפטיים לעסקים הנתונים בסכנה לחדלות פירעון עקב מלחמת חרבות ברזל

מאת: אלי דורון, עו"ד

מהלכים אלו יכולים מאוד לעזור לעסקים המתמודדים עם נושים אשר מסרבים לגלות גמישות, מסרבים להמתין ומאיימים בהליכים ואף נוקטים בהליכים כנגד הניזוקים. כל הפרטים במאמר>>

גביית דמי מזונות בהליך חדלות פירעון

מאת: אלי דורון, עו"ד

במסגרת החקיקה הקיימת, ישנם מספר מנגנונים, המאפשרים לקבל דמי מזונות גם כאשר החייב מצוי בהליך חדלות פירעון. הן החייב והן הנושה/ זכאי למזונות יכולים לממש את זכותם, הן ביחס לסדר נשייתם והן ביחס לזכאות לקבל בסופו של יום את מלוא הסכום שנפסק, לאור העובדה כי צו ההפטר לא חל על חוב מזונות.

מימוש דירת מגורים במסגרת הליך חדלות פירעון

מאת: אלי דורון, עו"ד

חוק חדלות פירעון ביטל את ההגנה, שניתנה בעבר לדירת המגורים של פושט הרגל, ובמקביל העניק הגנה הדורשת הפעלת שיקול דעת משפטי קפדני בעת הבחירה לממש דירת מגורים. מה אומרות על כך פסיקות בית המשפט?

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.