מאת:

סוגיית גילוי חומר החקירה בהליכים פליליים והשאלה אילו חומרים נכללים במסגרת החומר אשר על התביעה להעביר לעיונו של נאשם בהליך פלילי, היא אחת הסוגיות שנדונו עד דק בערכאות השיפוטיות השונות. ההלכה המנחה בסוגיה זו יצאה תחת ידי בית המשפט העליון זה מכבר וקבעה כי יש להעניק למונח "חומר חקירה" פרשנות רחבה. השאלה המתבקשת בנסיבות העניין – מהי אותה פרשנות מרחיבה, מעולם לא קיבלה תשובה חד משמעית, ונראה כי סוגיה זו מוכרעת תמיד לגופו של המקרה.
סוגיית חומר החקירה עלתה לאחרונה לדיון בפרשת הרצת מניות איי.די.בי, עת נתבקש ביהמ"ש העליון להכריע בבקשה שהוגשה על ידי איתי שטרום (אחד הנאשמים בתיק) לקבל לידיו את מלוא החומר שהוצא מהטלפון הנייד של עדי שלג – עד מדינה בתיק.
 
בהתאם לעובדות כתב האישום שהוגש כנגד שטורם, הואשם הנ"ל כי הורה לשלג לרכוש מניות איי.די.בי על מנת להקפיץ את מחיר המניה. לטענת התביעה שלג ביצע פעולות מתואמות בין חברות, וזאת בהנחיה של איתי שטרום ובמטרה להשפיע על שער מניית איי. די. בי  שלא כדין. 
לטענת שטרום, כפי שזו מפורטת במסגרת החלטת ביהמ"ש העליון בעניין חומר החקירה (בש"פ 7585/14), הרי שהפעולות שביצע שלג כלל לא היו קשורות להנחיה מטעמו, כאשר מתוך תיק המודיעין שהתקבל במסגרת חומר החקירה, עלה כי המדובר למעשה בשיטת עבודה של שלג, במסגרתה ביצע עסקאות מתואמות על מנת להשפיע על שער מניה של חברה זו או אחרת ולגרוף לכיסיו רווחים.
 
לצורך ביסוס טענתו האמורה פנה שטרום בבקשה לקבל לידיו את מלוא החומר שהוצא מהטלפון הנייד של שלג. 
ביהמ"ש המחוזי (ולאחר מכן העליון) דחה את בקשתו של שטרום בקובעו כי:
העיון בחומרי החקירה מקדם ערך גילוי האמת ותורם לצמצום פערי הכוחות בין התביעה להגנה. במובן זה זכות העיון משקפת גם את האינטרס הציבורי הכלל להבטיח כי מערכת המשפט תכריע בגורלו של נאשם בגדר משפט הוגן בו ניתנה לו הזדמנות מלאה להציג את הגנתו, ואת האינטרס הציבורי לרדת לחקר האמת ולחייב בדין רק את מי שאשמתו הוכחה, במקרה זה לא עלה בידי ההגנה להצביע על תועלת, לא כל שכן ממשית, שתצמח מעיון בכל במידע שהועתק מן הטלפון הנייד. באיזון בין האינטרסים המתחרים על הכף נוטה ביהמ"ש לעבר הסתפקות במידע שכבר הועבר להגנה.
לאור האמור לעיל ניתן לראות כי ביהמ"ש קובע כי לנאשם זכות לנהל את הגנתו שהוא מכיר את מלוא חומר החקירה הנוגע לעניינו. אולם אין משמעה כי כל חומר ייחשב ל"חומר חקירה" וכי יש להראות יסוד של ממש להשערה או לתקווה של הנאשם כי החומר אכן ישפיע על בירור האישום נגדו. בכל מקרה תמיד כדאי להיוועץ עם עו"ד המתמחה בנושא זה בכדי לקבל הכוונה נכונה וייצוג הולם.  
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

פסק דין חשוב של ביהמ"ש העליון בתביעת רשלנות מקצועית של רואה חשבון

מאת: אלי דורון, עו"ד

לאחרונה ניתן בבית המשפט העליון פסק דין חשוב בנוגע לתביעת רשלנות מקצועית כנגד רואה חשבון, הקובע מהו סטנדרט התנהגות ראוי ומצופה מרואה חשבון ומתי התנהגות זו מהווה הפרה של חובות רואה החשבון כלפי לקוחו.

תביעה נגד מפעל הפיס - חוק ההתיישנות

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם בקשה לסעד זמני המוגשת ללא תביעה עיקרית, עוצרת את מרוץ ההתיישנות? בית המשפט העליון קבע לאחרונה, כי בקשה לסעד זמני שהוגשה ללא תביעה עיקרית, ואף לא הוגשה תביעה תוך 7 ימים מיום הבקשה, אינה עוצרת את מרוץ ההתיישנות ואין לייחס לה משמעות כלשהי במישור זה.

מי רשאי לעסוק בגידול קנאביס מסחרי?

מאת: אלי דורון, עו"ד

הרפורמה בתחום הקנאביס הרפואי נכנסה לתוקף ב- 2019 וסללה את הדרך ליזמים, המעוניינים לגדל קנאביס בהיקף מסחרי, ברמה גבוהה ובכפוף לדרישות תקן מחמירות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.