מאת:

בתקופה זו שלאחר הבחירות, אנו נמצאים בחוסר וודאות בנוגע לשינויים שעתידים להיות בתחום דיני המס. בנק ישראל וחלק מבכירי משרד האוצר כבר הודיעו על תמיכתם בהעלאת מיסים. בינתיים, בעקבות חיזוק ממשלת הימין נשמעים קולות להחזרת מס העיזבון כחלק מהמלחמה להשגת צדק חברתי, חיזוק מדיניות הרווחה, וצמצום נטל המס לטובת צמצום הפערים בין עשירים לבין עניים. על האזרחים להיות מודעים לאפשרות של החזרת מס העיזבון - מס היסטורי שלגביו הדעות חלוקות, העלול להגדיל את היקף תכנוני המס, כך מציין עו"ד אלי דורון שותף מייסד בדורון טיקוצקי.

מס על העיזבון הינו אחת ההחלטות הפיסקאליות הראשונות שהונהגו בישראל עוד בשנת 1949. המס הוטל על הנכסים שהוריש הנפטר, לרבות נכסים שהועברו לאחר ללא תמורה בחמש השנים שקדמו לפטירתו. החוק בוטל  ברעש גדול בשנת 1981 לאור עליית שיעור האינפלציה באותה תקופה והקושי בהערכת השווי הריאלי של העיזבונות. בשנת 2000 פורסמו המלצות ועדת בן-בסט אשר המליצה להחזיר את מס העיזבון על ירושות בסכום העולה על 2 מיליון ₪ נטו. בעבר, כבר היו מי שקראו להחזיר את מס העיזבון. בהקשר זה נעשו מספר ניסיונות של ח"כ שלי יחימוביץ' להעביר הצעות חוק בכנסת בנושא זה. גם ח"כ משה כחלון ומפלגת כולנו תומכים בהחזרת המס אשר לטענתם הינו מס צודק ביחס לירושות בסכומים העולים על 10 מיליון ₪.

טענתם של כחלון ויחימוביץ' נכונה בבסיסה. הטלת מס על עיזבון או ירושה, על אף שלמעשה הינו מס כפל על נכסי הנפטר אשר שילם מס בגינם בעבר, הינה פעולה המבטאת סולידריות חברתית. מטרת מס העיזבון הינו חלוקת העושר במדינה ומניעת קיבוע המעמדות והפערים החברתיים. ללא מס העיזבון, העושר נשאר במשפחה, כך שאזרחים ממשפחה ענייה יישארו עניים ואילו אזרחים ממשפחה עשירה יזכו בכספי או נכסי הוריהם ללא תשלום מס.

לדברי עו"ד אלי דורן, שותף מייסד בדורון טיקוצקי, החזרת מס עיזבון עלולה לייצר קשיים אשר יש לתת עליהם את הדעת: ראשית, היקף מס העיזבון שנגבה בארץ טרם ביטול החוק היה קטן מחצי אחוז מהתל"ג, כך גם במדינות המערביות אשר רובן מנהיגות משטר מס דומה. כלומר, ההכנסה ממס העיזבון צפויה להיות נמוכה ביחס לעלויות הכרוכות ביישום מס זה. כך לדוגמא, לצורך יישום מס העיזבון נדרש הליך הערכת שווי הנכסים, העסקת שמאים, התדיינויות וחיכוך נוסף בין האזרח לרשות המסים.

בנוסף, מס עיזבון מוטל על נכסים אשר מוסו בעבר בידי הנפטר, נתון שיש בו אי צדק בהתחשב בכך שהעשירים משלמים מס הכנסה בשיעורים גבוהים יותר. בנסיבות אלו, סביר להניח שרבים יעדיפו לבזבז את הרכוש המשפחתי וההון האישי מאשר לשלם מיסים גבוהים עבור דורות ההמשך.

היעדר מס העיזבון הינו גם מוקד משיכה ליהודים עשירים ועולים חדשים  החיים בגלות בערוב ימיהם. אלו המעוניינים להעביר לילדיהם את הנכסים שצברו, לעיתים תכופות עוברים עם המשפחה והילדים לארץ ובכך נמנעים מהמס בארצות זרות. החזרת מס העיזבון יעשה את מדינת ישראל יעד פחות אטרקטיבי לכסף זר שיכנס למדינה.

ככלל, שימוש יתר במערכת המס לטובת יצירת שינויים בשוק ובהכנסות המדינה יוצר אי ודאות אצל משקיעים פוטנציאליים זרים. חוסר ודאות זה מבריח משקיעים פוטנציאליים אשר מעדיפים להשקיע את כספם במדינות בעלות משטר מס יציב.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

מכירת מניות בחברה - מדריך מקיף לפי הדין הישראלי

מאת: אלי דורון, עו"ד

להלן סקירה מקיפה של ההיבטים העיקריים בעסקת מכירת מניות, בהתמקדות בדין הישראלי, שתסייע לכם להבין את מורכבות התהליך ולהתכונן אליו כראוי.

מיסוי חברות מעטים ובעלי מניות על "רווחיות עודפת"

מאת: אלי דורון, עו"ד

מדובר לא פחות מרעידת אדמה, סעיף 62א שבמתכונתו המקורית, בא להתמודד עם תופעת "חברות הארנק" אשר ניצלו לרעה את יתרונות המיסוי הדו שלבי, הפך כעת לאחר תיקון 277 לסעיף רחב הרבה יותר. תיקון 277 מסמן עידן חדש במיסוי בישראל.

תביעה להרמת מסך בדין הישראלי

מאת: אלי דורון, עו"ד

במאמר זה נסקור את מהות הרמת המסך, נסיבות השימוש לרעה באישיות המשפטית, הדרישות החוקיות והפסיקתיות להוכחתה, האסטרטגיה לבניית תביעה כזו, ונסיים בדיון על דרכי פירעון החוב מבעלי המניות לאחר הרמת המסך.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.